Ma eldől, megmarad-e a Fidesz-kétharmad

veszprém választás riport
Vágólapra másolva!
Szoros eredmény várható a veszprémi időközi országgyűlési választáson, amely a Fidesz–KDNP kétharmados többségéről is dönt. A kormánypártok nincsenek jó passzban, október óta majdnem az összes időközi választást elvesztették. Kérdés, február 22-én folytatódik-e a Fidesz rossz sorozata, vagy sikerül megállítaniuk az ellenzéket.
Vágólapra másolva!

A Fidesz kétharmados többségéről döntenek a választók vasárnap a veszprémi 1-es számú országgyűlési választókerületben. Ha Kész Zoltán, a baloldali pártok által is támogatott független jelölt diadalmaskodik, már biztosan nem lesz kétharmada a kormánypártoknak. Ha Némedi Lajos győz, akkor a tapolcai időközi országgyűlési voksoláson dől el a kétharmad sorsa.

Veszprémben a Fidesz-kétharmad a tét Fotó: Bielik István - Origo

Nincsenek jó előjelek

A Fidesz–KDNP nem várja kedvező előjelekkel a voksolást, mivel az őszi önkormányzati választás óta csupán egy időközi voksolást tudott megnyerni. A kormánypártok első nagy veresége a november 23-i újpesti-angyalföldi időközi voksolás volt. Ott korábban is győztek a szocialisták, most azonban nem várt fölénnyel tették ezt. 2014 áprilisában Kiss Péter csupán öt százalékponttal győzött, míg Horváth Imre novemberben 29 százalékponttal.

A következő két pofon januárban jött. Pilisen a Fidesz–KDNP jelöltje csupán a harmadik helyen végzett, míg az MSZP aspiránsa viszonylag simán szerezte meg az első helyet. Mezőnyárádon már sokkal szorosabb volt az időközi polgármester-választás, ott a Fidesz a szavazatok 49 százalékával maradt alul egy független jelölttel szemben. Februárban pedig Mezőtúron a Jobbik verte könnyedén a kormánypártokat.

A vége felé pörgött a kampány Fotó: Bielik István - Origo

Szoros verseny

Az utóbbi hónapokban az egyetlen választási siker, amit a Fidesz–KDNP elkönyvelhetett, hogy Zalamerenyén az általuk támogatott polgármester győzött januárban. A sorozatos választási kudarcok mellett érdekes, hogy az összes közvélemény-kutató intézetnél, hol kisebb, hol nagyobb arányban a Fidesz-KDNP van még az első helyen, az időközi választások pedig azt igazolták, hogy a Jobbik a második erő.

Persze ezekből az eredményekből nem lehet 100 százalékig következtetni arra, hogyan alakul majd az időközi választás a veszprémi körzetben, de annyi biztos, hogy a 2014-es tavaszi eredménynél szorosabb verseny lesz. Akkor Navracsics Tibor közel 20 százalékpontos előnnyel verte meg Pál Bélát, a baloldal közös jelöltjét. A Jobbik is jól szerepelt 17 százalékos eredményével, de a mandátumért folyó versenybe nem tudott beleszólni.

Némedi Lajos, a Fidesz–KDNP jelöltjének a plakátja Fotó: Bielik István - Origo

Billegő körzet

A veszprémi 1-es számú körzetet sokan egyértelműen jobboldalinak könyvelik el, azonban ez a kijelentés így nem igaz. A körzet politikai irányultságát, már csak a lélekszáma miatt is alapvetően meghatározza Veszprém, ahol mindig az a párt győzött az adott parlamenti választáson, amely később kormányt alakított.

A választókerületben 2002-ben a listás szavazatokat tekintve az MSZP, az SZDSZ és a Centrum párt együttesen két és félezerrel kapott több voksot, mint a Fidesz–MDF-szövetség. Négy évvel később az MSZP és az SZDSZ viszonylag simán nyomta le az a Fidesz–KDNP-t. 2010-et követően ebben a körzetben is meggyengültek a baloldali erők, de visszaesésük elmaradt az országos méretekről, és nem csökkent a támogatottságuk 20 százalék alá.

Kész Zoltán elhódítaná a kormánypárti körzetet Fotó: Bielik István - Origo

A Fidesz az esélyes

Egy a napokban kiszivárgott felmérés szerint a Fidesz-KDNP jelöltje áll nyerésre a választókerületben, de előnye csupán hét százalékpont Kész Zoltánnal szemben. A helyi felmérésekkel azonban érdemes csínján bánni, mivel az önkormányzati választás előtt nagyon szoros végeredményt jósoltak Szegeden, azonban Botka László több mint 20 százalékponttal diadalmaskodott.

Az Origo az országos közvélemény-kutatásokra alapozva próbálta megjósolni a vasárnapi választás végeredményét a korábbi voksolási eredmények alapján. Számításaink eredményeként azt kaptuk, hogy a Fidesz fog nyerni, de azt nem tudtuk figyelembe venni, hogy Kész Zoltán függetlenként indul, így más pártok híveitől könnyebben tud voksokat szerezni, mintha pártlogó lenne a neve mellett.

A kampány

A választási kampány meglehetősen lagymatagon indult a körzetben, azonban a Fidesz népszerűségvesztésével és az időközi választásokon elszenvedett vereségeket követően egyre inkább eldurvult a küzdelem. Kész és a mögötte álló pártok egyértelműen a kétharmad lebontásáról és a kabinettel szembeni proteszthangulatot próbálták meglovagolni.

A Jobbik jelöltjének plakátja Fotó: Bielik István - Origo

A Fidesz arra helyezte a hangsúlyt, hogy a körzet érdekeit csak egy kormánypárti képviselő tudná hatékonyan érvényesíteni a parlamentben. Ezzel párhuzamosan egy negatív kampány is elindult Késszel szemben, akit korábbi szélsőségesen liberális nézetei, valamint magánéleti ügyei miatt támadtak. A független jelölt a tőle idézett mondatokat szövegkörnyezetükből kiragadottnak nevezte.