Éhes embereket etetnek a városi gerillák

Éhes emberek ételosztás
Budapest Bike Maffia
Éhes emberek ételosztás
Vágólapra másolva!
Az elmúlt években egyre több ételosztó szervezet jelent meg Budapesten. Lelkes civilek magánakciójaként indultak, de ma már szervezetten, egymással összefogva próbálnak javítani a rászorulók helyzetén.
Vágólapra másolva!

Budapest önkormányzata tavaly januárban lakossági panaszokra hivatkozva leállította az ételosztások megrendezéséhez szükséges közterület-használati engedélyek kiadását. A húzás szépen illeszkedett abba a hajléktalanellenes hadjáratba, amelyet Tarlós István főpolgármester, Kocsis Máté, a nyolcadik kerület polgármestere és Rogán Antal volt ötödik kerületi polgármester, a Fidesz frakcióvezetője indított, hogy kisöpörjék a fedél nélkül élőket a főváros reprezentatív közterületeiről és aluljáróiból.

Egyre nagyobb az igény az ételosztásokra Forrás:Heti Betevő/Jordán Helén

Tarlós tavaly februárban, nem sokkal a parlamenti választás előtt önvizsgálatot gyakorolt, és a közfelháborodást meg a Blaha Lujza téri ételosztásokon kígyózó, több száz méteres sorokat látva megengedte, hogy a rászorulók élelmezésével foglalkozó szervezetek öt fővárosi tulajdonban lévő helyszínen – így a Déli pályaudvarnál, az Árpád úti felüljárónál, a Felvonulási téren, a Soroksári út és a Máriássy utca sarkán, valamint a Budafoki úton – mégiscsak felállíthassák a kondérjaikat. A helyszíneket úgy választották ki, hogy az osztások „ne rontsák a városképet” – azaz a lehető legjobban eldugják a rászorulókat a budapestiek és a turisták elől.

A kisnyugdíjasok és a nagycsaládosok

A főváros döntéséhez minden bizonnyal az is hozzájárult, hogy a közterület-használati engedélyek kiadásának felfüggesztése ellenére egyre több önkéntes csoport és civil szervezet kezdett ételosztásba Budapesten.

A főváros VII. kerületéből terjeszkednek Forrás:Heti Betevő/Jordán Helén

Ráadásul nem csak hajléktalanokat segítették: az osztásokon sok olyan idős ember és nagycsaládos is megjelent, akiknek szerény nyugdíjból vagy szűkös keresetből kell fenntartaniuk magukat – így hónapról hónapra dönteniük kell, hogy ételre vagy lakhatásra költik-e a bevételeiket.

Az étel mellé gyümölcs, tea és kávé is jut Forrás:Heti Betevő/Jordán Helén

Az ételosztó szervezetek egy része eleinte a legalitás és az illegalitás határán egyensúlyozott. „Hónapokig féltünk attól, hogy a kiszálló rendőrök vagy a közteresek feloszlatják az osztást, vagy szabálysértési eljárást indítanak ellenünk” – mesélte az Origónak nyilatkozva Gera Melinda, a Heti Betevő csoport vezetője.

Sokan vagy rezsit fizetnek, vagy esznek Forrás:Heti Betevő/Jordán Helén

A csapat 2013 decemberében kezdett ételt osztani a hetedik kerületi Klauzál téren: azóta minden vasárnap önkéntesek tucatjai és rászorulók százai lepik el a zsidónegyed szívében lévő teret. Alkalmanként száznyolcvan-kétszáz éhes embert tudnak jóllakatni, az éttermi minőségű meleg étel mellé a támogatóknak köszönhetően sütemény, gyümölcs, tea és az utóbbi időben már kávé is jut.

Szerdán workshopot tartanak Forrás:Heti Betevő/Jordán Helén

A Heti Betevő időközben egyesületté alakult, és alaposan kinőtte magát: ma már Makón is van sejtjük, és hamarosan Székesfehérváron is elindulhat az osztás. „Szeretnénk más budapesti kerületekben és nagyvárosokban is ételt osztani, ezért is döntöttünk úgy, hogy február 11-én »Terjeszkedik a Heti Betevő. Beszállsz?« címmel workshopot rendezünk a Roham bárban, ahová az önkéntesektől a szakmai és civil szervezeteken át a fővárosi éttermek, szórakozóhelyek tulajdonosaiig mindenkit várunk, aki segíteni szeretne” – mondta Melinda.

