Meghekkelték Rogán bevándorlós sajtótájékoztatóját

keleti pályaudvar menekült rogán antal performansz keleti pályaudvar menekült rogán antal
rogán antal sajtótájékoztató menekült ügyben
Vágólapra másolva!
Budapesten, a Keleti pályaudvaron tájékozódott a Fidesz frakcióvezetője a bevándorlási helyzetről kedden délután. Miután szétnézett, és beszélt néhány rendőrrel, Rogán Antal sajtótájékoztatót tartott. Kiderült, hogy a Fidesz módosítani szeretné a bevándorlási szabályokat. A tájékoztató végét kisebb közjáték zavarta meg.
Vágólapra másolva!

Rogán sajtótájékoztatóján egy ideig minden úgy történt, ahogy szokott. A végén azonban néhány tiltakozó megzavarta az eseményt. Hárman a politikus mögé álltak, és a "Vigyázat! Államilag szított idegengyűlölet!", "A kivándorlásról mikor tartasz sajtótájékoztatót?" és "'56-ban is zárt határokat szerettél volna?" feliratú papírlapokat mutattak fel.

A fideszes aktivista megpróbálja tenyerével kitakarni a tiltakozók feliratait Fotó: Bielik István - Origo

A rendőrök igazoltatták, majd elengedték őket, és Rogán Antal is távozott a pályaudvarról.

Rendőri segítség

Az incidens előtt néhány perccel Rogán Antal még a Keleti pályaudvar kellős közepén kereste a Magyarországra illegálisan érkező menekülteket, persze rendőri segítséggel. Amikor az Origo tudósítója a helyszínre ért, a Fidesz frakcióvezetője éppen két rendőrrel értekezett a 8. vágány mellett. Valószínűleg azért ott, mert onnan indulnak azok a RailJetek, amelyekről a napokban több száz, zömében koszovói állampolgárt szállítottak le a rendőrök. Az egyik ilyen vonat egyébként Rogán Antal jelenlétében indult el, de menekülteket ezen éppen nem lehetett látni.

Rogán Antal a rendőrökkel beszélget Fotó: Bielik István - Origo

Szigorítani kell

Miután a rendőrökkel átértékelte az elmúlt néhány óra történéseit, Rogán Antal sajtótájékoztatót tartott. A frakcióvezető elmondta, hogy a Fidesz szerint szigorítani kellene az idegenrendészeti és a bevándorlással kapcsolatos szabályokon.

Rogán megrémült

A frakcióvezető néhány adatot is megemlített, miután beszélt a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal vezetőjével. A politikus azt mondta, hogy az év eleje óta Magyarországra érkezett illegális bevándorlók már 23 ezren vannak, tavaly viszont egész évben csupán 43 ezren adtak be menekültkérelmet. Ez pedig rémisztő adat – tette hozzá.

Mindenkit őrizetbe!

A megoldás Rogán Antal szerint az lehet, hogy minden illegálisan Magyarországra érkezőt idegenrendészeti őrizetbe kell venni addig, amíg kiderül, hogy jogosultak-e menekültstátusra. Ha nem, ki kell toloncolni őket.

Sajtótájékoztató Fotó: Bielik István - Origo

Nemzeti konzultáció kellene

Ezt azonban nem lehet megtenni az emberek beleegyezése nélkül, ezért arra kérte a kormányt, hogy indítson nemzeti konzultációt a témában, ami megadhatná a parlamentnek a felhatalmazást a jogszabályok megváltoztatására, és arra is, hogy akár az Európai Unió szabályaival is szembemenjen.

Rogán Antal azt is elmondta, hogy egy bevándorló eltartása napi 4500 forintjába kerül az államnak. Ezért ha ennyien és ilyen ütemben jönnek az országba, akkor akár az idei költségvetés is borulhat. Ráadásul, ha a folyamat így halad tovább, akkor Magyarország schengeni tagsága is veszélybe kerülhet.