Kész Zoltánnak nincs 11 fideszes ellenfele

Kész Zoltán veszprém független ellenzéki jelölt
Kész Zoltán,veszprémi független ellenzéki jelölt
Vágólapra másolva!
Elmarasztalta a Kúria Kész Zoltán veszprémi független képviselőjelöltet, amiért kamujelöltekről és kalandorokról beszélt a Fidesszel összefüggésben. Az őt támogató MSZP pedig a jelek szerint nem tudja visszalépésre bírni "demokratikus értékeket valló" riválisait.
Vágólapra másolva!

Kész Zoltánnak már papírja is van róla, hogy hazudott - értékelte a Fidesz a Kúria döntését, amely megállapította, hogy a vasárnapi veszprémi időközi országgyűlési képviselőválasztás baloldali pártok által támogatott független jelöltje tényállítással megtévesztette a választókat.

Kész Zoltán,veszprémi független ellenzéki jelölt Fotó: Bielik István - Origo

Kész ugyanis február elején egy budapesti demonstráción a Parlament előtt azt mondta: "tizenkét jelölt indul a választáson, a Fidesznek van tizenegy jelöltje, tizenegy különböző mezben. Kamujelöltekkel és az ellenzéki szavazók megosztására készülő kalandorokkal állt fel a fideszes csapat”.

Eközben az MSZP visszalépésre kérte az általa támogatott Kész "demokratikus értékeket valló" riválisait. Gőgös Zoltán, a párt megyei elnöke szerint egyedül Kész tudja megtörni a Fidesz lendületét. Kitért a saját jelöltet indító LMP-re, mondván: a jelöltjük néhány százaléka miatt a Fidesz ismét nyerhet.

Schiffer András, az LMP társelnöke visszautasította az MSZP kérését Forrás: MTI/Illyés Tibor

Ám az LMP biztosan nem lépteti vissza jelöltjét. Schiffer András, a párt társelnöke Facebookján közölte, hogy jelöltjük "a csalódott fideszeseknek és a cserbenhagyott baloldali szavazóknak nyújt alternatívát". Pártja közölte azt is: az MSZP ne az LMP-t próbálja meg rávenni a vállalhatatlan Kész támogatására.

Az, hogy szoros verseny várható Veszprémben, és a választás Kész Zoltán valamint a Fidesz-KDNP jelöltje, a város jelenlegi alpolgármestere, Némedi Lajos között dől majd el szinte biztosnak látszik azután, hogy nemrég az Index.hu-hoz kiszivárgott egy belső használattra szánt közvélemény-kutatás.

Eszerint az ellenzéki pártok - az MSZP, a DK, az Együtt és a Liberálisok - által is támogatott Kész Zoltán támogatottsága 37 százalék volt január végén, míg Némedi Lajosé 43 százalék. A jobbikos jelölt 11 százalékon állt, az LMP-s 4, míg egy másik független jelölt 3 százalékon. Kész Zoltán a múlt héten az Origónak azt mondta, szerinte behozható a 6 százalékos hátránya.

A kormánypárti jelölt, Némedi Lajos választási plakátja Fotó: Bielik István - Origo

Az Origo számítása is azt mutatják, hogy szoros eredmény várható a veszprémi választáson, de az egyéni preferenciák miatt nehéz pontosan jósolni. Annyi biztos, hogy a sikerre a Fidesz-jelöltjének van nagyobb esélye, de a kis pártok aspiránsainak szereplése nagyban befolyásolhatja a végeredményt.