Adni kúl Forrás:Heti Betevő/Jordán Helén

A romkocsmák szociálisan érzékeny népe

A Heti Betevő eleinte főként azokra az adományokra támaszkodott, amelyeket a hetedik kerületi kocsmákban, bárokban, éttermekben kirakott befőttesüvegekbe – ahogy ők nevezik, a „perselyekbe” – dobtak be a romkocsmák látogatói. Ma már több mint negyvenöt helyen van perselyük, de egyedi felajánlásokat is kapnak, és bejegyzett, bankszámlaszámmal rendelkező egyesületként végre átutalásokat is fogadhatnak. „Rengeteg segítséget kapunk. Van, aki pénzzel, van, aki munkával száll be, és több budapesti közérttől, pékségtől is rendszeresen kapunk élelmiszert” – magyarázta Melinda.

Nemcsak hajléktalanok éheznek Forrás:Heti Betevő/Jordán Helén

A vendéglátósok nemcsak a pénzgyűjtésben, hanem a vasárnapi ebéd elkészítésében is segítenek: a Kazinczy utcai Kőleves, a Kertész utcai Hoppá! és a Pozsonyi úti Mocco is rendszeresen főz a rászorulóknak. És persze a Dob utca és a Kis Diófa utca sarkán lévő Kisüzem, a Heti Betevő hivatalos főhadiszállása is, ahonnan az egész kezdeményezés elindult. „A Heti Betevőt Róder Andris, a Kisüzem szakácsa találta ki. Nagyon megdöbbentette, milyen sokan állnak sorba ételért a Blaha Lujza téri ételosztásokon, úgy érezte, neki is tennie kell valamit a rászoruló, éhes emberekért” – magyarázta Melinda.

Sokan állnak sorba Forrás:Heti Betevő/Jordán Helén

A civilben biológusként dolgozó lány magára vállalta, hogy megszervezi a Klauzál téri osztást. Kezdetben csak Andris és Melinda néhány barátja, a Kisüzem törzsvendégei segítettek a vasárnap délutáni ebédeltetésben, de miután a Facebookon is kampányolni kezdtek, özönleni kezdtek a segítők. „Az önkénteseink között mindenféle korcsoport, szakma és társadalmi réteg tagjai képviseltetik magukat. Van itt tanár, újságíró, grafikus, informatikus, reklámszakember, pultos és étteremtulajdonos is, sőt, a vendégeink közül is többen besegítenek” – lelkesedett Melinda.

Egy tál meleg étel Forrás:Heti Betevő/Jordán Helén

Jót tenni menő dolog

A Heti Betevő más ételosztó szervezetekkel, köztük a Food Not Bombszal, a Food Angels Hungaryvel és a Budapest Bike Maffiával (BBM) is jó kapcsolatot épített ki. „A BBM januárban ünnepelte a harmadik születésnapját. 2011-ben, nem sokkal szenteste előtt egy futár barátommal iszogattunk a Tündérgyárban, akkor jött az ötlet: menjünk ki pár bringás haverral, és vigyünk ételt az utcán meg az aluljárókban fagyoskodó hajléktalanoknak. Hárman-négyen azonnal hozzánk csapódtak, aztán a Facebookon, a barátaink körében is hamar híre ment a kezdeményezésnek. Egyre többen csatlakoztak hozzánk, köztük néhány étterem is, rengeteg felajánlást kaptunk. Két nap alatt kiszállítottuk a csomagokat, aztán megint összejöttünk, és újra megcsináltuk, mert remek élmény volt” – mesélte Havasi Zoltán, a BBM alapítója.

Az aluljárók hajléktalanjain is segítenek Forrás: Budapest Bike Maffia

Munkájukat ma már több tucat önkéntes segíti, így a kerékpáros ételosztás mellett más akciókat is indíthattak. A Vacsi – Válassz egy családot te is! program keretében a Szimpla Kert háztáji piacán nagycsaládosoknak gyűjtenek, rendszeresen segítik a gyömrői Noé és a szentendrei Árvácska állatotthon munkáját, a harcedzett, veterán bringásokból verbuválódott vitaminkommandó pedig nemcsak hétvégén, de hét közben is rendszeresen szállít szendvicset, gyümölcsöt a hajléktalanoknak.

Internetes adakozást szerveznek Forrás: Budapest Bike Maffia

„A rászoruló családokat a hetedik kerületi gyermekjóléti szolgálat segítségével kutatjuk fel. Idén szeretnénk kibővíteni a programot, és létrehozni egy olyan, teljesen átlátható internetes adománygyűjtő oldalt, amelyen keresztül bárki beszállhat a családok támogatásába – legyen szó magánszemélyekről, baráti társaságokról vagy éppen cégekről, munkahelyi közösségekről” – magyarázta Zoltán.

