Migráns szervezet: Orbán nyilatkozata méltatlan

párizs menet charlie hebdo elnökök orbán viktor jobb szélen
French President Francois Hollande (3rd L) is surrounded by head of states (From L to R : Benyamin Netanyahu of Istarel, Nicolas Sarlozy of France, Ibrahim Boubakar Keita of Mali, apoliceman, Francois Hollande, Angela Merkel of Germany, Palestinian Mahmud Abbas) as they attend the solidarity march (Marche Republicaine) in the streets of Paris January 11, 2015. French citizens will be joined by dozens of foreign leaders, among them Arab and Muslim representatives, in a march on Sunday in an unprecedented tribute to this week's victims following the shootings by gunmen at the offices of the satirical weekly newspaper Charlie Hebdo, the killing of a police woman in Montrouge, and the hostage taking at a kosher supermarket at the Porte de Vincennes. AFP PHOTO POOL PHILIPPE WOJAZER
Vágólapra másolva!
Megalapozatlannak, felelős állami vezetőhöz méltatlannak tartja Orbán Viktor a bevándorlókkal kapcsolatos állásfoglalását a Menedék – Migránsokat Segítő Egyesület. 
Vágólapra másolva!

A szervezet közleményében többek között azt írta: "az orbáni bevándorlásellenes retorika a magyar nemzet arcul csapása, mert elődeinkről és kortársainkról, közel egymillió emberről, aki az elmúlt fél évszázadban hosszabb-rövidebb időre külföldre vándorolt a jobb élet reményében azt állítja, rosszat tettek."

Az egyesület úgy véli, nem vall politikusi bölcsességre a múlt heti párizsi terrorcselekmények áldozataira emlékezés napján bevándorlásellenes szólamokat hangoztatni. Álláspontjuk szerint nem a bevándorlást kell megállítani, hanem a tudatlanságot, a tömeges elszegényedést, az etnikai alapú kirekesztést, ami sok bevándorló vagy bevándorló családból származó fiatalt érint.

Orbán Viktor (jobbra) is részt vett Párizsban a terrortámadás áldozataira emlékező meneten Forrás: AFP/Philippe Wojazer

A szervezet abban ért egyet a kormányfővel, hogy a bevándorlásról és az azzal összefüggő kulturális kérdésekről az eddigieknél sokkal nyíltabban és őszintébben kell beszélni.

Orbán Viktor miniszterelnök vasárnap Párizsban beszélt arról, hogy a gazdasági bevándorlás rossz, azt meg kell állítani, a hazájukat gazdasági okokból otthagyóknak Magyarország nem tud menedéket nyújtani. Azt is mondta, "nem akarunk tőlünk különböző kulturális tulajdonságokkal és háttérrel rendelkező jelentős kisebbséget látni magunk között, Magyarországot szeretnénk Magyarországként megtartani".