Keddre elmúlik a hófúvásos idő

Vágólapra másolva!
Hétfőn is több helyen - elsősorban a Dunántúlon - okozott fennakadást a közlekedésben a havazás, illetve a hófúvás, több főútvonalon korlátozták a teherforgalmat. A meteorológiai szolgálat szerint azonban keddre javul az idő, semmilyen veszélyes időjárási jelenségre nem kell számítani.
Vágólapra másolva!

Hétfőre Győr-Moson-Sopron és Veszprém megyére adtak ki másodfokú figyelmeztetést az erős hófúvás miatt, és a nyugati országrészben több helyen figyelmeztettek havazásra, hófúvásra. A télies útviszonyok miatt Veszprém megyében utakat zártak le, illetve korlátozást vezettek be a teherforgalomra.

Somogy megyében is több baleset történt a jeges, csúszós utakon. Belegnél egy kenyeret szállító kisteherautót szabadítottak ki a hótorlaszból, a Lábod és Mike közötti úton több személyautót mentettek ki a hóból, Kutas és Kozmapuszta között pedig elakadt betegszállítóhoz riasztották a tűzoltókat.

Balatonújlaknál egy árokba csúszott és oldalára borult kisteherautót állítottak a kerekeire és vontattak ki az útra, a toponári városrészben pedig egy árokba csúszott autóbuszt húztak ki a kaposvári önkéntes tűzoltók.

Kedd reggelig még fúj a szél

Az Országos MeteorológiaiSzolgálat hétfő este arról tájékoztatott: elsősorban a Dunántúl északi felén (nagyobb valószínűséggel a magasabban fekvő helyeken) kisebb körzetekben továbbra is előfordulhat hófúvás, ami a hőmérséklet emelkedésével megszűnik. Kedd reggelig a Dunántúl északnyugati részén helyenként még előfordulhatnak 65-70 kilométer/óra körüli széllökések.

Többfelé várható hó, havas eső, amely északnyugat felől egyre több helyen esőre vált. Néhol az ónos eső sem zárható ki. Hétfő estétől kedd reggelig több helyen hullhat legfeljebb 4 centiméternyi hó, de a Dunántúli-középhegység magasabban fekvő részein (elsősorban a Bakonyban) néhol 10 centimétert meghaladó mennyiség is lehet.

Keddre már sem a szél, sem a havazás, sem a hófúvás miatt nem adtak ki figyelmeztetést. Az előrejelzés szerint kedden a legalacsonyabb hőmérséklet mínusz 5 és plusz 1 Celsius-fok között alakul, nyugaton lesz enyhébb az idő, ott hajnalra tovább emelkedik a hőmérséklet. A legmagasabb nappali hőmérséklet plusz 1-6 fok között várható.