Több út nehezen járható a hófúvás miatt

Zalaszentbalázs, 2015. február 8.
Autó halad a hófúvásban a Zalaszentbalázs és Gelse közötti úton 2015. február 8-án.
MTI Fotó: Varga György
Zalaszentbalázs, 2015. február 8. Autó halad a hófúvásban a Zalaszentbalázs és Gelse közötti úton 2015. február 8-án. MTI Fotó: Varga György
Vágólapra másolva!
Hófúvások nehezítik a közlekedést Komárom-Esztergom-, Zala- és Somogy megyében. Több utat le is zártak. Aki teheti, ne induljon el, kérik a hatóságok.
Vágólapra másolva!

Vasárnap estig három útszakaszt zártak le Zala megyében a hófúvás miatt. Este héttől nem járható a Zalaszentbalázs és Gelse közötti, a Pölöskefő és Gelse közötti, és a Magyarszerdahely és Újudvar közötti bekötőút. Elzárt település nincs, mert más irányból továbbra is megközelíthető valamennyi falu. Délután hat autó el is akadt Zalaszentbalázs és Pölöskefő között, a járműveket a nagykanizsai tűzoltók mentették ki.

A rendőrség honlapja arra figyelmeztet, hogy Komárom-Esztergom megyében is hóátfúvások nehezítik a közlekedést. A közútkezelő munkatársai emiatt lezárták a 8137. számú, Kömlődöt Tatával összekötő utat. A folyamatos útkarbantartás ellenére helyenként nehezen járható a 10. számú főút, a 1119. számú út Tatabánya és Esztergom között, a 8154. számú út Kocs és Bokod között, a 8135. számú út Kömlőd és Dad között, a 8127. számú út Dad és Kocs között, a 8119. számú út Tata és Környe között, valamint a 8101. számú út Tatabánya és Környe között.

Olvasónk felvételén jól látható, hogy hordja a havat a szél Dél-Somogyban:

A Bakony több mellékútján, Zirc térségében is nehéz vagy lehetetlen haladni. A 82-es főúton Zirc térségében az óránkénti 70-80 kilométer sebességű szél hordja az útra a havat.

Tűzoltók autót mentenek Zalaszentbalázs és Gelse között Forrás: MTI/Varga György

Hótorlaszok Somogyban

Hófúvás nehezíti a közlekedést Somogyban is, a viharos erejű szél a megyében több útszakaszon hótorlaszokat emelt - közölte a rendőrség és a katasztrófavédelem. Kaposvár és Marcali térségében, Lengyeltótinál, Igalnál és az Andocsi tetőn is gondot okoz, hogy a szél folyamatosan visszahordja a havat az útra. A közútkezelő 39 géppel takarítja az utakat a hóátfúvások azonban jelentősen megnehezítik, néhány útszakaszon szinte lehetetlenné teszik a közlekedést.

Biciklis tolja a hófúvásban a 74-es úton Forrás: MTI/Varga György

Kaposfüred és Somogyaszaló közötti útszakaszon a délutáni órákban a 67-es számú főúton a 46-os és a 48-as kilométerszelvény közötti szakaszon az útburkolat szélei nem láthatóak, a forgalom rendőri irányítás mellett váltakozó irányban félpályán halad. Marcali külterületén, a 68-as elkerülő úton ugyancsak a délutáni órákban egy személyautó megcsúszott egy hóátfúváson és az árokba csapódott. A jármű vezetője nem sérült meg, az autó azonban jelentős mértékben roncsolódott.

Autó a hófúvásban Zalaszentbalázs és Gelse között Forrás: MTI/Varga György

Elzárt település nincs az országban. A hatóságok azt kérik, hogy aki teheti, ne induljon útnak.