Németh Zsolt: Kárpátaljai áldozatai is lehetnek az ukrán konfliktusnak

Parlament, országgyűlés, plenáris ülés, Németh Zsolt külügyminisztériumi államtitkár
Vágólapra másolva!
Eddig három ukrajnai magyar áldozata és több sebesültje van az ukrajnai konfliktusnak, de ha nem sikerül betartani a tűszszünetet, ez a szám tovább is nőhet.  
Vágólapra másolva!

Másfél éve Budapest, idén a lengyelországi Lódz volt a házigazdája a VIII. Európa-Ukrajna Fórumnak, ahol 500 szakértő és politikus vitatta meg az ukrajnai helyzetet. Míg tavalyelőtt a társulási megállapodás volt a fő kérdés, most a második minszki megállapodás állt a középpontban.

Németh Zsolt szerint félő, hogy magyar áldozatok is lesznek Fotó: Hirling Bálint - Origo

Aggasztó a részleges tűzszünet

Magyarország részéről Németh Zsolt, a külügyi bizottság elnöke vett részt a konferencián. A politikus az Origónak elmondta: rendkívül örvendetes, hogy ilyen rövid idő alatt sikerült tető alá hozni a megállapodást és ezért Angela Merkel kancellárt hatalmas elismerés illeti. A politikus ugyanakkor aggasztónak nevezte, hogy a tűzszünet csak részlegesen lépett életbe.

Félő, hogy magyar áldozatok lesznek

„Debalvece körzetében körbevettek egy kárpátaljai katonai egységet, emiatt félő, hogy ha nem jön létre a teljes tűzszünet, akkor kárpátaljai áldozatai lesznek a konfliktusnak” – tette hozzá Németh Zsolt.

Németh Zsolt arról is beszélt, hogy Ukrajnát a magyar-lengyel együttműködés tárgyává kell tenni, nemrég ennek érdekében Balog Zoltán miniszter Lengyelországban járt. Lengyel kollégájával megállapodott arról is, hogy közösen nyújtanak humanitárius segítséget.

Oroszbarát szakadárok vonulnak Debalcevénél Forrás: AFP/Vasily Maximov

Eddig három magyar halott

Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség elnöke korábban az MTI-nek azt mondta: a legújabb sorozás során behívott magyarokról nincsenek még pontos adatok, tudomása szerint jelenleg az ukrán hadműveletben több mint 80 magyar származású katona vesz részt, a konfliktusnak eddig három magyar halálos áldozata és több sebesültje van.