Nézőpont: Vezet a Fidesz, de nyomában van a Jobbik

Fidesz logó
Fidesz logó
Vágólapra másolva!
Megállt a Fidesz-KDNP támogatottságának csökkenése, a kormánypártokat decemberhez hasonlóan változatlanul a teljes népesség 26 százaléka támogatja – derül ki a Nézőpont Intézet közvélemény-kutatásából. A felmérés alapján elmondható, hogy stabilizálódtak a pártok közti erőviszonyok.
Vágólapra másolva!

Felmérésük alapján úgy tűnik, stabilizálódtak a pártok közti erőviszonyok. A Fidesz-KDNP támogatottságának csökkenése megállt, a kormánypártokat jelenleg a teljes népesség 26 százaléka támogatja. Ez a támogatottsági szint megegyezik a 2014. decemberi adattal.

Az MSZP teljes népesség körében mért támogatottsága 10 százalékos (érdemben ez sem jelent növekedést a decemberi 7 százalékhoz képest), a Demokratikus Koalíció támogatottsága e körben 5, az Együtté 1 százalékos.

Második a Jobbik

Az LMP 6, a Jobbik pedig 17 százalékos szimpatizánsi bázist tud felmutatni a teljes népesség körében, ami összességében szintén megegyezik a december végi kutatási eredménnyel. A rejtőzködők és nem szavazók aránya a teljes népesség körében együttesen 33 százalék, amin belül hatszázaléknyi rejtőzködő elégedetlen a kormány munkájával.

A választási részvételükben biztos potenciális szavazók körében a Fidesz-KDNP 40, az MSZP 12, a DK 6, az Együtt 4, az LMP 8, a Jobbik pedig 27 százalékos táborral rendelkezik.

Stabilizálóás

Stabilizálta januárban az első helyét a Fidesz, és ezzel magabiztosan őrzi első helyét a pártok versenyében. Az ellenzéki pártok támogatottsága sem változott a választások óta, viszont folytatódott az aprózódás –– áll a Századvég legfrissebb felmérésében. Más közvélemény-kutató intézetek korábban kormánypártok népszerűségcsökkenéséről számoltak be.