Olyan férfit akarok, mint Putyin

Putyin ló
August 3, 2009. Russian Prime Minister Vladimir Putin on a vacation in the Republic of Tyva.
Vágólapra másolva!
Karizmatikus vezető, aki újra hatalmas birodalommá teszi Oroszországot. Személyi kultuszra építő politikus, aki a háborútól sem riad vissza, hogy népszerű legyen hazájában. A két leírás ugyanarra a személyre vonatkozik: Vlagyimir Putyinra, aki immár 16 éve az egyik legbefolyásosabb politikus a világon.
Vágólapra másolva!

Az orosz elnök népszerűségét jól bizonyítja tavaly október hetedike, amikor Putyin a 62. születésnapját ünnepelte. Miközben a politikus a szibériai tajgán pihent, Moszkva ünnepi díszbe öltözött. A GUM áruház előtt az emberek két órát álltak sorba, hogy Putyin arcképével ellátott pólót vehessenek. Egy gyermekkórus pedig videót adott ki a nagy napra, dalukban boldog születésnapot kívánnak az elnöknek.

Szívesen fotóztatja magát félmeztelenül, és még azt se mondhatjuk, hogy nem néz ki jól 62 évesen Forrás: RIA Novosti/Alexsey Druginyn

Putyin, az ideális férfi

A személyi kultusz persze egyáltalán nem szokatlan a kontinens méretű országban. Andrej Zorin, az Oxfordi Egyetem történésze szerint mindez a cárokra vezethető vissza, akik úgy vélték, Istentől kaptak felhatalmazást az ország vezetésére. Őket másolták később a szovjet vezetők is, és ezt az utat járja most Vlagyimir Putyin.

Oroszországban a támogatói gyakorlatilag minden sikert Putyin személyéhez kötnek: a béremeléseket, az életminőség javulását, vagy akár a 2014-es szocsi téli olimpia megrendezésének jogát. Sőt, a fotókon gyakran félmeztelenül mutatkozó, sportos testalkatú elnök férfiideálnak sem utolsó. Egy orosz énekesnő 2002-es slágerében egyenesen azt énekelte: „olyan férfit akarok, mint Putyin”.

A Moszkvai Állami Egyetem hallgatói Putyin születésnapjára erotikus naptárat készítettek. "Személyesen szeretnék gratulálni, hívjon fel"
Forrás: AFP

Lakótelepről indult, a Kremlig jutott

Pedig 16 évvel ezelőtt még senki sem gondolta volna, hogy ilyen sokra viszi majd. Vlagyimir Putyin még gyakorlatilag teljesen ismeretlen volt Oroszországban, amikor 1999-ben megjelent a politika színpadán.

Putyin 1952-ben született Szentpéterváron – az akkori Leningrádban. Szüleivel egy egyszobás lakótelepi lakásban lakott, az apja gyárban dolgozott, az elnök pedig a mai napig szereti hangsúlyozni, hogy átlagos családból származik. Az viszont már egyáltalán nem átlagos, hogy 1975-ben nemzetközi jogból és közgazdaságtanból diplomázott a leningrádi egyetemen, majd a hírszerzésnél csinált karriert.

A drezdai elhárító

Diploma után Putyin csatlakozott a KGB-hez, ahol egy ideig az elhárításnál dolgozott. Egyebek között a Leningrádba érkező külföldiek nyomon követése volt a feladata. A nyolcvanas években Drezdába helyezték, ahonnan 1990-ben tért vissza a Szovjetunióba. Egy évvel később alezredesként szerelt le, és átnyergelt a politikába.

Templomban is gyakran látni, itt például az ortodox karácsony előestéjén Forrás: MTI/EPA/Ria Novosztyi/Pool/Alekszej Druginyin

Először a leningrádi tanácsházán dolgozott, ahol három évvel később a polgármester főtanácsadója lett. Nem kellett azonban sok idő, hogy rájöjjön, az igazi játszmák Moszkvában zajlanak, ezért az orosz fővárosba költözött, ahol egyre nagyobb hatalma lett Borisz Jelcin kormányában.

Jelcin bizalmasa és utódja

1998-ban a szövetségi hírszerzés vezetője lett, majd egy év sem telt el, és Jelcin kinevezte miniszterelnökké, valamint utódjává. Hónapokkal később már bizonyítania is kellett, hiszen 1999 szilveszterén Jelcin váratlanul lemondott.

Amikor a következő évben megnyerte az elnökválasztást, a nemzetközi közvélemény még nem figyelt az ismeretlen elnök beiktatási beszédére. Pedig Putyin már abban lefektette politikájának alapját, amihez azóta is tartja magát.

