Századvég: megállt a Fidesz visszaesése

Orbán Viktor címplai 0310
Vágólapra másolva!
Stabilizálta januárban az első helyét a Fidesz, és ezzel magabiztosan őrzi első helyét a pártok versenyében. Az ellenzéki pártok támogatottsága sem változott a választások óta, viszont folytatódott az aprózódás – áll a Századvég legfrissebb felmérésében. Más közvélemény-kutató intézetek korábban kormánypártok népszerűségcsökkenéséről számoltak be.
Vágólapra másolva!

A januári adatok azt mutatják, hogy a teljes népességen belül a Fidesz támogatottsága 30 százalékos, ami azt jelenti, hogy a szavazókorú népességből hozzávetőleg 2,4 millió választópolgár szimpatizál a kormányzópárttal. Ez az érték akkora, mint a Fideszt sorrendben követő három párt támogatottsága együttvéve. Feltételezve, hogy egy most vasárnapi választáson az összes baloldali párt közös listán indulna, még így is csak a Fidesz támogatottságának kétharmadát érnék el.

Elhanyagolható erősödés

A biztos szavazó pártválasztók közel fele a Fideszre szavazna. A Jobbik változatlanul második, kétszázalékpontos pozitív elmozdulást könyvelve el az elmúlt egy hónapban. December és január hónaphoz képest a pártok támogatottságában nincs szignifikáns elmozdulás. A Fidesz egyszázalékos „erősödése” elhanyagolható, úgy kell értelmezi, hogy a párt támogatottsága stabilizálódott. Ugyanez megfigyelhető az ellenzéki pártok esetében is. A politikai piac tehát továbbra is fagyott állapotban van a 2014-es választások óta – olvasható a Napi Gazdaságban.

Mélypont

A Tárki kutatása szerint januárban folytatódott a Fidesz-KDNP népszerűségvesztése, vagyis az elmúlt negyedév csökkenő trendje stabilizálódni látszik, és ennek következményeként a kormánypártok támogatottsága a két évvel ezelőtti szintre esett.

Ki kell töltenie

A Századvég által megkérdezettek körében 2014 novembere óta jelentősen nőtt (plusz 5 százalékpont) azoknak az aránya, akik szerint a kormánynak ki kell töltenie mandátumát, a válaszadók közel kétharmada (63 százalék) gondolja így. Azoknak az aránya viszont, akik szerint az Orbán-kormánynak nem kellene végigvinnie a négy évet, három hónap alatt 36-ról 32 százalékra csökkent.

Forrás: AFP/Ferenc Isza

A Századvég kutatása szerint 2015 januárjában az emberek mintegy 43 százaléka ítéli jónak a kormány munkáját. A válaszadók negyede gondolja úgy, hogy kritikákkal ugyan, de elfogadható munkát végez a kabinet (25 százalék), és csak 30 százalék azok aránya, akik szerint gyengén teljesít a kormány.

Családvédő

A kormány pozitív megítélését a megkérdezettek jelentős többsége azzal magyarázza, hogy az Orbán-kormány a családokat megvédő és megerősítő intézkedéseket hozott (73 százalék), megsegítette a bajba jutott devizahiteleseket (72 százalék) és számottevően javított az ország gazdasági helyzetén (69 százalék). A válaszadók több mint hatvan százaléka gondolja úgy, hogy az elmúlt négy évben komoly előrehaladás történt az államadósság csökkentésében, a bűnözés elleni harcban és a munkahelyteremtésben is.

Stabilizálódás

Megállt a Fidesz-KDNP támogatottságának csökkenése, a kormánypártokat decemberhez hasonlóan változatlanul a teljes népesség 26 százaléka támogatja – derül ki a Nézőpont Intézet közvélemény-kutatásából. A felmérés alapján elmondható, hogy stabilizálódtak a pártok közti erőviszonyok.