Szíjjártó Péter összebékítené Oroszországot és az EU-t

Szíjjártó Péter
Szíjjártó Péter külügyminiszter ad interjút Kovács Andrásnak 2014. október 6-án
Vágólapra másolva!
Ha mindenki betartja a kelet-ukrajnai tűzszünetről szóló minszki megállapodásokat, akkor el kell gondolkodni azon, miként lehet újraépíteni Európa és Oroszország együttműködését - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön Brüsszelben Manfred Webernek, a jobbközép, kereszténydemokrata irányzatú Európai Néppárt európai parlamenti frakciója vezetőjének.
Vágólapra másolva!

A miniszter fontosnak nevezte, hogy a fehérorosz fővárosban kötött megállapodás teljesülése esetén uniós részről dolgozzák ki az oroszokkal az európai érdekeknek megfelelő, a nemzetközi jog, illetve egymás kölcsönös tiszteletén alapuló együttműködés módozatait.

Szíjjártó Péter szerint ha betartják a minszki megállapodást, gondolkodni kell Európa és Oroszország együttműködésének újraépítésén Fotó: Szabó Gábor - Origo

Szijjártó támogatásáról biztosította a német kormány azon felvetését, hogy az EU lépjen kapcsolatba az Oroszország által létrehozott nemzetközi együttműködési szervezettel, az Eurázsiai Gazdasági Unióval.

A magyar miniszter kifejtette európai néppárti tárgyalópartnerének - aki egyébként bajor politikus -, hogy Magyarország a közép-európai energiabiztonság ügyét "európai felelősségi körbe tartozó kérdésnek" tartja.

Szijjártó tájékoztatta Webert arról, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök budapesti látogatásával kapcsolatban a legfontosabb magyar cél és törekvés Magyarország energiabiztonságának a szavatolása a hosszú távú gázmegállapodás ez év végén történő lejárta után is.