Kéthetente szavazna a parlament

Recski Emlekpark emlékszobor avatás az országgyülés elnöke, Kövér László és volt miniszterelnök, Boros Péter részvételével Recsken 2014. szeptember 20-án
Recski Emlekpark emlékszobor avatás az országgyülés elnöke, Kövér László és volt miniszterelnök, Boros Péter részvételével Recsken 2014. szeptember 20-án
Vágólapra másolva!
Új munkarend kialakítására, kéthetenkénti szavazásra tett javaslatot Kövér László, az Országgyűlés elnöke a házbizottság ülésén. A Fidesz és a KDNP támogatja, a parlamenti frakcióval rendelkező ellenzéki pártok viszont elutasítják a tervezetet.
Vágólapra másolva!

Az új munkarendben – amelynek kialakítására a házszabály lehetőséget ad – az Országgyűlés két hétre fogadná el napirendjét. Az előterjesztésről nem született konszenzus, így arról hétfőn az Országgyűlés plenáris ülésén szavaznak.

Kéthetente lenne szavazás

Az első hétfőn a napirend előtti felszólalásokat követően a vita nélküli határozathozatalokra – a napirend elfogadására – és 120 percen át interpellációkra kerülne sor, majd az azonnali kérdések elhangzása után esetlegesen további határozathozatalokat és vitákat tartanának. Kedden is lehetnének szavazások, emellett szerdán és csütörtökön vitákat folytatna a Ház.

A házelnöki javaslat értelmében a következő héten mindössze hétfőn lenne plenáris ülés, amelyen szavazások nem lennének, így határozatképesség biztosítására nem lenne szükség. Ekkor csak napirenden kívüli felszólalások, valamint azonnali kérdések és kérdések hangozhatnának el. Ezen a héten folyna a bizottsági munka.

Öt hét

Kövér László javaslata értelmében nem csökkenne a tárgyalt előterjesztések száma, sem a vitákra vagy a kormány ellenőrzésére szolgáló eszközök gyakorlására biztosított idő. Az előterjesztés szerint a törvényalkotási bizottság is megfontoltabb eljárásban dönthetne, mivel valamennyi javaslat megvitatására két hét állna rendelkezésre, emellett a törvényjavaslatok elfogadása általános eljárásban a jelenlegi négy helyett öt hetet venne igénybe.

Kövér László a napirenden kívüli felszólalás jogát „a legteljesebb mértékben és méltányos feltételekkel” biztosítaná, ennek érdekében módosítaná a házszabályt, annak elfogadásáig pedig az attól való eltérésre tesz javaslatot a tavaszi ülésszak egészére.

Gulyás: Nem csorbulnak az ellenzék jogai

A fideszes Gulyás Gergely, a parlament alelnöke elmondta: a Fidesz és a KDNP frakciója támogatja a házelnök javaslatát, amely „lehetővé teszi, hogy egy tervezettebb, kiszámíthatóbb munkarendben ülésezzen a Ház” úgy, hogy az ellenzéknek a kormányzati ellenőrzésre vonatkozó jogosítványai ne csorbuljanak.

„Hetente lesz ülés, de az ülések kéthetesek lesznek”, azaz a parlament két hétre fogadja majd el a napirendjét – magyarázta a tervezett új szisztémát a törvényalkotási bizottságot vezető Gulyás Gergely. Hozzátette, a már hatályos parlamenti „eljárási formához” – hogy például a részletes viták a bizottságokhoz kerültek – sokkal inkább illeszkedik a most javasolt eljárásrend.

Az MSZP-nek nem tetszik

Harangozó Tamás, az MSZP frakcióvezető-helyettese visszaélésszerűnek nevezte az új munkarendet, amely szerinte csorbítja az ellenzéki jogokat és nem ad garanciát a legnagyobb problémára, vagyis arra, hogy megszűnjön „az a kapkodó, őrült jogalkotás, amit az elmúlt években az Országgyűlés alapvetően kormánypárti többsége előadott”.

A szocialista politikus értékelése szerint a javaslat lényege valójában az, hogy a második héten ne kelljen határozatképességet biztosítani a kormánypárti képviselőknek. „Megítélésünk szerint ez azt jelenti, hogy a kormánypárti képviselők nemcsak állást halmoznak, meg dupla pénzt vesznek fel különféle jogcímeken, hanem már dolgozni sincs kedvük, csak kéthetente. Számunkra ez teljesen elfogadhatatlan.”

Ők sem támogatják

Farkas Gergely, a Jobbik frakcióvezető-helyettese nem támogatja az új munkarendet, mert azzal tovább csökken a parlamenti munka súlya. Minden második hét hétfője „teljesen jelentéktelenné válik” azzal, hogy nem szükséges a határozatképesség, mivel sem interpellációk, sem szavazások nem lesznek – jegyezte meg, kiemelve: borítékolható, hogy ezeken a napokon üres Ház előtt fognak elhangzani kérdések.

Az LMP frakcióvezető-helyettese, Szél Bernadett is azt mondta, félő, hogy az új ülésezési rendben sérülnek az ellenzéki jogosítványok, ezért azt javasolta, hogy nyáron értékeljék a tapasztalatokat, és ha szükséges, vizsgálják felül a munkarendet. Üdvözölte ugyanakkor, hogy kérésére az eredeti házelnöki javaslathoz képest 30 perccel, 120 percre bővítették az interpellációk időtartamát, így az nem rövidül az eddigiekhez képest.

Volt háromhetes ülésezés

Az első Orbán-kormány időszakában, az 1999-es tavaszi ülésszaktól kezdve Áder János (Fidesz) akkori házelnök javaslatára háromhetenként tartott ötnapos plenáris ülést a parlament. A plenáris tanácskozást megelőző héten a bizottságok üléseztek, míg a következőn a képviselők megbízatásukkal összefüggő egyéb feladataikat látták el. A 2002-es kormányváltás után Szili Katalin szocialista házelnök javaslatára állt vissza a hetenkénti ülésezés, a korábban szokásos hétfői és keddi napokon.