Több százmillióból kutatják a pártállami diktatúrát

Földváryné Kiss Réka, Nemzeti Emlékezet Bizottság
Földváryné Kiss Réka, a Nemzeti Emlékezet Bizottság (NEB) elnöke
Vágólapra másolva!
Februárban megjelenhetnek az egy éve felállt Nemzeti Emlékezett Bizottságának első kiadványai. Az évi több százmillió forintból gazdálkodó testület elnöke elmondta: a NEB feladata a pártállami diktatúra működésének rendszerszintű feltárása, emlékezetének megőrzése, és ezzel kapcsolatban a közgondolkodás formálása.
Vágólapra másolva!

A pártállami diktatúra működésének rendszerszintű feltárása, emlékezetének megőrzése, és ezzel kapcsolatban a közgondolkodás formálása a Nemzeti Emlékezet Bizottságának (NEB) feladata – mondta Földváryné Kiss Réka, a NEB elnöke annak kapcsán, hogy a bizottság egy éve tette le az esküt a parlamentben.

A széles közvéleményt célozzák meg

A korszak tudományos feldolgozása során már születtek jelentős eredmények a különböző kutatóműhelyekben, a NEB azonban a máig megmaradt „fehér foltok” miatt szisztematikus alapkutatásba kezdett, hogy átfogóan mutassa be a diktatúra döntési és felelősségi viszonyait. Nagy mennyiségű erre vonatkozó iratanyag vár még feldolgozásra – mondta az elnök.

Földváryné Kiss Réka, a Nemzeti Emlékezet Bizottság (NEB) elnöke Forrás: MTI/Máthé Zoltán

Földváryné Kiss Réka elmondta: a NEB szeretné, ha kutatásainak eredményei, túllépve a szaktudomány körein, eljutnának a széles közvéleményhez. A diktatúra emlékezetének megőrzését, az ezzel kapcsolatos közgondolkodás formálását segítheti az 1945-ös szovjet megszállással kapcsolatos, készülő honlap, és egy 2016-ban elindítani tervezett, az 1956 utáni megtorlások pereinek adatait rögzítő on-line adatbázis.

Lengyel példa

A NEB lengyel társintézménye, a Nemzeti Emlékezet Intézete mintegy 3000 fővel, tekintélyes országos hálózattal végzi tudományos és ismeretterjesztő munkáját. A NEB és a hozzá kapcsolódó hivatal összesen alig félszáz embert – ezen belül 15 főállású történészt – foglalkoztat. Így a lengyel példát csak a szakma többi szereplőjével, kutatókkal és intézményekkel szorosan együttműködve lehet követni – hangsúlyozta a bizottság elnöke.