Terápiás cigányt írt fel a Jobbik

demonstráció Foglalkozás FOTÓ ÁLTALÁNOS rendőr roma SZEMÉLY Devecser, 2012. augusztus 5.
Romák szaladnak el az Élni és élni hagyni - demonstráció a jogos magyar önvédelemért elnevezésű megmozduláson Devecserben 2012. augusztus 5-én. A Jobbik és több radik
Devecser, 2012. augusztus 5. Romák szaladnak el az Élni és élni hagyni - demonstráció a jogos magyar önvédelemért elnevezésű megmozduláson Devecserben 2012. augusztus 5-én. A Jobbik és több radikális szervezet részvételével megtartott demonstráció a katolikus templom előtti téren kezdődött, majd a résztvevők felvonultak azokban az utcákban, ahol véleményük szerint cigányok laknak. A rendőrség kordonnal biztosította a felvonulók útvonalát. MTI Fotó: Nagy Lajos
Vágólapra másolva!
A Jobbik jelöltje, Kötél János nyert a mezőtúri időközi önkormányzati képviselő-választáson, így a város legújabb képviselőjét a radikális párt adja. Kötél János már a vasárnapi győzelem előtt ismert lett a médiában: a cigányok megöléséről posztolt a Facebookon. A Nemzeti Etnikai Kisebbségi Jogvédő Iroda polgári peres eljárást indít.
Vágólapra másolva!

Nagy fölénnyel nyert fideszes ellenfelével szemben a Jobbik jelöltje a szavazategyenlőség miatt megismételt vasárnapi választáson a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Mezőtúron. A választókerületben 1760-ból csak 448-an mentek el szavazni, a jobbikos Kötél János 246 voksot, a Fidesz-KDNP jelöltje, Pete Lajos 166-ot, míg a független Kaloczkai Sándorné 34 szavazatot kapott.

Cigány jobbikos mellé költöztetik

Kötél János azzal került be a médiába, hogy a cigányok kivégzéséről posztolt a Facebookon. A magát radikálisnak, de nem szélsőjobboldalinak tartó párt nem határolódott el azonnal Kötél János nézeteitől. Mirkóczki Ádám szóvivő azt mondta, az országos elnökség áttekinti az ügyet, de attól függően dönt, hogy jelöltjük milyen eredményt hoz az időközi választáson. Mirkóczki Ádám szerint ugyanis, ha Kötél nyer, az azt jelenti, hogy a helyiek megbíznak benne, tehát az országos vezetésnek sem lehet ellene kifogása, legfeljebb a megnyilvánulásért "nem fogja megdicsérni senki a pártban".

Kötél János azóta törölte a fotót Forrás: Facebook

A Jobbik hétfő délutáni közleményében többek között azt írják, hogy a képviselő győzelme ellenére a bejegyzéseivel semmilyen formában nem vállalnak közösséget, és elítélik őket. A Jobbik szerint Kötél Jánost a következmények alól ez sem menti fel, ezért vállalhatatlan kijelentései miatt arra kötelezik, hogy három napra a Jobbik cigány származású hajdúszoboszlói elnökéhez, Jónás Kálmánhoz költözzön.

Komolytalan szankció

Az egész pártot minősíti a Kötél-ügyben hozott döntés. Ahelyett, hogy kirúgták vagy visszaléptették volna a vállalhatatlanná lett képviselőt, olyan döntést hoztak, amely jól jelzi, a Jobbik ugyanaz a rasszista párt, ami korábban is volt – mondta az Origónak Varga Áron. A politológus szerint Vona Gábor mást cselekszik, mint amit mond, annál jóval több eszköz áll a pártelnök rendelkezésére, mint hogy egy roma képviselőjükkel költözteti össze a cigányok kiirtásáról fantáziáló képviselőt. A választás eredményéről Varga Áron azt mondta, főként a kistelepüléseken tapasztalható elégedetlenség, és a kormánypártokban csalódott szavazók voksai tudhatók a jobbikos győzelem mögött.

Polgári vagy büntetőper?

Hétfő reggelig nem érkezett feljelentés az ügyben – mondta az Origónak Balázsné Busku Terézia, a Jász- Nagykun-Szolnok Megyei Főügyészség ügyésze. Minden bizonnyal feljelentést tesz azonban a Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Jogvédő Iroda (NEKI). Eljárást indíthatnak gyűlöletbeszéd miatt, ami polgári peres eljárás, és perelhetnek közösség elleni uszítás miatt, ez viszont büntetőper lenne.

Muhi Erika, a NEKI vezetője szerint valószínűleg gyűlöletbeszéd miatt indítanak eljárást, ennek bizonyítása könnyebb, másrészt szerinte közösség elleni uszítás miatt ügyet nyerni Magyarországon alig lehet.

A rendőrség szerint nem történt bűncselekmény Devecserben Forrás: MTI/Nagy Lajos

Példaként hozta fel a devecseri ügyben hozott döntést. 2013 augusztusában szélsőséges szervezetek, több jobbikos képviselővel tartottak felvonulást a településen, majd azt követően megdobálták a helyi cigányok házait, azonban a rendőrség bűncselekmény hiányában megszüntette a nyomozást. Muhi Erika szerint az ügyészségnek nem kellene megvárni, míg valaki feljelentést tesz az ügyben, megtehetné azt, önállóan, saját hatáskörben is, de "valamiért ezt nem szeretik".

A polgármester nem érti

Nem érti a jobbikos képviselő durva megnyilvánulását Herczeg Zsolt, a község fideszes polgármestere. "Amit Kötél János mond, azt a mezőtúri helyzet nem indokolja" – mondta az Origónak, hozzátéve, hogy az elmúlt évben jelentősen javult a település közbiztonsága, ötven százalékkal csökkent a bűncselekmények száma. Nem ez a módja a problémák elintézésének, mondta a polgármester, aki szerint vannak Mezőtúrnál rosszabb helyzetben lévő települések is, mind a közbiztonság, mind a munkanélküliség tekintetében.

A város honlapján egyébként mintaszerű esélyegyenlőségi program olvasható, ebben azt írják, elítélik a diszkrimináció minden formáját, és olyan várost akarnak fenntartani, ahol senkit sem ér hátrányos megkülönböztetés faji vagy etnikai hovatartozása miatt. Szintén itt olvasható, hogy a városban 1600 roma származású lakos él, míg a 2011-es népszámláláson 402-en vallották magukat romának.

„Lásd az embert” – kampány a romák befogadásáért

A Jövőkerék Alapítvány tíz EU-tagállam húsz szervezetével közösen indította el a "Roma Matrix" projektet, melynek célja, hogy csökkentse a romákkal szembeni rasszizmust és intoleranciát, erősítse a társadalmi befogadást. Magyarországon többek között segítőhálózatot szerveztek, melynek tagjait arra készítették fel, hogy helyi szinten tudják erősíteni a romák érdekképviseletét, képesek legyenek hatékonyan fellépni a hátrányos megkülönböztetés ellen, valamint „Lásd az embert” üzenettel médiakampányt állítottak össze.