Jelcin bizalmasa volt, de valószínűleg nem bánta az elnök lemondását Forrás: Origo

„Nem tudok minden feladatot felsorolni, ami a kormány előtt áll. Egy dolgot azonban tudok: a feladatok egyikét sem lehet végrehajtani a rend és fegyelem helyreállítása nélkül ebben az országban” – mondta a képviselőknek.

Ami kell: rend és fegyelem

Putyin nem véletlenül hozta fel a rend és a fegyelem kérdését, hiszen Oroszország a kilencvenes évek végén súlyos válságban volt. Moszkva hatalmas adósságot halmozott fel, az állami fizetések néha hónapokat késtek, az infrastruktúra romokban hevert, az ország vagyona pedig oligarchák kezében volt. A valaha erős orosz hadsereg elvesztette a csecsen háborút, Jelcin elnök pedig nem sokat tett azért, hogy megoldja a problémákat.

Megtette ezt helyette Putyin, noha az ország megszilárdításához nem mindig használt törvényes eszközöket.

Előttem az utódom: Medvegyev, Putyin, Jelcin, Gorbacsov, Brezsnyev és Lenin Forrás: RIA Novosti/Krivobok Ruslan

Alku az oligarchákkal

Már elnöksége első éveiben egyezséget kötött az oligarchákkal, akik megtarthatták hatalmukat, ha cserébe támogatták a kormányt. Másodszor Csecsenfölddel akart leszámolni, ezért azonban súlyos árat fizetett. A moszkvai Dubrovka Színház elleni terrortámadás után sokan úgy gondolták, csökkent a népszerűsége, de a közvélemény-kutatások az ellenkezőjét mutatták. Megerősödve került ki a harcból, így 2004-es újraválasztása sem volt meglepetés.

Négy évig Medvegyev követte, de a tényleges hatalom Putyin kezében volt Forrás: AFP/Dmitry Astakhov

Ha nem elnök, akkor kormányfő

Putyint az sem akadályozta a hatalmon maradásban, hogy az alkotmány szerint harmadszor nem indulhatott elnöki mandátumért. Utódja Dmitrij Medvegyev lett, és néhány nappal később miniszterelnökké nevezte ki Putyint. Az egykori KGB-tiszt pedig türelmesen várt az újabb alkalomra, így négy év múlva ismét elnök lett.

A magánélet tabu

A Putyin-kultusznak az is része, hogy akár tárgyalásra, akár nyaralni megy, mindig körbeveszik a hozzá lojális újságírók, és minden percéről tudósítanak. Eközben azonban az orosz elnök családja és magánélete tabunak számít.

Putyin egyik lánya, Maria Hollandiában él. Vagy nem Forrás: AFP/Alexander Nemenov

Álnéven az iskolában

Két lányáról, a most 29 éves Marijáról és a nála egy évvel fiatalabb Jekatyerináról nincsenek fotók, a testvérek álnéven jártak iskolába Moszkvában, és még az osztálytársaik sem tudták, kik ők valójában. Amikor az Ukrajna felett lelőtt maláj repülőgép tragédiája után egy holland lap megszellőztette, hogy Marija holland élettársával együtt az országban él, riporterek tucatjai siettek az állítólagos házhoz, de a pár addigra eltűnt.

Egy válás és egy szerető

Ami azonban Hollandiában előfordulhat, az Oroszországban elképzelhetetlen. Amikor a liberális Moszkovszkij Korreszpongyent 2008-ban megírta, hogy Vlagyimir Putyin el akarja venni a szeretőjét, a 31 éves Alina Kabajevát, a szerkesztőnek néhány órán belül le kellett mondania, nemsokára pedig az egész lap megszűnt. Azóta az olimpiai tornászbajnokból lett képviselő állítólag kislányt szült az elnöknek.

Kabajeva állítólag kislányt is szült az elnöknek Forrás: AFP/Sergei Chirikov

Akármi is legyen az igazság, az biztos, hogy 2013-ban Putyin és volt felesége, Ljudmila 30 év házasság után, egy balettelőadás szünetében bejelentették, elválnak útjaik. Bár ők azt állították, hogy közös megegyezéssel adták be a válópert, nem kizárt, hogy a tornásznőnek is köze volt hozzá. Ugyanakkor Ljudmila Putyina német barátnőjének visszaemlékezései szerint a Putyin házaspár már régen elhidegült egymástól. Az elnök állítólag nem nézte jó szemmel, hogy a nő kedveli az asztrológiát, és mindig lepisszegte, amikor állatövi jegyekről kezdett beszélni.

