Leszavazták, mégis lehet Moszkva park Kőbányán

Rendkívüli közgyűlés - Tarlós István sajtótájékoztató
Rendkívüli közgyűlés - Tarlós István sajtótájékoztató
Vágólapra másolva!
Nemcsak az átkeresztelni kívánt Óhegy park lakói, de a képviselő-testület is egyhangúan utasította el, hogy Kőbányán Moszkva park legyen, de ettől még Tarlós István keresztülviheti akaratát.
Vágólapra másolva!

Nem kérnek a kőbányaiak a Moszkva parkból, amelynek ötletét Tarlós István főpolgármester vetette fel, mondván: megtalálták a Széll Kálmán térre átkeresztelt Moszkva tér utódját Kőbányán, ahol az Óhegy parkot neveznék át Moszkva parkká.

Tarlós megtalálta az új helyet

Megtalálták az új Moszkva tér helyét, amely a X. kerületben lesz: a tervek szerint az Óhegy parkot nevezik át Moszkva parkra - ezt Tarlós István főpolgármester az RTL II Magyarul Balóval című műsorában jelentette be még pénteken. Nemrég egyébként volt egy utcaátnevezési hullám Budapesten.

Tarlós István bejelentette: megtalálták a Moszkva tér új helyét Fotó: Polyák Attila - Origo

A városvezető egyébként már csaknem négy évvel ezelőtt, 2011 tavaszán ígéretet tett arra, hogy az akkor Széll Kálmán térre visszakeresztelt Moszkva tér helyett a város más pontján neveznek el az orosz fővárosról közterületet. Akkor ezt Tarlós az év végére ígérte.

A főpolgármesternek azért kellett magyarázkodnia, mert Oroszország "értetlenségének" adott hangot a döntés után. Alekszej Szazonov, a minisztérium helyettes szóvivője akkor jelezte: érthetetlen a döntés, amikor a magyar-orosz kapcsolatokat egészében véve a fejlődés jellemzi.

Az ott élők nem kérnek Moszkvából

Tarlós István bejelentésére az Óhegy parkban illetve a környéken élők tiltakozó akciót indítottak, mondván: nem szeretnék, ha átneveznék a teret. Az Óhegy park Facebook oldalán ilyen kommentek jelentek meg: „Jó hogy már nem Putyin park!" illetve „Isten mentsen meg ettől az eszement ötlettől." Igaz volt, aki megjegyezte: „Én ott nőttem fel. Gyerekkoromban Magyar-Szovjet Barátság parknak hívták, az utcánkat pedig Komszomol Sétánynak."

Hamarosan Facebook-csoport is alakult Ne legyen Moszkva park néven.

Itt az olvasható: „A kormány külpolitikai vargabetűit próbálja követni Tarlós István, Budapest főpolgármestere, amikor alig négy évvel azután, hogy elvette a Moszkva tér mindenki által megszokott hagyományos nevét, az új irányvonalnak megfelelően most megint közterületet kíván elnevezni az orosz fővárosról, és erre a célra Kőbánya legszebb részét nézte ki. Hát nem kérünk belőle."

Egyhangúan szavazta le a képviselőtestület

A jelek szerint Kőbánya vezetése sem lelkesedett az ötletért. A fideszes Kovács Róbert polgármester javaslatára hétfőn rendkívüli ülésen tárgyalta a képviselő-testület az átnevezés kérdését és 14:0 arányban, egyhangúan utasították el az ötletet - jobb- és baloldali képviselők egyaránt.

A kőbányai képviselőtestület hétfői rendkívüli ülésén is téma volt a park átnevezése Forrás: Facebook/Kovács Róbert-Jankovich Tibor

Kovács Róbert indítványában jelezte: az Óhegy park Kőbánya Óhegy városrészének központi parkja, az óhegyi polgárok számára az identitásuk része is, ezért a polgármester nem javasolja a névváltoztatást.

A fideszes polgármester Facebook-oldalán közzé is tette a képviselők döntését a Tarlós-javaslat elutasításáról. Mint írta, a testület teljes egyetértésben foglalt állást amellett, hogy tiltakoznak az Óhegy park átnevezése ellen.

Ettől még átneveztethetik a parkot

Hiába azonban az ott élők és a képviselő-testület egyöntetű elutasítása, az Óhegy park mégis felveheti a Moszkva park nevet. A közterületek elnevezése illetve elnevezésük megváltoztatása ugyanis az önkormányzati törvény értelmében a Fővárosi Közgyűlés hatásköre.

A végső szót a Fővárosi Közgyűlés mondja ki Fotó: Origo

A kerületeknek pedig csupán véleményezési- nem pedig vétójoguk van. Erre Szűcs-Somlyó Mária, a Városháza kommunikációs igazgatója fel is hívta az Index.hu írása nyomán a figyelmet. Közölte: egyáltalán nem húzta keresztbe Tarlós István terveit a X. kerület polgármestere, mert a végső döntést a főváros hozza meg.