Török Gábor elemzése a Jobbik-dilemmáról

Vágólapra másolva!
Török Gábor politikai elemző Vona Gábor legfontosabb beszédének nevezte a Jobbik elnökének szombati évértékelő beszédét. 
Vágólapra másolva!

Török Gábor a Jobbik elnökének szombati évértékelőjét elemzve azt írta Facebook-oldalán:

"Kaptam pár levelet megint: sokan nem értik, hogy miért érdekes Vona Gábor évértékelője. A nácizóknak – a postaládámban kétharmados többségben vannak - nem nagyon tudok mit válaszolni, legfeljebb megköszönöm, hogy megtiszteltek a véleményükkel.

Akik azzal vádolnak, hogy azért reklámozom Vonát, mert hiszen a tanácsadója, a jelöltje és a propagandistája voltam vagy vagyok, azoknak csak annyit tudok mondani, hogy egyik sem igaz.

Ugyanakkor azoknak, akiket komolyan érdekel a véleményem, szeretnék valamivel bővebben válaszolni.

Ebben ugyanis részletesen és alaposan elolvasható a pártelnök válasza arra a stratégiai dilemmára, amelyben a Jobbik található.

De mi is ez a stratégiai dilemma? A Jobbik sajátos helyzetben van. Nyelvi és tartalmi radikalizmusa, anti-establishment jellege alapozta meg eddigi felfutását, népszerűségét. Ugyanakkor pontosan ezek miatt a párt növekedési lehetőségei korlátozottak, kormányképessége kérdőjeles.

Aki elolvassa a szöveget, megtalálja benne Vona válaszát. A nyugodtradikális erőt. Valamiféle sajátos MDF-Sziriza keresztezést. Nem azt állítom, hogy ez a válasz helyes, igaz vagy jó, de még azt sem, hogy hatásos, ezt majd az idő eldönti. Az azonban a beszéd alapján valószínű, hogy ezen az úton politizál a Jobbik a következő időszakban."