Szoros kapcsolatot akarunk a németekkel

Vágólapra másolva!
A magyar választópolgárok Németországra tekintenek első számú szövetségesként, és a két ország közti minél szorosabb politikai és gazdasági együttműködést támogatják – derül ki a Nézőpont Intézet legfrissebb kutatásából.
Vágólapra másolva!

A Nézőpont Intézet Angela Merkel német kancellár és Orbán Viktor magyar miniszterelnök hétfői találkozója apropóján készített közvélemény-kutatást.

Németország az első helyen

A tájékoztatás szerint a felmérésben arra a kérdésre, hogy melyik ország Magyarország legfontosabb szövetségese, az összes megkérdezett 32 százaléka Németországot említette, a második és harmadik helyen Oroszországot és az Egyesült Államokat említették 7, illetve 6 százalékban. További 2-2 százalék említette Magyarország legfontosabb szövetségesének Lengyelországot és Ausztriát.

A felmérés szerint a német kancellár magyarországi látogatásáról is pozitív kontextusban beszélgettek az elmúlt hetekben a válaszadók. A témáról az összes megkérdezett közel harmada beszélt a felmérést megelőző két hétben, 22 százalékban pozitív véleményt alkotva.

Mélyebb kapcsolatot szeretnének

A Nézőpont Intézet közleményében azt írta, a felmérés szerint az összes megkérdezett abszolút többsége, azaz 52 százaléka a Magyarország és Németország közötti politikai kapcsolatok további mélyítése mellett foglalt állást. A megkérdezettek 27 százalék szerint a kapcsolatokon nem kellene változtatni, 4 százalék szerint azonban lazítani kellene azokon.

A két ország közötti gazdasági kapcsolatok mélyítését az összes megkérdezett hasonló arányban, 55 százalékban tartja fontos célnak.

A Nézőpont Intézet január 24-26. között, ezer ember kiválasztásával, reprezentatív mintán végezte el telefonos kutatását.