Elfogadták az új parlamenti munkarendet

Budapest, 2014. december 23.
Az Országgyűlés plenáris ülése 2014. december 23-án. A kormánypárti képviselők távolmaradása miatt határozatképtelen volt az Országgyűlés, így a Ház nem tudta elfogadni az ellenzék által az útdíj ügyében kezdeményezett rendkív
Budapest, 2014. december 23. Az Országgyűlés plenáris ülése 2014. december 23-án. A kormánypárti képviselők távolmaradása miatt határozatképtelen volt az Országgyűlés, így a Ház nem tudta elfogadni az ellenzék által az útdíj ügyében kezdeményezett rendkívüli ülés napirendjét. MTI Fotó: Soós Lajos
Vágólapra másolva!
Kormánypárti szavazatokkal elfogadta az Országgyűlés az új munkarendről szóló házelnöki javaslatot. Kövér László javaslatára így az egyik héten lesznek csak szavazások, amásikon kérdéseket lehet feltenni, valamint a bizottságok üléseznek.
Vágólapra másolva!

Az új ülésezési rend értelmében az első hétfőn napirend előtti felszólalások, majd a napirend elfogadása után 120 percen át interpellációk lesznek, ezt követik az azonnali kérdések, majd a határozathozatalok és viták. Kedden is lehetnek szavazások, szerdán és csütörtökön már csak vitákat folytatna le a Ház.

Az Országgyűlés új ülésezési rendjét kormánypárti többséggel fogadták el Forrás: MTI/Soós Lajos

A következő héten csak hétfőn lesz plenáris ülés, amelyen szavazások nem lennének. Ekkor csak napirenden kívüli felszólalások, valamint azonnali kérdések és kérdések hangozhatnának el. Ezen a héten üléseznének a bizottságok.

A házelnök javaslatát az ellenzék élénken bírálta. A Jobbik a kiszámítható és tervezhető jogalkotást kérte számon a kormánytól, az LMP attól tartott, hogy az ellenzék jogosítványai tovább csökkennek, az MSZP pedig jelezte, hogy "visszaélésszerűnek" tartja a javaslatot.

A fideszes Gulyás Gergely szerint nem csorbulnak az ellenzéki jogosítványok Forrás: MTI/Jacques Denier/Európa Taná/Jacques Denier

Az Országgyűlés törvényalkotásért felelős fideszes alelnöke viszont úgy reagált: a tervezettebb törvényalkotáshoz éppen arra van szükség, hogy a parlamenti munkahetet egy bizottság hét kövesse. Gulyás Gergely úgy vélte, az ellenzéki jogosítványok sem csorbulnak.