Orbán Viktor zárt ülésen tárja fel idei terveit

Orbán Viktor címplai 0310
Vágólapra másolva!
Immár hagyományos módon, háromnapos zárt frakcióüléssel készül a Fidesz–KDNP a 2015-ös tavaszi ülésszakra. A miniszterelnök értékelésével kezdődik majd a találkozó, amelyen minden bizonnyal az egészségügy és az oktatás területén tervezett változásokról is szót ejt Obán Viktor. Lázár János az RTL-ről beszél majd.
Vágólapra másolva!

Február 4-6. között tartja évadnyitó frakcióülését Mezőkövesden a Fidesz–KDNP. A korábbi tanácskozások témái eddig általában meghatározták az adott időszak parlamenti menetrendjét, és a főbb kormányzati témáknak is ezeken a találkozókon próbáltak „megágyazni.” Mivel idén nem tartanak országos választást, így az ülés politikai súlya is kisebb, mint a korábbi években volt.

Orbán Viktor ismerteti az idei terveket a mezőkövesdi ülésen Forrás: MTI/Máthé Zoltán

Rezsi és RTL

Eddigi információk szerint a zárt tanácskozáson az országvédelmi akcióterv, az országfejlesztési koncepció és egységes családtámogatási terv megalkotására készülnek. Téma lesz a rezsicsökkentés tartóssá tétele, vagyis a köztulajdonban lévő rezsiszolgáltató felállítása. A várhatóan háromnapos tanácskozáson szóba kerülhetnek a Fidesz vezető politikusai közötti viták és azok kezelése.

A korábbi tanácskozások menetrendje alapján arra lehet számítani, hogy az első este várhatóan Orbán Viktor tájékoztatja a kormánypártok képviselőit az elmúlt időszakról. A reklámadó és az egészségügy mellett az oktatás átalakításáról is beszélnek majd a frakcióülésén – mondta a kormányfő egy újságíróknak rendezett háttérbeszélgetésen. Az ülésen Lázár János az RTL-el való tárgyalásairól is beszámol majd.

Lázár János az RTL-el való tárgyalásokról beszél majd a képviselőknek Forrás: MTI/Kelemen Zoltán Gergely

„Lerakták az alapokat”

A kihelyezett frakcióülések hagyománya egészen 2010-ig nyúlik vissza. Négy és fél évvel ezelőtt szeptember 8-10-én Tapolcán ülésezett a Fidesz–KDNP, akkor többek között arról döntöttek, hogy nyolcpontos javaslatcsomagot terjesztenek elő a devizában eladósodott lakáshitelesek megsegítésére.

Orbán Viktor a zárt ülésen azt hangsúlyozta, hogy száz nap alatt lerakták a megújuló Magyarország alapjait. A kormányfő a rendezvényen a gazdaság további erősítését, a munkahelyteremtést, valamint a rend és a biztonság helyreállítását jelölte meg a legfontosabb kormányzati teendők között.

Orbán Viktor miniszterelnök beszélget a Fidesz-KDNP frakcióülésén Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Küzdelmes év

2011. február 9-11. között Siófokon üléseztek a kormánypártok, ahol Orbán Viktor arról beszélt, hogy 2011 küzdelmes év lesz Magyarország számára, hiszen a bizonytalan világgazdasági folyamatok veszélyeket rejtenek magukban. A kormányfő a képviselőcsoport ülésén is világossá tette, hogy „megkezdődik Magyarország alkotmányos átszervezése, a közmunkaprogramok indításával nagyszámú új munkahelyet kell létrehoznunk”.

Bírálták Tarlóst

A 2011. szeptember 7-9. közötti hajdúszoboszlói zárt frakcióülésen az önkormányzati rendszer átalakítása körül volt a legnagyobb vita. A fővárosi kerületek több polgármestere élesen bírálta a főpolgármester központosítási elképzeléseit. Rögzítették, hogy a választókerületek határai nem lépik túl a megyehatárokat, megyei jogú városoknál azonban a városok határain átnyúlhatnának.

Orbán Viktor a Fidesz-KDNP frakcióülésén, Sárváron Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Puccs?

Az utóbbi évek egyik legforróbb hangulatú frakcióülése 2012. február 8-10-e között Egerben zajlott. Lázár Jánosnak, aki akkor még a Fidesz képviselőcsoportjának az élén állt, azt is cáfolnia kellett, hogy Orbán Viktor a saját személyét érintő puccskísérletről beszélt. Lázár egyébként az ülést követően állt elő azzal, hogy a BKV ügyében Tarlós István főpolgármester „ne csak tartsa a markát”, hanem álljon elő megoldási javaslatokkal.

Hamvába holt regisztráció

2012 őszén Sárváron üléseztek a kormánypárti politikusok, az egyik legfőbb téma a választási regisztráció volt. Rogán Antal akkor arról beszélt, hogy az új választás csak úgy bonyolítható le, ha a választási eljárás önkéntes feliratkozással társul. Az önkéntes feliratkozás a Fidesz frakció véleménye szerint nem a demokrácia ellen hat. Végül a feliratkozásból az alkotmánybíróság döntése miatt nem lett semmi.

Ángyán József érkezik a Fidesz és a Kereszténydemokrata Néppárt évadnyitó frakcióülésére Forrás: MTI/Mohai Balázs

Békemenet is volt

A 2013-as téli gyulai frakcióülés alatt még egy békementet is tartott a Civil Összefogás Fórum egy ottani ellenzéki demonstrációra reagálva. A zárt ülésen a rezsicsökkentés volt a középpontban, Rogán Antal akkor azt jelentette be, hogy július 1-jétől csökkennie kell a víz-, a csatorna-, a szennyvízelvezetési, a szemétszállítási, a palackosgáz-, valamint a kéményseprési díjaknak.

Csak a rezsicsökkentés

2013. szeptember 4-6-a között Visegrádon tanácskoztak a kormánypárti képviselők, immár a közelgő választási kampány hevében. Rogán Antal akkor arról beszélt, hogy a fűtési szezon kezdetével 11,1 százalékkal csökken a villamos energia, a gáz és a távfűtés ára. Az üléssel kapcsolatban olyan hírek is fölmerültek, hogy a kormányfő meneszti a választókerületi elnökök egy részét, de ezt mindenki cáfolta.

A miniszterelnök konvoja elhagyja a Fidesz-KDNP frakcióülésének visegrádi helyszínét Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

A 2014-es téli frakcióülés abból a szempontból egyedülálló volt, hogy csak egy napot tartott. Balatonszárszón arról döntöttek, hogy három lépcsőben csökkentik a rezsit. A gáz lakossági fogyasztói ára április 1-jétől 6,5 százalékkal, az áramé szeptember 1-jétől 5,7 százalékkal, a távhő ára pedig október 1-jétől 3,3 százalékkal csökkent. Beszéltek arról is, hogy a Fidesz esetleges győzelme esetén elfogadják majd a nonprofit közműszolgáltatásról szóló törvényt.

Középpontban a törlesztők

A 2014-es önkormányzati választás előtti Tapolcán gyűltek össze a kormánypárti képviselők. A fő téma a devizahitelekkel kapcsolatos intézkedések voltak. Rogán Antal akkori tájékoztatása szerint a devizahiteles törlesztőrészletek 2015 februárjától, a pert indító bankok ügyfelei esetében pedig márciustól csökkenhetnek az elszámolási törvény nyomán. Kamatemelési moratóriumot is bevezettek legkésőbb 2016. április 30-ig.