Merkelnek az illiberalizmus összeegyeztethetetlen a demokráciával

merkel látogatás parlament sajtótájékoztató
Vágólapra másolva!
Az ukrán válság és az orosz energiafüggőség volt a fő téma Angela Merkel és Orbán Viktor mintegy háromórás találkozóján, melynek részleteiről nemzetközi sajtótájékoztatón számoltak be a partnerek. Az ukrán válság békés rendezésében és az energiafüggőség csökkentésében egyetértettek, ám a német kancellár – Orbánnal ellentétben – nem tudja nem liberális alapokon elképzelni a demokráciát.
Vágólapra másolva!

Orbán Viktor az európai egység szószólójának nevezte tárgyalópartnerét, Angela Merkel pedig Magyarország határnyitásban vállalt szerepét méltatta. Voltak azonban kevéssé kellemes témái is a találkozónak.

Ukrán válság: tárgyalással, ne fegyverrel!

Sem Németország, sem Magyarország nem tervez fegyvert szállítani Ukrajnának – jelentették ki a tárgyalópartnerek, akiknek megbeszélésén központi téma volt az ukrán válság és a fegyveres konfliktus rendezésének lehetősége. Kérdésre válaszolva Orbán Viktor jelezte: a magyarok a béke pártján állnak, így Magyarország semmilyen megoldást nem tud támogatni, ami "a béke ellen hat".

Sok mindenben egyetértettek a tárgyalópartnerek, de maradtak vitás pontok is Fotó: Bielik István - Origo

Angela Merkel elmondta, egyetértettek Orbán Viktorral abban, hogy minél gyorsabban tűzszünetet kell elérni Ukrajnában. Kiemelte: fontos, hogy Magyarország gázszállítással támogatja Ukrajnát, és jelezte azt is, hogy Magyarországgal közösen kívánnak fáradozni a konfliktus rendezésén. Fegyverszállítás helyett pedig azon kell lenni, hogy diplomáciai úton rendezzék a helyzetet – tette hozzá a kancellár.

Közös gondunk az energiafüggőség

Mindkét országnak gondot jelent az energiafüggőség. Angela Merkel kiemelte: Németország Oroszországtól szerzi be gázfogyasztásának 30 százalékát. Ez egyértelműen függőséget jelent, ezért tesznek lépéseket a közös európai energetikai piac létrehozására. A Nabucco meghiúsult, a Déli Áramlat bizonytalan – sorolta a körülményeket a német kancellár.

Magyarország energiafüggősége, kitettsége még nagyobb, mint Németországé – tette hozzá Orbán Viktor. A magyar kormányfő a legfontosabb teendőnek az Oroszországgal kötött gázszállítási szerződésünk év végi lejártának kezelését nevezte. Erről már pénteki rádióinterjújában is beszélt, mondván: a Merkel után két héttel érkező Putyin orosz elnökkel szeretne megállapodni e témában.

A kormány tagjai az első sorból hallgatták Merkel és Orbán tájékoztatóját Fotó: Bielik István - Origo

Az Origo beszámolt arról, hogy az idén lejár az a hosszú távú gázszállítási szerződés, amelyet korábban az oroszokkal kötött Magyarország. Így Orbán szerint 2015 utánra nincs biztosítva a magyar gazdaság működéséhez szükséges energia, és a háztartások gázellátása sem. Mint mondta, ezt a kérdést kell megoldania, és a Putyin-látogatás előkészítésének keretében folynak erről a szakértői egyeztetések.

Demokrácialeckét kapott Orbán

Szóba került Merkel és Orbán tárgyalásán a demokrácia témája. Angela Merkel kérdésre válaszolva kifejtette álláspontját erről: úgy vélte, fontos a demokráciában az ellenzék, a civil társadalom és a média szerepvállalása. Ez pedig fontos modell kell, hogy legyen Magyarország számára is – hívta fel magyar tárgyalópartnere figyelmét a német kancellár.

A német kancellár a demokrácia fontos elemeire hívta fel Orbán Viktor figyelmét Fotó: Bielik István - Origo

"Beszéltünk a demokrácia sajátosságairól, és ezt a beszélgetést még el kell mélyítenünk" – mondta Angela Merkel. Megjegyezte: az illiberális szóval ő a demokráciával összefüggésben "nem tud mit kezdeni". Orbán Viktor viszont kitartott amellett, hogy nem minden demokrácia szükségszerűen liberális, és aki mást állít, "privilégiumot akar egyetlen eszmerendszernek, amit mi nem adhatunk meg neki".

A gazdasági szerepvállalást dicsérték

A német gazdasági szerepvállalást dicsérte Orbán Viktor, aki "Danke, Deutschland!" felkiáltással köszönte meg ezt Németországnak. Számokat is sorolt: eszerint 300 ezer munkahelyet hoztak létre német cégek Magyarországon, és a magyar külkereskedelem 25 százaléka Németországba irányul.

A tárgyalópartnerek egymás országának sokat köszönhetnek – mondták Fotó: Bielik István - Origo

A magyar kormányfő egyébként megragadta a lehetőséget, hogy a magyar gazdaság teljesítményét is dicsérje. Kiemelte a "munkaalapú gazdaság megteremtését", és a 22 éves foglalkoztatási rekord megdöntését. A német gazdaság örül, hogy hozzájárulhat a magyar gazdaság sikeréhez – mondta erre a német kancellár, kiemelve: értékelik, ha megbízható keretfeltételekre találnak a német cégek.