Nemzeti konzultáció indul a bevándorlásról is

Budapest Keleti Pu.
Koszovói albán nemzetiségű menekültek .
Vágólapra másolva!
A Fidesz-KDNP arra kéri a kormányt, induljon nemzeti konzultáció a megélhetési bevándorlásról – közölte Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője.
Vágólapra másolva!

Rogán Antal tájékoztatása szerint a mezőkövesdi tanácskozáson több megoldási javaslatot is megfogalmaztak a megélhetési bevándorlás ügyében, ezek – jelezte – biztosan konfliktust jelentenek majd Brüsszellel.

A kormánypártok szerint a konzultáción egyebek mellett azt kell megkérdezni az emberektől, támogatják-e a harmadik országból érkező illegális bevándorlók őrizetbe vételét és haladéktalan visszatoloncolásukat. Rogán közölte azt is, hogy a kormány számításai szerint, ha a jelenlegi ütemben nő a bevándorlók száma, akkor a 100 ezer főt is elérheti a menedékkérők száma.

Rogán Antal szerint biztosan lesz konfliktusuk Brüsszellel Fotó: Polyák Attila - Origo

Segély helyett munka kell

Rogán elmondta, Orbán Viktor miniszterelnökkel egyetértésben képviselik, hogy számukra a következő három évben a legfontosabb a bérből és fizetésből élő emberek helyzetének javítása, segély helyett munkát kell adni az embereknek, „törekedünk a teljes foglalkoztatásra”.

Fontosnak tartják, hogy fenntartsák a rezsicsökkentés eredményeit, „és ha lehet, folytassuk is azt, Brüsszel bármilyen törekvésével szemben”. Ehhez, mint mondta, szükség van a nemzeti közműszolgáltatóra, ami márciustól indul a Főgáz alapjain gázszolgáltató profillal, egy év múlva pedig villamosenergia-szolgáltatói profillal bővül.

Koszovói albán menekültek a budapesti Keleti pályaudvaron Fotó: Dudás Szabolcs - Origo

Vége az adósrabszolgaságnak

Mint a Fidesz-frakció első embere elmondta, ki kell segíteni az embereket az adósrabszolgaságból, le kell számolni a deviza-jelzáloghitelek korszakával, erre a későbbiekben részletesen is kitért. Mint mondta, a kormányzat általuk megismert szándéka szerint alacsony inflációra törekszik, és prioritást élvez a munkahelyvédelmi akcióterv is, amiben segíti a kabinet a kis- és nagyvállalatokat egyaránt.

Szuverén külpolitika

Szerinte önálló és független a gazdaságunknak köszönhetően szuverén a külpolitikánk is. „Nem mások érdekeit követjük, hanem a magyarok érdekeit vesszük figyelembe”, ezért szorosan összekapcsolódunk a németekkel, akikkel érdekezonos a külpolitikánk, „a német külpolitikával összehangoltságra törekszünk”, és mivel a legnagyobb gázellátónk Oroszország, „stratégiai kapcsolatot kell ápolni Oroszországgal”, tehát folytatjuk a keleti nyitás politikáját is a Távol-Kelet felé.

Az internetről szóló konzultációt Deutsch Tamás vezeti Fotó: Polyak Attila - Origo

Jelenleg is zajlik egyébként egy nemzeti konzultáció, amelyet az internetadó kapcsán kedzeményezett a kormány, azonban ott még nem lehet tudni a pontos kérdéseket.