Varga Mihály elbocsátotta Töröcskei Istvánt

Töröcskei István Széchenyi Bank vezetője bankár
Vágólapra másolva!
Elfogadta Töröcskei István lemondását az Államadósság Kezelő Központ vezérigazgatói posztjáról a nemzetgazdasági miniszter.
Vágólapra másolva!

Varga Mihály a Kossuth Rádió 180 perc, illetve az M1 Ma reggel című műsorában hétfő reggel közölte: Töröcskei István már csak az új vezető kinevezéséig látja el feladatát, az új vezetőről hamarosan megszületik a döntés. „Vannak nevek a fejemben” – tette hozzá.

A miniszter hangsúlyozta: az Államadósság-kezelő Központ (ÁKK) vezérigazgatója jó munkát végzett, az államadósság évről évre csökken, az adósságfinanszírozás biztosított. Töröcskei István magán üzleti érdekeltségeire hivatkozva ajánlotta föl a lemondását – tette hozzá.

Visszavont engedély

Az ÁKK vezérigazgatója azt követően jelentette be lemondási szándékát tavaly december elején, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) visszavonta a Széchenyi Kereskedelmi Bank Zrt. tevékenységi engedélyét. A bank többségi tulajdonosa Töröcskei István, mellette 49 százalékos tulajdonos a magyar állam.

Az MNB akkori közleménye szerint a hitelintézet működése nem felelt meg a jogszabályi rendelkezéseknek, további működése veszélyeztette volna az ügyfelek érdekeit, illetve a hitelintézet kötelezettségeinek teljesítését.

Gyermekbetegségek

A nemzetgazdasági miniszter vizsgálatot rendelt el az ekáer-rendszer meghibásodása miatt a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál (NAV), bár üzleti adatok nem kerültek nyilvánosságra. Varga Mihály közölte: „a NAV elnökét arra kértem, hogy egy belső vizsgálatot azonnal rendeljen el, és nézze meg, hogy pontosan mi is történt”.

A miniszter hangsúlyozta, a hiba negyedóráig állt fenn. A rendszer egy használója látott nevek nélküli adatokat, amikor azt használta. Az informatikusok a hibát azonnal kijavították. Elmondta, egy ilyen nagy rendszernél, mint az árukövető rendszer, amelynek több tíz, de akár százezer felhasználója is lehet, előfordulhatnak „gyermekbetegségek”, ezért is adtak egyhónapos türelmi időt a cégeknek a rendszer használatában, hogy ezek a hiányosságok előjöjjenek.

15 napig érvényes

Január 1-jétől kizárólag ekáer-szám birtokában lehet bejelentési kötelezettség alá eső közúti szállítást végezni. Ha egy vállalkozás útdíjköteles gépjárművel – 3,5 tonnát meghaladó össztömegű tehergépkocsival – az Európai Unió valamely tagállamából Magyarországra behoz, vagy Magyarországról valamely EU-tagállamba kivisz terméket, vagy belföldön nem végfelhasználó számára első adóköteles termékértékesítést végez, köteles erről a NAV-nál az ekáer elektronikus felületén bejelentést tenni. A bejelentő ekáer-számot kap, amely a szállítandó termékhez kapcsolódik, és 15 napig érvényes.