Gyurcsány-interjú: Elfáradt és türelmetlen emberek a Jobbik szavazói

Gyurcsány Ferenc Gyurcsány Ferenc Gyurcsány Ferenc - interjú a P3 TV-ben
Gyurcsány Ferenc - interjú a P3 TV-ben
Vágólapra másolva!
Sokat játszik majd jövő héten születő ötödik gyerekével, nem kötne koalíciót a bomberdzsekit öltönyre cserélő Jobbikkal, és fel sem szisszen Szanyi Tibor vádjaira Gyurcsány Ferenc. A Demokratikus Koalíció elnöke a P+ Tv vendégeként arról is beszélt: nemcsak a Fidesznek, az országnak is árthat, ha Simicska Lajos kiborítja a bilit, Orbán Viktornak pedig Putyin helyett Európát kellene választania.
Vágólapra másolva!

Az interjú röviden:

  • Szanyi Tibor szenvedélyesen, karcosan fogalmaz.
  • Simicska Lajossal soha nem találkozott.
  • Putyint korábban demokratának tartotta.
  • A gázszerződés ügyében óvatos lenne.
  • A DK 15 százalékos középpárttá nőhet szerinte.

Mikor jön a baba?

A jövő hét második felére várjuk. Tényleg csak napok vannak hátra. Otthon fogok én is maradni a babával, jó pár hétre. Az ötödik saját gyerek jön, és nem baj, ha az ember beleérik a szülői szerepbe. Sokkal türelmesebb, többet játszó édesapja leszek Mártonnak, mint az előző gyerekeknek.

Politikai kérdés, hogy otthon marad-e?

Az ember mindig azt hiszi, hogy a politikában jönnek könnyebb időszakok, aztán rájön, hogy ez nem mindig így van. De nem nézünk most választások elé a következő pár hónapban. Megbeszélést lehet szervezni otthon is, nem fogok vidékre menni egy pár hétig, de ettől még működni fog a Demokratikus Koalíció. Nem hiszem, hogy észre fogják venni, ha egy pár hétig vagy hónapig alacsonyabb lángon fogok égni.

Szanyi Tibor a napokban puccsal vádolta. Van önök közt konfliktus emiatt?

Szabadszájú politikus lett Szanyi Tibor, szenvedélyes, időnként karcos mondatokat fogalmaz. Be kell valljam, hogy az én ingerküszöböm nagyon magasan van, amikor ilyen típusú vádak hangoznak el. Fel sem szisszenek ezekre a dolgokra. Nem ismerem azokat a vitákat, amelyek az európai parlament négy képviselője között zajlottak. Azt érzékelem, hogy van köztük némi tartózkodás, talán vita is, de nem akarok az igazságosztó szerepében tetszelegni. Távol tartom magam ezektől a vitáktól: valamelyik politikus mond egy csúnyát a másikra, én meg visszaszólok, nem leszünk előrébb ettől.

Akkor nem ön járt közben Szanyi Tibor leváltása ügyében?

Ebben egészen biztos lehet. Az én politikai habitusom, karakterem erre nem nagyon alkalmas. Vannak kitűnő hatalompolitikusok, akik imádnak a bozótban harcolni, azt mondják magukról, hogy bozótharcosok, de én nem ilyen vagyok. A DK-ban ambíciók, lehetőségek, személyi vágyak nem keresztezik egymást, könnyű e tekintetben elnöknek lenni. Nem kell rendet tenni, nincs fúrás-faragás.

Gyurcsány Ferenc nem tartja magát bozótharcos típusú politikusnak Fotó: Polyak Attila - Origo

Mit gondol Simicska Lajos sarkos mondatairól?

Szokatlan jelzőket használt Simicska Lajos. Elfogadom Magyar Bálintnak az elemzését, hogy itt egy maffiaállam épül: van szerepe a Keresztapának, az oligarchikus hatalomnak. Ez egy belső, csúnya, nagy konfliktus. Kétségtelen, hogy ez a két ember szoros kapcsolatban sokat tett azért, hogy a Fidesz felálljon a vereségeiből, és újra sikeres párt legyen. Hogy ki milyen számlát akar benyújtani, ki érzi magát mellőzöttnek, a másik pedig esetleg megzsarolt állapotban lévőnek, ebben, akik a részleteket nem tudják, csak találgathatnak. Egy pillanatra fellebbent a fátyol, és láttunk valami nagyon csúnya konfliktust, és az erkölcstelenségnek egy olyan szintje mutatkozott meg, ami új a magyar politikában.

