Stabil Fidesz-előnyt mért a Századvég

Fidesz logó
Vágólapra másolva!
A Századvég szerint stabilan őrzi előnyét a Fidesz–KDNP a többi párttal szemben, míg az Ipsos február elején is kormánypárti visszaesést mért.
Vágólapra másolva!

Stabilizálódott a kormánypártok pozíciója a politikai piacon – derül ki a Századvég legfrissebb, februári közvélemény-kutatásából. A Jobbik elmúlt időszakban tapasztalható erősödése ellenére változatlan a Fidesz–KDNP fölénye, a baloldali pártok támogatottsága pedig stagnál.

A kormánypártok a teljes népességen belül jelenleg 30 százalékon állnak, őket követi a Jobbik 16 százalékkal, a harmadik továbbra is az MSZP 12 százalékkal. Az LMP-re és a DK-ra 3-3, míg az Együttre a lakosok 2 százaléka adná szavazatát. Más pártok támogatottsága összesen 2 százalékos, a magukat bizonytalannak vallók aránya pedig jelenleg 32 százalék a felnőtt lakosságon belül.

Az Ipsosnál más a helyzet

Tovább csökkent a Fidesz–KDNP népszerűsége február elején az Ipsos szerint, míg a Jobbiknak még soha nem volt ennyi szavazója a kutatóintézet szerint.

20 százalékpontos Fidesz-előny

A biztos szavazó pártválasztók körében is változatlan kormánypárti fölényt tapasztaltunk. Ebben a közegben a Fidesz–KDNP 45, a Jobbik 25, az MSZP 19 százalékon áll. Az LMP és a Demokratikus Koalíció támogatottsága 4-4, az Együtté 2, míg más pártoké 1 százalék.

Ami a vezető politikusok megítélését illeti, a miniszterelnök esetében javulást tapasztalt a Századvég 2014. decemberhez képest, ami szintén a kormány megítélésének stabilitására utal. Jelenleg a felnőttkorú lakosság 42 százalékának kedvező a véleménye Orbán Viktorról, míg ez az arány decemberben 40 százalék volt.