Angela Merkel meglátogatta a zsinagógát

Merkel, Budapest, zsinagóga
Vágólapra másolva!
Videón
Vágólapra másolva!

Felkereste hétfő délután a Dohány utcai zsinagógát a Budapestre látogató Angela Merkel német kancellár. Heisler András, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének (Mazsihisz) elnöke és Frölich Róbert, a zsinagóga főrabbija fogadták a kapuban, majd körbevezették az épületben.

Felkeresték a zsinagóga kertjét is, ahol a budapesti gettó felszabadulását követően több mint 2300 embert temettek el tömegsírokban. Angela Merkel holokauszttúlélőkkel is kezet fogott.

Fotó: Bielik István - Origo

Később Heisler András, a holokauszt magyar zsidó áldozatainak neveit tartalmazó Emanuel-emlékfához vezette a kancellárt, ahol Angela Merkel egy követ helyezett el.

Fotó: Bielik István - Origo

Ezután a zsinagóga mögötti díszterembe vezették, ahol a magyarországi zsidó szervezetek vezetőivel tanácskozott. Köves Slomó, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) vezető rabbija utóbb szimbolikus jelentőségűnek, egyben jó hangulatúnak értékelte a kancellárral folytatott megbeszélést, amelyen rajta kívül Heisler András, a Mazsihisz elnöke, Deblinger Eduárd, a Magyarországi Autonóm Orthodox Izraelita Hitközség elnöke, Guba Gergely a Szim Salom Progresszív Zsidó Hitközség elnöke és Kálmán Gábor, a Bét Orim Reform Zsidó Hitközség elnöke vett részt.

A zsidó vezetők ismertették vele a magyarországi zsidóság helyzetét, szervezeteit és intézményrendszerét. Beszéltek a holokauszttal kapcsolatos emlékezetpolitika feladatokról, szóba került a magyar egyházügyi szabályozás, a zsidó vallási irányzatok esélyegyenlőségének garantálása. Beszéltek a holokauszttúlélők szociális helyzetéről, és a német kormány által biztosított kárpótlás felhasználásáról. A tolerancia és az erre történő nevelés is szóba került.

Fotó: Bielik István - Origo

Beszéltek a Tett és Védelem Alapítványról, amelyet három éve hoztak létre a zsidó közösségek az antiszemitizmus jelenségeinek feltérképezésére, az antiszemitizmussal szembeni jogi fellépésekre, és ami a legfontosabb, oktatási programok kidolgozására. Elhangzott, hogy fontos az együttműködés a zsidó közösségek között, hiszen e nélkül nem lehet hitelesen fellépni az antiszemitizmus ellen.

Köves Slomó a beszélgetésen megemlítette az EMIH által fél évvel ezelőtt elindított Zsidó mesék programot, azt a videosorozatot, amelyben egy-egy nem zsidó kulturális, közéleti személyiség meséli el saját találkozását a zsidósággal. Hozzátette: arra kérte Angela Merkelt, vegyen részt a program európai bővítésében, a kancellár pedig "nem zárkózott el az ötlettől".

Angela Merkel Budapesten előadást tartott az Andrássy Egyetemen, azelőtt pedig megbeszélést folytatott, majd közös sajtótájékoztatót tartott Orbán Viktorral.