Üzentek Merkelnek a tüntetők

tavasz jön orbán megy tüntetés
Vágólapra másolva!
Kényelmesen elfértek a tüntetők a Kossuth téren, nagyjából két és fél ezren hallgatták meg a szónokokat, akik üzentek a kormánynak, Orbán Viktornak, Merkelnek, Putyinnak és egymásnak is. A legközelebbi komolyabb tüntetés március 15-én várható. 
Vágólapra másolva!

Noha tizennégyezren ígérték részvételüket a vasárnapi kormányellenes demonstráción, a töredéke jelent meg a Kossuth téren, hogy meghallgassa a szónokokat, Gulyás Balázst a Százezren a az internetadó ellen csoporttól, Heller Ágnes filozófust, Hammer Ferenc szociológust, Kész Zoltán veszprémi független jelöltet és Vajda Zoltánt, a szintén szervező 60ezren a MAGÁN nyugdíjukért csoporttól.

Gulyás Balázs is észlelhette a számbeli hiányosságot, talán arra célzott, amikort azt mondta, "mi nem vagyunk Békemenet, hogy fizetett tömegek jöjjenek buszokkal". A tüntetés ars poeticaja szerint február elseje jó alkalom volt arra, hogy egy nappal a német kancellár látogatása előtt megmutassák, "Orbán Viktor nem egyenlő Magyarországgal és az ország nem kér Orbán maffiaállamából és antidemokratikus kormányzásából."

Fizessen a Fidesz!

Kész Zoltán, a veszprémi időközi választás független jelöltje is ennek szellemében mondta el beszédét, szerinte van esély arra, hogy kezdetben február 22-én a veszprémi időközin sárga lapot, majd az országgyűlési választásokon piros lapot kapjon a kormány. Kész Zoltán szerint ez azért is lehetséges forgatókönyv, mert az elmúlt öt év a kormány túlkapásairól, a megaláztatásról szólt. "Fizettük a stadionjaikat, a Pasa parki ingatlanjaikat, a Gucci táskájukat, a strómanok nevén szereplő földeket, most fizessenek ők" - szólt a tömeghez a veszprémi jelölt, akik az "Orbán takarodj" kiáltásal hálálták meg a számukra kedvező jövőképet.

Gulyás Balázs, a szervező Százezren az internetadó ellen csoporttól Fotó: Bielik István - Origo

Mindenki hazudik! Ti is!

Székely Sándor a Magyar Szolidaritási Mozgalom elnöke meglehetősen formabontóan lehazugozott mindenkit, a kormányt, az ellenzéket, és a tüntetőket is. "Mindenki dühös, frusztrált, nem tudni ki mond igazat. Magyarországon ma mindenki hazudik, a kormány és az ellenzék is. Utóbbi azért, mert komoly összefogás helyett egymással van elfoglalva, de hazudtok ti is, gondoljatok csak az adóbevallásotokra. Székely utóbb azzal vígasztalta a tömeget, hogy még így is csak ők tudják megbuktatni a jelenlegi rendszert. "Azért jöttünk, hogy megbuktassuk Orbán Viktort! - emlékeztette őket.

Egyenlő esélyekkel kerüljön mindenki a törvény elé!

Heller Ágnes filozófus arról beszélt, hoyg akik ma tüntetnek, normális Magyarországot. Felsorolta követeléseit, ezek között szerepelt a sajtószabadság, a tanszabadság, az egyetemi autonómia visszaállítása, a jogbiztonság, a törvény előtti és törvény elé kerülési egyenlőséget. Heller Ágnes kiemelte hogy a kisebbség megbecsülését, köztük is roma és bevándorlók megbecsülését, de szerepelt a követelések között az igazságosabb adópolitika is.

EU-s zászlók alatt tüntettek Fotó: Bielik István - Origo

Megszabadulni a jelenlegi katasztrófáról

Hammer Ferenc szociológus szerint még az unokáink is Orbán Viktor unokáinak fognak fizetni a paksi erőműért. Ott vannak a termőföldek, a közbeszerzések, de ezek a bitangok az aprópénzért is lehajolnak." A legfontosabb most az, hogy megszabaduljunk ettől a katasztrófától. - mondta a tüntetőknek.

Frau Merkel, mi vagyunk a nép!

Vajda Zoltán szerint erőt kell mutatni, de nem Merkel dolga, hogy "megszabaduljunk a jelenlegi kórságtól. "Orbánék elzavarása után nem káosz lesz, hanem modern köztársaság, nekünk az az Európa kell, ahol nem hangzik el, hogy ez nem telefontéma, nem veszik el bárkinek a magántulajdonát és nem fél senki az államtól. "Frau Merkel, mi vagyunk a nép" - mondta Vajda, aki szerint a kancellár felelőssége abban rejlik, hogy számon kérje Orbánt.

A tüntetés végül atrocitás nékül zárult, a legközelebbi, jelentősebb ellenzéki demonstráció március 15-én lehet.