Nem kérnek a putyinista illiberális demokráciából a tüntetők

Putyin ellenes tüntetés, Budapest, 2015.02.16.
Putyin ellenes tüntetés, Budapest, 2015.02.16.
Vágólapra másolva!
Szinte teljesen megbénította a fővárosban a Rákóczi út forgalmát az a pár száz fős tüntető tömeg, amely tiltakozó demonstrációját Vlagyimir Putyin orosz elnök keddi látogatása elé időzítve "Putyin: nyet! - Európa: igen!" felirattal vonult át a városon.
Vágólapra másolva!

Gyakorlatilag leállt a forgalom a Rákóczi úton hétfőn este: a BKV buszai is csak döcögve haladtak a buszsávban, mert a több száz fős tüntető menet szinte a teljes útpályát elfoglalta, ahogy a Keleti pályaudvartól a Nyugati pályaudvarra vonult.

A felvonulók kérték Fotó: Polyák Attila - Origo

A Humán Platform szervezte demonstráció időzítése nem véletlen: a résztvevők Vlagyimir Putyin és politikája, valamint az orosz elnökkel szoros kapcsolatot kiépítő Orbán-kormány politikája ellen is tüntetnek – Putyin keddi látogatásának előestéjén.

Erős a rendőri biztosítás Fotó: Polyák Attila - Origo

"Orbán Viktor – a putyinizmus éltanulója egy keletre tartó kényszerpályát akar ránk erőltetni, többek között a mindannyiunkat, sőt, gyermekeinket is feleslegesen eladósító paksi beruházással. Mondjuk ki együtt: nem kérünk a putyinista illiberális demokráciából!" szólt a szervezők felhívása.

A tömegben magyar és uniós zászlók mellett a Szolidaritás lobogója is feltűnt Fotó: Polyák Attila - Origo

A tüntetők a Nyugati pályaudvarig vonultak, itt hangzottak el a beszédek. Ámon Ada, az Energiaklub vezetője a Hvg.hu tudósítása szerint azt emelte ki: Magyarország választhat: az atomerőmű "keleti", pedig "minden pozitív nyugatról jön, még a szél is onnan fúj". Hozzátette: titokban, drágán épül Paks 2.

Gulyás Márton, a tüntetés egyik szónoka Fotó: Polyák Attila - Origo

Felszólalt Margarita Rimarenko krími ukrán állampolgár is, aki arról beszélt: amikor hazament a Krímbe, azt tapasztalta, hogy nincs törvény, jogrend, csak erőszak, ez pedig már nem a hazája.

A harmadik felszólaló, Gulyás Márton, a Humán Platform aktivistája kijelentette: Orbán Viktor meghazudtolta rendszerváltó önmagát.

A Nyugati pályaudvarnál ért véget a demonstráció Fotó: Polyák Attila - Origo