Várható, hogy kiborul a bili, és információk szivárognak ki?

Én Simicska Lajossal életemben egyszer nem találkoztam, Orbán Viktor miniszterelnökkel is talán csak háromszor. Itt sokkal mélyebb tudás szükségeltetik ahhoz, hogy megítéljük, mit fognak csinálni a szereplők. Az nem kétséges, hogy Simicska Lajosnak rengeteg tudása van mindarról, ami a Fidesz háza táján és mögötte történt. Elmegy-e odáig, hogy ezeknek egy részét legalább megmutatja, ezt képtelen vagyok megítélni. Sokat ártana vele a Fidesznek, esetleg az egész politikai rendszernek is. Ellenzéki politikus vagyok, akár dörzsölhetném is a tenyerem: lesz itt egy jó balhé, ami szétveri a jobboldalt. De ma már bölcsebb vagyok, és mindig arra is gondolok, mit fog okozni ez az egésznek, és nem tudom megítélni. Lehet, hogy visszajön, és megnyugodnak a kedélyek, és a hozzá tartozó média valamivel kritikusabb lesz, de nem lehet abból baloldali médiát csinálni.

A felesége azt mondta, a mostani Vlagyimir Putyin már nem az, akivel korábban önök találkoztak. Mire gondolt?

2011 végén van egy dumaválasztás, 2012 tavaszán pedig egy elnökválasztás. A korábban rendkívül sikeres Putyin és a hatalompárt, az Egységes Oroszország Párt akkor azzal szembesült, hogy dacára a pokoli életszínvonal-emelkedésnek, el fogja veszíteni a kétharmadát a törvényhozásban. 2011 szeptemberében 16-17 százaléknyi szavazatot irányítottak át a hatalompárthoz, manipuláltak, ha úgy tetszik, csaltak. És ezt követően Putyin radikálisan megváltoztatta politikájának fontos elemeit: jön a civil szervezetek elleni hadjárat, az ellenzék elleni erőszakos fellépés. Jött egy autokratikus, diktatúrába hajló politika. Korábban Putyint egy nagyon óvatos demokratizálónak tartottam, és mások is annak látták. Sőt, Putyin is úgy gondolt magára, hogy a lelke mélyén egy demokrata. Ez megfordult 2012-ben. Akkor megváltozik Európának és Amerikának is a viszonya Putyinhoz, a magyar miniszterelnöknek pedig nem. Nem veszik észre ezt a fordulatot, vagy észreveszik, de nem zavarja őket?

Vlagyimir Putyin politikája 2012 után vett diktatúrába hajló fordulatot Fotó: Polyak Attila - Origo

Putyin látogatása egybeesik a hosszú távú gázszerződés megújításával.

Fura módon nincs hivatalos kormányzati tájékoztatás arról, miről tárgyalnak. Meglepően rövid lesz a látogatás, kora délután jön, és este el is megy. Ez szokatlan. Azokkal értek egyet, akik szerint nem nagyon szabadna megkötni most ilyen szerződést, mert 2017–18-ig a mai szerződés az utóéletével együtt biztosítja az elegendő gázt. Az a helyzet, hogy a rövid szerződések és az azonnali piacon található árak az utóbbi években már lényegesen jobbak voltak, mint a hosszú távúak. Ráadásul nekünk nagyon kevés gáz kell ma már Oroszországtól, volt olyan év, hogy 10 milliárd köbmétert vettünk, de ma már 5 milliárd körül veszünk. Már nem vagyunk annyira kiszolgáltatottak, mint korábban. Óvatosságot javasolnék a miniszterelnöknek. Abban sem vagyok biztos, hogy ez a kérdés szerepelni fog a tárgyalásokon.

Miről lehet még szó?

Az Európai Unió azt fontolgatja, hogy az Oroszország ellen tavaly ősszel bevezetett szankciókat meghosszabbítja, és még ki is szélesíti. A fő kérdés az, hogy a Brüsszellel nagyon kritikus és ezt a szankciós politikát sokszor nyilvánosan támadó magyar miniszterelnök hova áll ebben a vitában: a német, francia állásponthoz közeledik, vagy inkább a vétó felé megy, és nem engedi hatályba lépni ezeket az intézkedéseket.

