Albániát is elárasztják a koszovói menekültek

Koszovói albán menekültek vonulnak Ásotthalom felé.
Koszovói albán menekültek vonulnak Ásotthalom felé.
Vágólapra másolva!
A szerb határról visszaküldik őket, ezért Albánia és Montenegró felé "kerülnek" a koszovói menekültek, hogy eljussanak Nyugat-Európába. Az új célállomás Olaszország lehet, és az sem kizárt, hogy hatóságilag szervezett elvándorlásról van szó.
Vágólapra másolva!

Új útvonalon haladnak a Koszovót elhagyó migránsok: mivel a szerb határőrök tömegesen fordítják vissza buszaikat a merdarei határátkelőnél, a menekültek most Albánia és Montenegró felé veszik az irányt.

Csak pihenni mennek

A fejleményről a Politika című szerb lap számolt be először, hozzátéve, hogy a menekültek száma nem, csak útvonaluk változott. Erről beszéltek a Prizen Press koszovói lapnak nyilatkozó albán határőrök is: mint mondták, a koszovóiak turistaként érkeznek a határra, de soha nem térnek vissza.

A merdarei határátkelő. A szerb és koszovói hatóságok is visszafordítják a busszal érkező migránsokat, akik inkább Albánia, Montenegro felé "kerülnek" Forrás: MTI/EPA/Kushtrim Ternava

Új célállomás

Az Albániát és Montenegrót érintő kivándorlási hullám új célállomása ugyanakkor Olaszország lehet. Az Adriai-tengeren csak 60-70 kilométert kell megtenni az olasz csizma sarka (például, Otranto városa) és Albánia délnyugati határa között. Nem kizárt, hogy a szír menekültekhez hasonlóan az koszovói migránsok is hajóra, rosszabb esetben kis lélekvesztőke szállnak majd.

Nem ijednek meg

Nem csökken egyelőre a menekültek száma a szerb-magyar határon sem: vasárnap közel ezer, pénteken és szombaton több mint négyszáz migránst fogtak el a csongrádi és Bács-Kiskun megyei rendőrök a zöldhatáron, a határsértők túlnyomó többsége pedig Koszovóból érkezett. A Zeri című pristinai újság arról ír, hogy migránsokat az elfogások híre sem riasztja vissza, továbbra is az EU országaiban szeretnének letelepedni.

A Keleti pályaduvaron naponta koszovói menekültek tucatjait szállítják le a Bécsbe tartó vonatokról. A migránsok ettől sem ijednek meg Fotó: Bielik István - Origo

Szervezett akció?

Tömeges elvándorlásukat szervezett akciónak tartja az észak-koszovói szerb nemzeti tanács elnöke:Milan Ivanovic a belgrádi Vecernje Novosti-nak nyilatkozva elismerte, hogy Koszovóban hatalmas a munkanélküliség és rossz a gazdasági helyzet, de szerinte nem logikus, hogy mindenki egyszerre, most télen induljon útnak.

Ásotthalom felé tart egy menekült koszovói család. Felülről szervezett népvándorlásról lenne szó? Fotó: Bielik István - Origo

Hozzátette: néhány hónapja vagy néhány éve is hasonló volt a helyzet, mégsem távoztak tömegesen az emberek. Milan Ivanovic összefüggést sejt a Nyugat-Európa felé irányuló elvándorlás, illetve a Belgrád és Pristina közötti brüsszeli tárgyalások között. Nem zárja ki, hogy Koszovó így akar jobb tárgyalópozíciót kiharcolni magának a megbeszéléseken.

A szerb és a koszovói kormányfő - kilenc hónapos szünet után - hétfőn ül újra tárgyalóasztalhoz Brüsszelben, hogy a két ország kapcsolatának renezéséről beszéljen.