Posztebola-szindrómától szenvednek a túlélők

ebolajárat
Afrikában az elmúlt negyven évben több mint tízszer volt ebolajárvány
Vágólapra másolva!
Látási problémák, ízületi fájdalom, haj- és emlékezetvesztés, valamint szorongásos rohamok sújtják a nyugat-afrikai ebolajárvány túlélőinek egy részét hónapokkal a betegségből való felépülés után: néhány orvos "posztebola-szindrómaként" utal a jelenségre.
Vágólapra másolva!

A 29 éves Romeo Doe-t novemberben engedték ki a libériai főváros, Monrovia egyik ebolaközpontjából, és azóta nyomást érez a szemében, ami a látását is befolyásolja. Margaret Nanyonga Sierra Leonéban kezelt ebolás pácienseket, és olyan túlélőkkel is találkozott, akik elveszítették a látásukat. A szakember szerint az általa kezelt túlélők nagyjából fele számolt be hanyatló egészségi állapotról a betegségből való felépülés után.

Ismeretlen szindróma

Az orvosok egyelőre nem tudják, hogy a tünetek - köztük a szemproblémák, az ízületi fájdalom, a haj- és emlékezetvesztés, valamint a szorongásos rohamok - milyen hosszú ideig tartanak. Jelenleg semmilyen tudományos szakirodalom vagy orvosi konszenzus nem született a túlélők körében jelentkező új tünetekről, vagy az érintettek számáról.

Afrikában az elmúlt negyven évben több mint tízszer volt ebolajárvány Forrás: Flickr/European Commission DG ECHO (2)

A fertőző betegségekre szakosodott Dan Kelly szerint a nem megfelelő egészségügyi nyilvántartások miatt nehéz különbséget tenni az új és a már létező tünetek között. Mint mondta, az ebolavírus legyengítheti a túlélők szervezetét és elősegítheti más betegségek kialakulását.

Furcsa utóhatások

Az utóhatások egy része a jelek szerint magához a fertőzéshez köthető: néhány páciensnél autoimmun betegséghez - amikor az immunrendszer kóros, támadó jellegű immunválaszt indít a szervezet saját szövetei ellen - hasonló szimptómák, másoknál vakságot okozó szemgyulladás tünetei jelentkeztek.

Az utóhatásoktól nem szenvedő túlélők szerint tünetmentesen is nehéz visszatérni a normális életbe a vírus hosszú távú hatásaival kapcsolatos megannyi megválaszolatlan kérdés - a menstruáció leállása, az ebolavírus és a mentális rendellenességek közötti kapcsolat - miatt.

Egyedülálló lehetőség

Az angliai Readingi Egyetem víruskutatója, Ben Neumann szerint "meglepő lenne, ha egy olyan pusztító dolog, mint az ebolavírus nem okozna hosszú távú következményeket". Mint elmondta, az ebola ritka vírus és a mostanit megelőző járványok során kevés túlélőt hagyott maga után, ezért nincs elegendő információ arról, hogy milyen tünetek jelentkezhetnek a túlélőknél. A mostani helyzet tehát egyedülálló lehetőséget jelent ezen tünetek tanulmányozására.

Az ENSZ szerint a tavaly februárban kezdődött nyugat-afrikai ebolajárvány túlélőinek száma 5-10 ezer között mozog.