Fónagy az útdíjról: A többség elégedett

Vágólapra másolva!
Az eddig beérkezett vélemények szerint a többség elfogadja az autópályadíjak rendszerének átalakítását, kifogások nagyrészt csak egyes szakaszokkal kapcsolatban érkeztek – mondta Fónagy János az M1 Ma reggel című műsorában hétfőn.
Vágólapra másolva!

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára az átalakítás alapvető elvét úgy fogalmazta meg: a lehető legtöbb ember elérhető áron, egységes feltételek mellett érhesse el az autópályákat.

Méltányolható

Az államtitkár a méltányolható észrevételek között említette azokat, amelyek például azt vetik fel, hogy két csomópont között hova tartozik egy-egy szakasz besorolása, amikor a megyehatár a csomópontok között van. Szerinte az eddigi megoldás helyett, amely szerint mindkét e-matrica szükséges volt ezeken a szakaszokon, ésszerű lehet a megoldás, hogy csak az egyik jogosultság is elég legyen.

Ahol nincs alternatíva

Azt is méltányolhatónak, illetve ésszerűnek nevezte, hogy bizonyos helyeken, ahol jelentős forgalom terelődne át például belterületi utakra, ott változtassanak a besoroláson. Ugyancsak ebbe a körbe sorolta azokat a helyeket, ahol nincs alternatív elérhetőségi útvonal.

Próbaüzem

Orbán Viktor miniszterelnök múlt pénteki rádióinterjújában azt mondta, hogy január harmadik hetében lezárul az új rendszer próbaüzeme. Kért mindenkit, hogy ezt idő alatt szólaljon fel a megyei e-matricákkal kapcsolatban. A kabinet ezt követően tekinti át a próbaüzem tapasztalatait, levonja az "értelmes" következtetéseket, és beépíti őket – ígérte a miniszterelnök, aki szerint februárban a rendszer már végleges formájában működhet.