Ljudmila, a mellőzött asszony

Ljudmila egyetlen életrajzi könyvében Oleg Blotszkij újságíró azt írja, Putyin úgy gondolta, „a feleségnek tudnia kell, hol a helye”, és minden házimunkát is neki kell elvégeznie. Felidézte, hogy amikor Ljudmila a második gyermekükkel, Jekatyerinával volt hét hónapos terhes, akkor is neki kellett intézni a bevásárlást, és felcipelni a cuccot drezdai lakásukba. Szentpétervárra hazatérve sem lett jobb a helyzet. Jellemző epizód, hogy az 1990-es évek elején a feleség súlyos autóbalesetet szenvedett, több csontja is eltört. Férjét azonban, aki ekkor a város alpolgármestere volt, túlságosan lefoglalta, hogy megmutassa a várost Ted Turner amerikai tévécárnak, és állítólag az egyik tanácsadóját küldte a kórházba egy csokor virággal.

Volt feleségével régen elhidegültek egymástól Forrás: AFP/Natalia Kolesnikova

Putyin, a dzsúdóbajnok

Amikor nem családjával van elfoglalva, Putyin főleg sportolni és vadászni szeret. Az elnök már 11 éves kora óta dzsúdózik, a legmagasabb szintű bajnoka a sportágnak, de gyakran készülnek róla képek síelés és jéghoki közben is. Igazi szenvedélye azonban a vadászat és az állatvédelem, az elnöki hivatal rengeteg képet közölt már róla egzotikus állatok mellett pózolva – emiatt azonban sokan támadják.

Ha nemzeti parkban jár, előbb-utóbb egy egzotikus állat is felbukkan Forrás: AFP/Alexey Druzhinin

Jön az elnök? Hozz egy tigrist!

A WWF például azt állította, hogy egy hópárducot egy héttel azelőtt elfogtak és benyugtatóztak, hogy összeeresztették volna Putyinnal. Az is érdekes, hogy az orosz elnök minden alkalommal valamilyen egzotikus fajhoz tartozó példányra bukkan, amikor természetvédelmi területre téved. Hét évvel ezelőtt például egy rendkívül ritka, nőstény szibériai tigris éppen akkor esett csapdába, amikor Putyin meglátogatott egy nemzeti parkot. Ha még ez sem lett volna elég, a vadállat valahogy kiszabadult, és csak az orosz elnök lélekjelenlétének és nyugtatólövedékének köszönhető, hogy nem történt nagyobb baj. Sőt, még a tigris is életben maradt.

Csak ellenfele ne legyen

Ugyanez viszont nem mindig mondható el Putyin politikai ellenfeleiről. Anna Politkovszkaját, aki Vlagyimir Putyin elnök egyik legkíméletlenebb bírálója volt, 2006. október 7-én – éppen Putyin születésnapján – lőtték agyon moszkvai lakása előtt. Gyilkosait tavaly júniusban életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték.

Hodorkovszkij az elnök legnagyobb kritikusa volt, börtönbe került Forrás: AFP/Michael Kappeler

Mihail Hodorkovszkijnak, Oroszország valaha volt leggazdagabb emberének a bebörtönzése is nemzetközi felháborodást váltott ki. Az üzletembert pénzmosásért, sikkasztásért és csalásért ítélték el, 2013-ban elnöki kegyelemmel szabadult, és azonnal Németországba repült.

Nemzetközi elszigetelődés

Putyint a kritikusai támadják a melegellenes törvények és a politikai foglyok helyzete miatt is. Nemzetközi megfigyelők pedig azt vetik a szemére, hogy túl jó kapcsolatot ápol Szíriával, és hogy menedékjogot adott Edward Snowdennek.

George W. Bushnak megengedte, hogy vezesse a Volgáját. Obamával már nem ilyen szívélyes a viszonya Forrás: AFP/Tim Sloan

Abban senki nem kételkedik, hogy ő a világ egyik legbefolyásosabb embere, eszközei azonban egyre jobban elszigetelik országát. Tavaly a Krím félsziget elfoglalása, idén pedig az orosz csapatok Kelet-Ukrajnába való beszivárgása okozott nemzetközi felháborodást. Ez persze nem jelenti azt, hogy a világ vezetői bojkottálnák az orosz elnököt, hiszen Vlagyimir Putyin immár 15 éve megkerülhetetlen tényező a politikai palettán – és valószínűleg még sokáig az is marad.