Vágólapra másolva!
Havi 800 ezerért ad tanácsokat a főváros vezetésének a VEKE elnöke, 500 ezerért pedig Derce Tamás volt polgármester fia - tudta meg az Origo. Tarlós István 14 tanácsadója évi 127 millióba kerül, helyetteseinek 20 segítője pedig 150 millióba. Többségük jutalmat is kapott az év végén. A főjegyző szerint Demszky Gábor idején többen voltak, és többe is kerültek a tanácsadók.
Vágólapra másolva!

Az Origónak csaknem két hónapba telt kideríteni, kik kapnak akár havi milliós fizetést a főpolgármesternek és helyetteseinek adott tanácsokért. Hasonló listát utoljára három éve adott ki a sajtónak a főváros, azóta titkolóztak.

Évi 300 milliót költenek tanácsadókra

Évente 278,2 millió forintos bruttó bért kapnak a Főpolgármesteri Hivatalban foglalkoztatott főtanácsadók. Összesen 34-en vannak, és feladatuk, hogy Tarlós István főpolgármestert, valamint három helyettesének munkáját segítsék. Ez egy részüknél napi, rendszeres munkavégzést jelent, hiszen főtanácsadóként foglalkoztatnak így a Városházán egyes ügyosztályvezetőket, irodavezetőket.

Évi csaknem 300 millióba kerülnek a főtanácsadók - nem mind Tarlóst segítik Forrás: Bielik István - Origo

Másoknál a főtanácsadói titulus valóban tanácsadást, szakmai támogató munkát takar, és nem igényel állandó jelenlétet, vagyis mondhatni „mellékállásban" végezhető feladat. Információink szerint ugyanis csak így, a köztisztviselői jogviszonyt megkerülve fizethető a szakembereknek a meglehetősen alacsony összegekkel operáló közszolgálati bértáblában foglaltaknál nagyobb összeg.

A főpolgármesternek van a legtöbb

A 34 tanácsadó csaknem fele, 14 szakember közvetlenül Tarlós István főpolgármester alá tartozik. Ezzel arányosan az ő éves bérük összesen bruttó 127,2 millió forint, ami a teljes tanácsadói keret 45 százaléka. Tarlós István környezetében a tanácsadói bérek 500 ezer és egymillió forint között szóródnak. Egymilliós bért a főpolgármester három főtanácsadója kap.

Nyolc-nyolc főtanácsadót foglalkoztat Tarlós István két, már az előző ciklusban is vele dolgozó helyettese: Bagdy Gábor pénzügyi és Szeneczey Balázs városfejlesztési főpolgármester-helyettes. Mindössze négy főtanácsadóval kellett beérnie a január 30-i állapot szerint Tarlós új, októberben belépett helyettesének, a humán területért felelős Szalay-Bobrovniczky Alexandrának.

A civil VEKE elnöke 800 ezret keres

A 34-es listán a legújabb főtanácsadó a szűk egy hónapja Szeneczey Balázs mellé szerződött Dorner Lajos. Az ő neve a Városi és Elővárosi Közlekedésért Egyesület (VEKE) aktivistájaként, elnökeként lehet ismerős. A civil szervezetben Dorner sokáig együtt dolgozott Vitézy Dáviddal, aki később a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) vezérigazgatója volt, egészen tavaly decemberi menesztéséig.

A főtanácsadók listája Forrás: Origo

Dorner havi 800 ezer forintért közlekedési szakreferensként segíti a főpolgármester-helyettes munkáját. „Tíz éve uniós közlekedésfejlesztési projektekkel foglalkozom a VEKE-nél, főtanácsadóként is ilyen beruházásokhoz adok szakmai tanácsot" - mondta az Origo kérdésére Dorner Lajos, aki szerint megbízatása „nem összeférhetetlen" a civil munkájával, mindkét féllel egyeztetett erről.

Derce fia, újságíró és igazgató a listán

„Ez a hetedíziglen-szemlélet még mindig van?" - kérdezett vissza Derce Tamás az Origo azon kérdésére, hogy az ő fia-e a főpolgármester főtanácsadójaként foglalkoztatott Derce András. Újpest 1990-2010 közötti polgármestere megerősítette, hogy jogász végzettségű fiáról van szó. Ennek megfelelően Derce András jogi szakreferens havi 500 ezer forintos bruttó megbízási díjért.

A főtanácsadók listája (folytatás) Forrás: Origo

Régi szereplő a listán az ugyancsak jogász végzettségű Schmidt Gábor, aki hosszú ideig a Népszabadság városházi tudósítója volt, majd 2010-ben "Baloldali Korrupciós Vállalat - BKV" címmel írt könyvet a BKV-botrányról. Nem sokkal később a Városházán kapott állást, jelenleg is a hivatalos fővárosi honlap, a Budapest.hu portál főszerkesztője. Most havi bruttó 750 ezer forintot keres.

