Káoszt okozott a hó a Dunántúlon

Pécs, 2015. február 6.
Elakadt autóbuszok a behavazott pécsi Kórház téren 2015. január 6-án.
MTI Fotó: Lendvai Péter
Pécs, 2015. február 6. Elakadt autóbuszok a behavazott pécsi Kórház téren 2015. január 6-án. MTI Fotó: Lendvai Péter
Vágólapra másolva!
Viharos, szél, ónos eső, havazás, hótorlaszok. A Dunántúlon erre a négy dologra vártak a legkevésbbé a hétvégén, bár a meteorológia már csütörtökön figyelmeztetett, mire számíthatnak az ott élők. Délutánra a jelzés szerint erős havazás kezdődőtt a megyékben, Pécsen leállt, majd újraindult a buszközlekedés, a tűzoltók pedig győzik kimenteni az árokba csúszott autósokat. Szombat reggelig 5-15 centiméter hó eshet a déli megyékben és marad a viharos szél. 
Vágólapra másolva!

Az Országos Meteorológiai Szolgálat pénteken reggel több megyében riasztott az ónos eső és a havazás miatt. Baranyában péntek estére 20 centiméternél is több hó eshet, Pécsen egy időre leállt a buszközlekedés is, a Somogyban és Zalában a havazás, és a viharos szél okozta hótorlaszok nehezítik a közlekedést.

A havazás miatt emelkedőkön elakadt kamionok, árokba csúszott és felborult személyautók mentését végzik megyeszerte folyamatosan a somogyi tűzoltók. Bázelné Mihályka Szabina tájékoztatása szerint Somogyaszalótól háromszáz méterre egy terepjáró borult az árokba, míg Juta külterületén több nyerges vontató akadt el az emelkedőn. Marcalinál, Csurgón, Kaposváron, a töröcskei emelkedőn, valamint Bárdudvarnok és Ságvár külterületén is kamionok és teherautók sofőrjei kérték a tűzoltók segítségét.

Elakadt autóbuszok a behavazott pécsi Kórház téren Forrás: MTI/Lendvai Péter

A kapos.hu úgy tudja délután öt óráig huszonhat alkalommal riasztottáka somogyi tűzoltókat, hivatásos, önkormányzati és önkéntes tűzoltók együtt mentették a hóban elakadt, árokba csúszott, balesetet szenvedett járműveket a megyében.

Barcson egy tetejére borult személyautó mentéséhez riasztották a dél-somogyi város hivatásos tűzoltóit. Ebben a járműben hárman utaztak, senki sem sérült meg. A katasztrófavédelem szóvivője felhívta a figyelmet arra, hogy a megyében mindenütt havazásnehezíti a közlekedést, ezért arra kérik az autósokat, hogy aki útnak indul, csak téli gumival felszerelt járművel tegye.

Késnek a vonatok

A havazás miatt 20-30 percet késnek a vonatok péntek este Dombóvár-Kaposvár-Gyékényes, a Kaposvár-Fonyód és a Kaposvár-Siófok vasútvonalakon, közölte a Mávinform. A közlemény szerint a Dél-Dunántúlon máshol nem okoz fennakadást az időjárás. Ahol kell, a váltókat folyamatosan tisztítják a MÁV készenléti szolgálatban lévő munkatársai, és a váltófűtő berendezéseket is üzemeltetik.

Havazás, viharos szél

Az Országos Meterorológiai Szolgálat előrejelzése szerint a Dél-Alföldön helyenként előforduló esőt, havas esőt késő délutántól, estétől fokozatosan havazás váltja fel. Szombat reggelig 5-10 centimétert meghaladó mennyiségű hó Vas, Zala, Somogy, Baranya, Tolna és Bács-Kiskun megyére becsülhető, de Baranya megyében, illetve Somogy és Zala megye déli határán 10-15 centiméternél is több friss hó hullhat. A Nyugat-Dunántúlt leszámítva több helyen vizes, tapadó hóra kell felkészülni.

Az erős, sőt időnként viharossá, 50-75, az Alföldön néhol 80 km/h fokozódó északkeleti szél a hó állapotától függően elsősorban a délnyugati megyékben okoz hófúvást, de hóátfúvásra a vastag hóval fedett Bakonyban és helyenként az északkeleti megyékben is számíthatunk. Estétől a szél fokozatosan veszít erejéből, emiatt a hófúvás is egyre több helyen megszűnik legkésőbb a nyugati megyékben.

Lezártak két mellékutat Borsod megyében

Lezártak két mellékutat hófúvás miatt Borsod-Abaúj-Zemplén megye északi részén - tájékoztatott Magyar Közút Nonprofit Zrt. kommunikációs osztályvezetője. Pécsi Norbert Sándor közleményében azt írta: a viharos erejű, óránkénti több mint 60 kilométeres erősségű széllökések miatt két mellékutat lezártak. Forró és Fancsal között mintegy három, Vilmány és Fony között több mint 4,6 kilométeren van útzár.

Mint írta, hiába takarítják le a közútkezelő munkagépei a havat a burkolatról, az erős szél gyakorlatilag azonnal visszahordja az úttestre. Ennek ellenére folyamatosan, az éjszakai órákban is dolgoznak ezeknek az utaknak a megtisztításán és a többi érintett szakaszon is - olvasható a közleményben.

A települések más irányból megközelíthetők, de arra kérik az autósokat, hogy a megye hófúvással érintett területein inkább ne induljanak útnak. Akik mégis az utazás mellett döntenek, tájékozódjanak az aktuális út- és látási viszonyokról a www.utinform.hu weboldalon.

A sárgával jelzett megyékben még szombaton is érvényes a riasztás. Forrás: OMSZ