Az MSZP Orwellt emlegeti: újbeszél szótár az Emmitől

Balog Zoltán és Kurucz Éva sajtótájékoztatója
Balog Zoltán
Vágólapra másolva!
Orwell 1984-ét ajánlja Balog Zoltán miniszter figyelmébe az MSZP, miután elismerték a tárcánál, hogy belső körlevélben írják elő a kollégáknak egyes szavak használatát, más szavak tiltását. Mellőzendő a tárcánál a „stadion” és a „szegénység”, de csak az egységes kommunikáció miatt.
Vágólapra másolva!

„Az újbeszél célja nem csak az, hogy az (Emmi vezetésének) megfelelő világnézet és észjárás kifejezési eszközéül szolgáljon, hanem az is, hogy minden más gondolkodási módot lehetetlenné tegyen” - idézte az MSZP-s Kunhalmi Ágnes George Orwell 1984 című művét, melyet azért ajánlott Balog Zoltán miniszter és a kormány figyelmébe, mert „bukásuk után segíthet majd megérteni, miért történt.”

Az MSZP-s Kunhalmi Ágnes Orwell művét ajánlotta a miniszter figyelmébe Fotó: Bielik István - Origo

Az ellenzéki reakció előzménye, hogy a Vs.hu birtokába jutott egy, a Balog vezette Emberi Erőforrások Minisztériumánál (Emmi) használatos belső tájékoztató, amely egy sor, a hétköznapokban gyakran használt szó és kifejezés használatától tanácsolja el a dolgozókat. A belső e-mail szerint tiltólistán vannak az olyan szavak, mint a szegénység, mélyszegénység vagy a stadion is.

Ezek helyett a rászorulók és a fedett sportlétesítmény szavak alkalmazását javasolják a minisztérium dolgozóinak „az egymás közötti, illetve a kedvezményezettekkel - uniós pályázatok nyerteseivel - folytatott kommunikációban”. A már valóban kevéssé illő rokkant és fogyatékos szavak helyett javasolják a már amúgy is széles körben használt fogyatékkal élő kifejezést.

Balog Zoltán tárcájánál csak a kommunikáció egységesítésén dolgoznak Fotó: Szabó Gábor - Origo

A tárca sajtóosztálya a Vs.hu kérdésére elismerte, hogy a levél valódi, és azt a magyarázatot adta, hogy az iránymutatásra „az egységes kommunikáció” érdekében van szükség. Arra a kérdésre, mi lesz azokkal, akik az ajánlás ellenére mégis valamelyik mellőzendő szót használják, azt válaszolták: „nem a be nem tartásának következményein, hanem a iránymutatáson van a hangsúly”.