A Szalay-Bobrovniczky Alexandra munkáját segítő négy főtanácsadó egyike Stágel Bence volt KDNP-s parlamenti képviselő. Stágel javadalmazása havi bruttó félmillió forint. Stágel szűk három évvel az után mondott le mandátumáról, hogy 2010 őszén az államfővé választott Schmitt Pál képviselői helyére lépett. Ő volt az egyik benyújtója az utcaátnevezési hullámot elindító törvényjavaslatnak.

Tarlós István jobbján Szűcs Somlyó Mária kommunikációs igazgató Fotó: Polyák Attila - Origo

Az egyik legmagasabb, havi bruttó egymilliós bért a városháza kommunikációs igazgatója, Szűcs Somlyó Mária kapja, aki férjezett nevén szerepel a főtanácsadók listáján mint kommunikációs tanácsadó. Szűcs Somlyó Mária már óbudai polgármesteri időszakában Tarlós István mellett dolgozott sajtóreferensként.

Több régi név már hiányzik

Nincs a friss listán a legutóbb - az Index.hu kérdésére még 2011 végén - közreadott főtanácsadói lista több szereplője. Így Atkári János sem, aki korábban Demszky Gábor főpolgármester pénzügyi helyettese volt. Tarlós pedig főtanácsadónak kérte fel a volt SZDSZ-es politikust, aki megtervezte a főváros 2011-es és 2012-es költségvetését, majd még abban az évben távozott a városházáról.

Demszky Gábor helyettese volt sokáig Atkári, majd Tarlós is számított rá Fotó: Szabó Gábor - Origo

Nincs már a listán a korábban még tanácsadó egykori tévés, illetve kisgazda politikus Liebmann Katalin sem, akit 2013 nyarán innen csábított át a fideszes Kriza Ákos polgármester a miskolci önkormányzat sajtófőnöki posztjára.

Három éve még szintén Tarlós István tanácsadója volt az egykori XII. kerületi fideszes polgármester, a jogsértő módon épült, végül mégis a helyén maradt turulszobor ügyéről is ismert Mitnyan György. De ő már nem ezen a poszton van, mivel tavaly év végén a Fővárosi Közgyűlés új feladattal, a fővárosi távfűtőcég, a Főtáv Zrt. vezérigazgatói teendőivel bízta meg.

A főjegyző kerülné a hangulatkeltést

Jelenleg sem a tanácsadók száma, sem a bérük összege nem számít kirívónak, mert korábban, Demszky Gábor főpolgármestersége idején többen, több pénzért láttak el ilyen feladatokat - hívta fel a névsorhoz mellékelt levelében az Origo figyelmét Sárádi Kálmánné, Budapest főjegyzője, aki egyébként korábban Tarlós István mellett óbudai jegyzőként dolgozott.

Bár nem kértünk, a főjegyző mellékelt 2010-es, illetve 2009-es főtanácsadói listákat is Demszky idejéből. Eszerint 2009-ben 50, 2010-ben pedig 44 tanácsadót foglalkoztattak havi 28 illetve 26 millió forintért. Akkoriban többen, többször kaptak jutalmat, mint Tarlós idején - derült ki az adatokból. Igaz, akkor a főváros költségvetése csaknem a duplája volt a mostaninak, és több volt a feladat is.

A főjegyzőnek a közérdekű adatigénylésünkre vonatkozó válaszlevele egyébként azzal a figyelemfelhívással zárult: „Elvárjuk, hogy az objektív tájékoztatás érdekében lapjában ezekről a jutalmakról és fizetésekről is beszámoljon, mert a felsorolt számok csak így együtt értelmezhetők, egyébként csak hangulatkeltésről lehet szó.”

Kiegészítéseket tett a Városháza

Cikkünk megjelenése után a Főpolgármesteri Hivatal közleményt adott ki, melyben további részletekre hívták fel a figyelmet. Eszerint 2009-ben egymillió forint feletti tanácsadói fizetések is voltak és a tanácsadók évente több ízben kaptak jutalmat, esetenként akár 7-9-10, sőt, 15 milliósakat, most csak egyszer kaptak és átlagosan csak 800 ezer forintnyi összeget. Megjegyezték még, hogy a Demszky-korszakban a Városházán évente fejenként 1,2 millió értékű cafetériát fizettek, míg ma csak 200 ezer forintnyit. Azt is hozzátették, hogy azóta a feladatok csak körülbelül kéttized résszel csökkentek, míg a tanácsadók létszámát csaknem négytizdével csökkentették.