Mi van azokkal az érvekkel, hogy az egyeztetéseket az Ukrajnában élő magyarok helyzete indokolja, és az, hogy a gáznak még mindig jelentős részét kapjuk onnan?

Hogy legyen folyamatos tárgyalás Oroszország és Magyarország között, azzal egyetértek. Az a kérdés, hogy ez egy baráti konzultáció – ez szerintem sok, nem kell barátkozni –, vagy a kölcsönös érdekek mentén egy visszafogott konzultáció. Kettőszázezer magyar él a Kárpátalján, nekünk nem csak emiatt, de valóban az az érdekünk, hogy a drámai orosz–ukrán konfliktus nyugvópontra jusson, és a háború lehetőségét zárjuk ki. Európa inkább érdekelt a konfliktus mielőbbi békés megoldásában, mint az Egyesült Államok, úgyhogy van itt egy amerikai–európai vita is.

Magyarország nincs abban a helyzetben, hogy szembemenjen az európai többséggel Fotó: Polyak Attila - Origo

Orbán Viktor végül hogyan dönt a szankciók kibővítése kérdésében?

Európa mellé fog állni, azt gondolom. Azt hiszem, nagyon sok jelből megértette, hogy ha a keleti nyitás politikája túlmegy a gazdasági kapcsolatok építésén, és az ország politikai orientációját sérti, azért Magyarország és a Fidesz is súlyos árat fizethet. Európa legbefolyásosabb politikusa, Angela Merkel világossá tette, hogy a Fidesz melletti kiállás, a néppárti tagság megőrzése azt igényli, hogy hagyjon fel a külpolitikában ezzel a pávatánccal a miniszterelnök. Ezért szerintem udvariasan, de elmondja Putyin elnöknek: Magyarország nincs abban a helyzetben, hogy szembemenjen az európai többséggel.

Oroszország csomagban szokott megállapodást kötni.

Nem zárom ki, lehet, hogy meglepetés lesz. A napokban beszélgettem egy, a miniszterelnökhöz közel álló emberrel, aki azt mondta: a legnagyobb aggodalmuk, hogy valami nagyon váratlannal fog előállni itt a helyszínen Putyin elnök, és olyan helyzetbe hozza a miniszterelnököt, amikor rögtönöznie kell.

Az Ipsos legutóbbi eredménye alapján a DK már bekerülne a parlamentbe.

Ezek a kutatások olyan bizonytalanok. A pártválasztók között 7-10 százalékos támogatottságunk lehet, ami 400-450 ezer ember. Ez nagy dolog, elértük a stabil parlamenti létet. Nem hiszem, hogy négy éven belül ebből 30-40 százalékos párt lesz, de egy stabil középpárttá ki tudunk nőni. A nyugodt, polgáribb, centrista közelítésnek, szociális érzékenységgel ennek van 15 százalék körüli támogatása. Odáig kell eljutni a következő választásig.

A DK-t középpárttá kell fejleszteni, a Jobbik növekedése figyelmeztető jel Fotó: Polyak Attila - Origo

Mit gondol a Jobbikról? Lassacskán beérik a Fideszt.

Figyelmeztető jel. Haladunk egy hárompólusú világ felé. A Fidesznek lehet 1,7 millió szavazója, a Jobbiknak 1,2, az MSZP-nek és nekünk együtt pedig pont ugyanannyi. 1,8 millióval már lehet nyerni egy biztos többséget. Miből táplálkozik a Jobbik sikere? Abból, hogy sosem kormányzott, nagyon egyszerű megoldást ígér sok, nagyon elfáradt és türelmetlen embernek, továbbá – muszáj respektálni – iszonyatos mennyiségű munkát tesznek bele a hétköznapokba, ott vannak a települések sokaságán. De azért továbbra is báránybőrbe bújt farkas a Jobbik, még ha most már öltönyben járnak is, nem bomberdzsekiben.

Elképzelhetőnek tart adott esetben egy technikai koalíciót a Jobbikkal?

A Demokratikus Koalíció ezt ma kizártnak tartja, és remélem, ezt fogja gondolni sok év múlva is. Nagyon erős elvi fenntartásaink vannak. Azt hiszem, egyelőre inkább rendezkedjünk be arra, hogy van ennél egy jobb, polgári alternatíva.