Elapadhatott a koszovói menekültáradat

Albán nemzetiségű koszovói menekültek a szerb-magyar határ közelében a Csongrád megyei Ásotthalomnál.
Fotó: Dudás Szabolcs
2015.02.10.
Vágólapra másolva!
Egy hét alatt drasztikusan visszaesett a Koszovóból érkező menekültek száma. Az ellenőrzés szigorítása óta naponta csak pár tucatnyian kelnek át a szerb-magyar zöldhatáron. A migránsok új útvonalakat találtak az Európai Unió felé, ez viszont az Iszlám Államot is érdekli.
Vágólapra másolva!

Sokkal kevesebb határsértőt fogtak el a szerb-magyar határon, mint a hónap elején, amikor egy nap alatt akár 1700-an is érkeztek Magyarországra.

A koszovóiak megunták

Úgy tűnik, főleg koszovói albánok hagytak fel kísérletezéssel. A visszaesés napi szinten kimutatható: míg a csongrádi rendőrök február 15-én még 185, többségében koszovói migránst tartóztatottak fel, a február 16-án elfogott 203 határsértőből már csak 83 volt koszovói. Egy nappal később az elfogott 143 menekült között csupán 43 koszovói albánt regisztráltak.

Február elején óránként százak érkeztek Ásotthalomra, ma már csak pár tucatnyian Fotó: Dudás Szabolcs - Origo

Még drasztikusabb volt a menekültáradat csökkenése Bács-Kiskun megyében, ahol a hétvégén 174 koszovói határsértőt értek tetten a rendőrök, február 17-én viszont már csak 15-öt kaptak el.

Hatott a szigorítás

A csökkenés nagyjából egy hete tart, azóta, hogy a szerb és magyar országos rendőr-főkapitány megállapodott a határvédelem szigorításáról. A szerb és magyar járőrök azóta hőkamerás dzsipjeikkel több közös ellenőrzést tartottak a zöldhatáron, és mindkét oldalon növelték a bevethető erők számát. „Emellett több a szúrópróba-szerű mélységi ellenőrzés, ott vagyunk a pályaudvarokon is. Nyilván ez vezetett eredményre" - mondta el az Origónak Szenti Szabolcs, Csongrád megyei rendőrségi szóvivő.

Mélységi ellenőrzés: a Keleti pályaudvaron Bécs felé tartókat állítottak meg Fotó: Bielik István - Origo

Irány Olaszország

A keményebb fellépésre gyorsan reagáltak a koszovói menekültek is, akik Magyarország helyett most már Albánián és Montenegrón keresztül próbálnak Nyugatra szökni: az új célállomás Olaszország, az Adriai-tengeren csak 60-70 kilométert kell megtenni az olasz csizma sarka (például, Otranto városa) és Albánia délnyugati határa között.

Valószínű, hogy a líbiai és szír menekültekhez hasonlóan az koszovói migránsok is hajóra, rosszabb esetben kis lélekvesztőke szállnak majd.

Az Iszlám Államnak is tetszik

A Dél-Európába irányuló migrációs hullám nem csak gazdasági és szociális problémát jelent, de komoly biztonsági kockázatot is rejt: az Iszlám Állam propagandistái már felfigyeltek a közel-keleti menekültáradatban rejlő lehetőségre, és azt tervezik, hogy hajókon, csónakokon menekülteknek álcázott harcosokat küldenek majd Olaszországba, illetve Európa más országaiba.