Interneten keres új dolgozókat a Külügyminisztérium

Szijjártó Péter
Budapest, 2015. január 30. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter interjút ad a Magyar Távirati Irodának dolgozószobájában 2015. január 29-én. MTI Fotó: Bruzák Noémi
Vágólapra másolva!
Az internethez fordult a Külgazdasági és Külügyminisztérium, hogy attasékat találjon az állományába. A hirdetés nemcsak a Kormány.hu portálon, hanem a sokak által használt Profession.hu internetes oldalon is megtalálható. 
Vágólapra másolva!

A tárca egészen pontosan 21 attasét keres különböző állomáshelyekre 2015 és 2018 között, a sikeres pályázók akár olyan helyre is kerülhetnek, mint Új-Delhi, Rijád, Párizs vagy éppen Oslo. A követelmények persze igen magasak, a nyelvtudáson kívül gazdasági és elemző munkában szerzett tapasztalatot is elvárnak, sőt orvosi alkalmassági is szükséges.

Szijjártó Péter tavaly jelentette be a létszámleépítést Forrás: MTI/Bruzák Noémi

Nem szokatlan eljárás

Bár elsőre furcsának tűnhet, mint kiderült, egyáltalán nem szokatlan, hogy egy állami szerv nyilvánosan hirdet meg ilyen fontos pozíciókat. A minisztérium sajtóosztálya kérdésünkre elmondta: a törvény szerint a minisztériumok igénybe vehetik az úgynevezett „toborzási adatbázist”, amely tulajdonképpen a közigazgatás állásportálja, másrészt maguk is pályáztathatnak.

Ha így tesznek, akkor viszont szabadon dönthetik el, hol hirdetnek. Mivel a külgazdasági attasék esetében előnyt jelent, ha a pályázóknak van tapasztalatuk a magánszférában, piaci, vállalati működésben, esetükben célszerű a nyílt pályázat meghirdetése – közölte a minisztérium.

Vége az elbocsátásoknak

Az biztos, hogy a most felvett új attaséknak már nem kell attól félniük, hogy idő előtt megszűnik a munkaviszonyuk. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter tavaly jelentette be, hogy jelentős létszámleépítésre készül. Az előirányzott 107 helyet végül valamivel kevesebb, 103 ember kapta meg a felmondólevelét, elsősorban a funkcionális szervezeti egységeknél, másoknak pedig már nem kell félniük attól, hogy elveszítik a munkájukat.

Sőt, mivel a külgazdasági rész is a külügyi tárcához került, még új munkakörök is létrejöttek, az egyik éppen a külgazdasági attasé.