Vasárnap több helyen várható erős hófúvás

Nagykanizsa, 2015. február 6.
A havat takarítják a sűrű hóesésben Nagykanizsán 2015. február 6-án. Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) narancs fokozatú - 2. fokozat a 3 fokozatú skálán - figyelmeztetést adott ki ónos esőre több déli megyére is, ill
Nagykanizsa, 2015. február 6. A havat takarítják a sűrű hóesésben Nagykanizsán 2015. február 6-án. Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) narancs fokozatú - 2. fokozat a 3 fokozatú skálán - figyelmeztetést adott ki ónos esőre több déli megyére is, illetve havazásra figyelmeztet Baranyában, hófúvásra három megyében. MTI Fotó: Varga György
Vágólapra másolva!
A hófúvás veszélye miatt vasárnapra hat megyére első-, öt megyére másodfokú figyelmeztetést adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat. 
Vágólapra másolva!

Baranya, Somogy, Tolna, Veszprém és Zala megyére adták ki a másodfokú figyelmeztetést. Arra kell készülni, hogy friss hóval fedett területeken a viharos szél magas hótorlaszokat emelhet.

Bács-Kiskun, Borsod-Abaúj-Zemplén, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom és Vas megyére elsőfokú figyelmeztetést adtak ki a hófúvás miatt.

Emellett Baranya, Bács-Kiskun, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Somogy, Tolna, Vas, Veszprém, Zala és Pest megyére valamint Budapestre az erős szél miatt ugyancsak elsőfokú figyelmeztetést adtak ki.

Hidegfront érkezik

Vasárnap hajnalban viharossá fokozódó széllel hidegfront érkezik. Az Alföldön és északkeleten is 60 kilométer per órát meghaladó lökésekre lehet számítani. A Dunántúlon és a Duna-Tisza köze nyugati részén a legerősebb széllökések akár a 85 kilométer per órás erősséget is elérhetik.

Néhol akár 5 centiméternél is több friss hó eshet Forrás: MTI/Varga György

Emellett vasárnap napközben hózáporok kialakulása várható, melyek nyomán legjobb eséllyel az Alföld délkeleti részén pár centiméter, helyenként esetleg 5 centiméternél is több friss hó hullhat.

Kemény mínuszok jönnek

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában -3 és -10 fok között várható, de a hófedte Dél-Dunántúlon -10, -15 fok között valószínű. A Győr-Budapest tengely mentén hajnaltájt már emelkedni kezd a hőmérséklet. A legmagasabb nappali hőmérséklet 0 és +5 fok között alakul.