Ezek voltak André Goodfriend legemlékezetesebb pillanatai

André Goodfriend
André Goodfriend és felesége részt vett a Mindenki Hanukája ünnepen és a Hanukatalizátor díjátadón, amelyen az idei év élő és aktív, zsidó közösségért munkálkodó projektjeit/szervezeteit és egyéni teljesítményeit értékeli.
Vágólapra másolva!
Mindössze 18 hónapot töltött Magyarországon, mégis örökre nyomott hagyott a magyar belpolitikában André Goodfriend. Előfordult, hogy tolmácsot kértek mellé, máskor Orbán Vikornak üzent a Twitteren, de szívesen énekelt is karácsonyi ünnepségeken. 
Vágólapra másolva!

Az Egyesült Államok budapesti nagykövetségének volt ideiglenes ügyvivőjét közvetlen kollégái rendkívül tehetséges, kellemes modorú embernek írják le, akit soha nem lehet kihozni a sodrából. Igazi karrierdiplomata, aki dolgozott Tel-Avivban, Új-Delhiben, Moszkvában és Londonban, Budapestre pedig Szíriából érkezett. Arra azonban valószínűleg ő sem gondolt, hogy Eleni Tsakopoulos Kounalakis nagykövet távozása után másfél évig ő fogja betölteni a nagykövetség legmagasabb posztját, hiszen a következő nagykövet, Colleen Bell csak idén januárban érkezett állomáshelyére.

André Goodfriend gyakran szerepelt a nyilvánosság előtt Fotó: Polyak Attila - Origo

Kitiltással kezdődött

Goodfriend akkor került a középpontba, amikor tavaly októberben egy interjúban elárulta, az Egyesült Államok hat magas rangú magyar tisztségviselőt tiltott ki területéről korrupciós vádak miatt. Egyikük Vida Ildikó, a NAV elnöke, aki a tüntetéshullám ellenére sem mondott le, sőt be is perelte az ügyvivőt, nem sok sikerrel.

Goodfriend innentől kezdve a nyilvánosság középpontjába került, és az elmúlt fél évben többet szerepelt a médiában, mint néhány magyar belpolitikai szereplő. Twitter-oldalán is aktív volt, sokszor válaszolt követői kérdéseire, de ittléte nem csak emiatt maradt emlékezetes.

André Goodfriend és felesége egy tavalyi rendezvényen a Bálint Házban Fotó: Polyak Attila - Origo

Tolmácsot kért Vida

Goodfriendről sokaknak az a videó jut eszébe, amit a HírTV kamerái rögzítettek a Szabadság téren. Vida Ildikó személyesen állította meg az ügyvivőt a követség épülete előtt, hogy megtudja, miért tiltották ki az Egyesült Államokból. Mivel azonban tolmácsot nem vitt magával, nem sok sikerrel járt.

A volt ügyvivő mindig szívesen vett részt rendezvényeken is, bár magánéletét mindig is óvta. Feleségét, Frances Goodfriendet ritkán lehetett látni, az Origónak azonban sikerült megmutatnia az asszonyt, akitől három fia született.

Néha dalra fakadt

Goodfriend énekelni is szeretett, egy kelta karácsonyi ünnepségen például a Csendes éj című dalt énekelte el, amiről felvétel is készült.

A magyar kormányból sokan támadták, Vida Ildikót például személyesen Orbán Viktor miniszterelnök utasította arra, hogy perelje be az ügyvivőt. Bár Vida ezt végül megtette, az amerikai külügyminisztérium szinte azonnal reagált és közölte, hogy „nem szokásuk diplomáciai mentességet visszavonni”.

Orbán Viktornak is üzent néha az amerikai ügyvivő Fotó: Bielik István - Origo

Ezt üzente Orbánnak

Előfordult az is, hogy Goodfriend a közösségi oldalán üzent a magyar kormányfőnek. Twitter-oldalán Szent István intelmeiből idézett, nem sokkal az után, hogy Orbán Viktor a gazdasági bevándorlás negatívumairól beszélt.

„Ebéd közben, más dolgok mellett, Szent István azon intelmeiről beszélgettünk, amik a sokszínűség előnyeiről szólnak” – írta hétfő délután közösségi oldalán André Goodfriend.

Colleen Bell nagykövet felkészítésében is fontos szerepet játszott Forrás: MTI/Külgazdasági És Külügyminisztérium / Kovács Márton

Váratlan távozás

Az ügyvivő sokat segített Colleen Bell új nagykövet felkészítésében is, akinek azonban ezentúl hiányolnia kell majd helyettesét. Goodfriend ugyanis családi okok miatt hamarosan visszautazik az Egyesült Államokba, a magyar politika képviselőitől tegnap, a nagykövet bemutatkozó partiján már el is búcsúzott.