Itt az első feljelentés a Simicska-Orbán-háborúban

simicska lajos sárvári lovascentrum ló ügető
Vágólapra másolva!
Befolyással való üzérkedés és hasonló korrupciós tényállások miatt tesz feljelentést az Együtt a Simicska–Orbán-háborúval összefüggésben.
Vágólapra másolva!

A Simicska–Orbán-háború kapcsán olyan kijelentések hangoztak és hangzanak el, nyilvánvaló érdekkörök rendeződnek át, hogy az ügyészségnek ideje lenne körülnéznie ezen a területen - mondta az Origónak az Együtt társelnöke.

Simicska Lajos múlt héten nyitott újabb frontot a médiaháborúban Fotó: Bielik István - Origo

Szigetvári Viktor a feljelentés részleteit csütörtökön sajtótájékoztatón ismertette. Azt mondta, az "államot foglyul ejtő orbáni érdekkör állami korrupciója miatt" fordulnak feljelentéssel - és egyúttal bejelentéssel - a Legfőbb Ügyészséghez.

Az Együtt társelnöke azt mondta, Magyarországon egy gazdasági érdekkör az állam erőforrásait a saját zsebébe csatornázza. Szavai szerint ez az állapot általában akkor szokott lelepleződni, amikor az érdekeltek összevesznek és most ez történt, mert Orbán Viktor miniszterelnök összeveszett Simicska Lajossal. Kijelentette, szerinte nem "Simicska-ügy van, hanem Orbán-ügy, mert Orbán Viktor engedte, hogy Simicska Lajos lopjon a mi pénzünkből és utána abból a Fideszt finanszírozzák".

Szigetvári Viktor vizsgálatot vár az ügyészségtől Forrás: Polyak Attila

Az Együtt társelnöke reméli, hogy az ügyészség meghallgatja például az ügyben a minap szerinte figyelemre méltó kijelentéseket tett Csintalan Sándort, aki jelenleg a Simicska-médiabirodalomhoz tartozó Lánchíd Rádió munkatársa.

Csintalan az ATV-ben például arról beszélt, hogy "Simicska Lajos működő vagyont tett a politika mögé, az pedig egy össznemzeti hazugság, hogy nem kell pénz a politikába". Simicska Lajos egy olyan rendszert épített ki, ami termeli a pénzt – magyarázta. Arról is beszélt, hogy szerinte a médiavállalkozó "nem hülye", és amúgy azon kevesek egyike, aki bár a tűz közelébe jutott, nem lopta el a pénzt.

Csintalan Sándor az ATV-n pénzlapátolást emlegetett Forrás: atv.hu

Szigetvári felhívta a figyelmet arra, hogy amikor a riporter azt kérdezte, "Simicska a pártnak lapátolta ki a pénzt, és nem saját magának?", Csintalan azt válaszolta, "így is fogalmazhatjuk különben". Ezért - folytatta - azt kérik, hogy az ügyészség hallgassa meg Orbán Viktort is arról, hogyan lehetséges, hogy "az ő oligarchapartnere (...) lophatott az ő engedélyével, a mi pénzünkből a Fidesznek".

Feljelentést eddig nem tettek a Simicska–Orbán-háborúban: sem a Fidesz, sem Orbán Viktor nem utalt rá, hogy ilyesmit fontolgatna. A Fideszben nem vetődött fel, hogy feljelentést tegyenek Simicska obszcén kijelentései miatt, és Orbán Viktor is inkább távol tartja magát az ügytől.