A rászorulók kiválasztásában segít a gyermekjóléti szolgálat Forrás: Budapest Bike Maffia

A BBM alapítója szerint fontos tudatosítani az emberekben, hogy másokon segíteni elképesztően menő dolog. „Többek között ezért is örülök annak, hogy hamarosan Pécsen, sőt, ha minden igaz, Hollandiában is elindulhat a BBM helyi »fiókvállalata«: ezzel talán hozzájárulhatunk ahhoz, hogy a városlakók ráébredjenek a társadalmi szolidaritás fontosságára és arra, hogy milyen hatalmas erejük van a hétköznapi emberek összefogásával elinduló, alulról jövő kezdeményezéseknek.”

„Megdöbbentett a nyomor”

A BBM-hez hasonlóan a Heti Betevő csapata is feladatának tartja, hogy felhívja a közvélemény figyelmét a karitatív kezdeményezések fontosságára. „Bízunk abban, hogy a példánk másokat is arra ösztönöz majd, hogy segítsenek a környezetükben élő nehéz sorsú embereken. Sajnos, szükség van az efféle példamutatásra, mert szociális érzékenység és társadalmi tudatosság szempontjából alaposan le vagyunk maradva a skandináv és a nyugat-európai országok mögött” – mondta Melinda. Véleményét Jeoren Van Diesen is osztja, a Budapesten tanuló holland egyetemista karácsonykor magyar barátnőjével együtt az ajándékokra szánt pénzét ajánlotta fel a Klauzál téri ételosztás támogatására. Rögtönzött adománygyűjtő akciójukhoz több barátjuk is csatlakozott, így végül több mint százezer forintot szedtek össze a Heti Betevő számára.

Szerencsére divat lett a segítés Forrás: Budapest Bike Maffia

„Megdöbbentett a nyomor, amit az utcán láttam – mondta Jeoren. – Nálunk nem látsz ilyet. Persze, Amszterdamban vagy Rotterdamban is élnek hajléktalanok, de nálunk nagyon erős a szociális háló, az állam mindenkinek segítséget nyújt, aki rászorul. Ráadásul a hollandok nyitottabbak is, szívesebben adnak pénzt az ilyen kezdeményezések támogatására. Ez mélyen beépült a kultúránkba; az egyik népszerű rádiócsatorna például minden karácsonykor adománygyűjtő kampányt szervez a hallgatói körében, és évről évre tízmillió euró körüli összeget tud összekalapozni egy-egy előre kiválasztott jótékonysági vagy civil szervezet, társadalmi ügy támogatására.”

Nyugat-Európában régi hagyományuk van az efféle mozgalmaknak Forrás: Budapest Bike Maffia

Civil összefogással foltozgatják a hálót

Magyarországon sajnos messze nem olyan jó a szociális ellátás, mint Hollandiában. A legfrissebb becslések szerint csak Budapesten több mint tízezer hajléktalan él – ők részben szállókon, részben lakásnak még a legnagyobb jóindulattal sem nevezhető „egyéb lakóegységekben”, részben az utcán húzzák meg magukat. Nem csak a hideggel és az éhséggel kell megküzdeniük, a hajléktalanságot kriminalizáló törvények sem könnyíti meg a helyzetüket.

Az új csapatok nagy terhet vesznek le a gyenge állami intézményrendszer válláról Forrás: Budapest Bike Maffia

Az állam és a főváros szociális munkáját az elmúlt években a nagy karitatív szervezetek – mint a Vöröskereszt, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat vagy épp a Menhely Alapítvány – mellett főként az egyházak támogatták. A Heti Betevőhöz, a BBM-hez és a Food Not Bombshoz hasonló csapatok megjelenése örvendetes újdonságnak számít: egyrészt azért, mert komoly terheket vesznek le a rendkívül túlterhelt szociális munkások válláról, másrészt pedig azért, mert azt mutatják, hogy a feltűnő szolidaritáshiány ellenére mégiscsak éledezik a társadalom kollektív lelkiismerete.

Egyre-másra alakulnak az ilyen szervezetek Forrás: Budapest Bike Maffia

„Egyre több önkéntes jelentkezik, és adományokból, felajánlásokból sincs hiány. Szerencsére a hetedik kerületi önkormányzattal is jó viszonyt ápolunk, egyetlen alkalommal sem próbálták akadályozni a munkánkat. Nagyon örülünk annak, hogy az utóbbi időben egyre-másra alakulnak a miénkhez hasonló szervezetek. Azt reméljük, hogy közösen, afféle civil összefogással jelentősen javíthatunk a rászorulók helyzetén, befoltozhatjuk a szociális hálón tátongó lyukakat” – mondta Melinda.

A szerző a Heti betevő aktivistája