Nincs politikai oka Goodfriend távozásának

nk20150121
André Goodfriend, az Egyesült Államok budapesti nagykövetségének követtanácsosa távozik a Külügyminisztérium épületéből miután Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára bejelentette, hogy az Egyesült Államok nem vonja vissza André Goodfriend diplomáciai mentességét
Vágólapra másolva!
Bár a Spiegel már néhány órával az amerikai nagykövetség bejelentése után politikai okot látott André Goodfriend távozása mögött, információink szerint a diplomata valóban családi okok miatt utazik vissza az Egyesült Államokba. 
Vágólapra másolva!

Ahogy az várható volt, máris megindultak a találgatások arról, miért távozik posztjáról André M. Goodfriend, az Egyesült Államok budapesti nagykövetségéről. A Spiegel című német lap internetes kiadása tegnap egyenesen arról írt, hogy a volt ideiglenes ügyvivő nem önszántából távozott, azért rendelték vissza, mert összeveszett Orbán Viktor miniszterelnökkel. Ez azonban információink szerint nem állja meg a helyét.

André Goodfriend távozásának csak az időpontja szerencsétlen Forrás: MTI/Kovács Tamás

Szerencsétlen, de véletlen időzítés

„André Goodfriend családi okok miatt távozik posztjáról, Magyarországról, és visszatér az Egyesült Államokba. A washingtoni felső vezetés teljes támogatása mellett kiváló munkát végzett abban, hogy megismertesse és megmagyarázza az Egyesült Államok politikáját a közéletben és a magánszférában egyaránt – mondta az Origónak Elizabeth Webster, követségi szóvivő.

Az Origo más forrásból is úgy értesült, hogy – bár a diplomata szerencsétlen véletlen folytán valóban feszült időszakban utazik vissza az Egyesült Államokba – a lépésnek nincs köze a politikához, Goodfriend előre nem látott családi okok miatt döntött így, bejelentése közvetlen munkatársait is meglepte.

Goodfriend sokat segített Coleen Bellnek, Magyar Levente államtitkárral is együtt találkoztak Forrás: MTI/Külgazdasági És Külügyminisztérium / Kovács Márton

Már el is búcsúzott

Goodfriend tegnap este el is köszönt a magyar politikai elittől Colleen Bell bemutatkozó fogadásán. A rendezvényt jó előre meghirdették, így a követtanácsos csak az alkalmat használta ki, hogy elbúcsúzzon a kormány és az ellenzék meghívott tagjaitól. Bár távozásának pontos idejét még nem közölték, de mivel erre már ebben a hónapban sor kerülhet, nem valószínű, hogy adódott volna külön alkalom a búcsúzkodásra.

A volt ideiglenes ügyvivő Twitter-oldalán sem posztolt hetek óta, még a neki feltett kérdésekre sem válaszolt, a nyilvánosság előtt azonban többször is megjelent. Ott volt például a múlt héten az Emberi Erőforrások Minisztériumában is, ahol Colleen Bell nagykövet egyezményt írt alá Balog Zoltán tárcavezetővel.

John McCain az amerikai szenátusban is dicsérte Goodfriendet Forrás: MTI/Beliczay László

Elégedett volt a külügy

Goodfriend visszarendelése azért is valószínűtlen, mert az amerikai külügyminisztériumban nagyon meg voltak elégedve munkájával és ennek többször hangot is adtak. Sőt, nemcsak a kormány, hanem az ellenzék soraiból is dicsérték. Tavaly decemberben John McCain, veterán republikánus szenátor is méltatta az ideiglenes ügyvivő érdemeit elhíresült, neofasisztázós beszédében.

Nem lesz változás

Valószínű , hogy diplomata távozásával sem lesz lényeges változás az Egyesült Államok és Magyarország viszonyában. Colleen Bell nagykövet alaposan felkészült hivatalára, és bár az első budapesti hetei főleg udvariassági látogatásokkal és protokolláris eseményekkel teltek, de tegnap már burkoltan odaszúrt egyet a magyar kormánynak beszédében az AmCham ebédjén.