Ezért jöhet Putyin Budapestre

Orbán Viktor, Vladimir Putyin
2348016 Russia, Novo-Ogarevo. 01/14/2014 President Vladimir Putin (right) meeting with Hungarian Prime Minister Viktor Orban at the Russian presidential residence in Novo-Ogaryovo, January 14, 2014. Aleksey Nikolskyi/RIA Novosti
Vágólapra másolva!
A közeljövőben Budapestre látogathat Vlagyimir Putyin. Az orosz államfő céljai között szerepelhet, hogy lobbizzon az országát érintő szankciók enyhítéséről. Az is elképzelhető, hogy a hazánkat érintő hosszú távú gázárszerződésről is tárgyalnak majd a felek.
Vágólapra másolva!

Nagy valószínűsége van annak, hogy márciusban, de a tavasszal mindenképpen Magyarországra látogat Vlagyimir Putyin orosz elnök. A miniszterelnöki sajtóiroda szerint a látogatás egyeztetés alatt van, részletes tájékoztatást későbbre ígértek. Az orosz államfő esetleges látogatása abból a szempontból is érdekes, hogy februárban várhatóan Angela Merkel német kancellár teszi tiszteletét Budapesten.

Ismét találkozhat Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin Forrás: RIA Novosti/Sergey Guneev

Sokan furcsállják, hogy az elmúlt hónapok külpolitikai történéseit, többek között az amerikai kitiltási botrányt követően Magyarország miért éppen Putyin fogadásával tenne gesztust a nyugati partnerekkel meglehetősen elszigetelt viszonyban lévő orosz államfőnek. Moszkva helyzetét amúgy is nagyban nehezíti a rubel összeomlásából származó károk és a várható gazdasági visszaesés kezelése.

Nincs konkrétum

Az ortodox karácsonyi szünet alatt Moszkvában sem körvonalazódott semmilyen konkrétum – időpont, tematika – Vlagyimir Putyin magyarországi látogatásával kapcsolatban – ezt válaszolta az Origo kérdésére a Kreml.

A szankciók ellen?

Információink szerint az orosz államfő látogatása mögött egyrészt az állhat, hogy az Európai Unió által elfogadott szankciók márciusig vannak érvényben. A jelenlegi oroszországi gazdasági helyzetben egyértelmű, hogy Moszkva számára előnyös lenne, ha ezek legalább részben enyhülnének. Éppen ezért könnyen elképzelhető, hogy Putyin több olyan uniós közép-európai országban is látogatást tett, amelyek bár megszavazták, de kifogásokat emeltek a szankciókkal szemben.

Oroszországban nem túl rózsás a helyzet Forrás: MTI/EPA/Jurij Kocsetkov

Így szóba kerülhet Csehország, Szlovákia, de akár Ausztria is. Egyébként Putyin a nyugat-európai államok közül legutóbb éppen Bécsben járt. 2014 augusztusában Heinz Fischer osztrák elnök fogadta, aki vele együtt kiállt a Déli Áramlat osztrák szakaszának megépítése mellett. Mint ismert, a Déli Áramlatból egyelőre nem lett semmi, mivel Putyin éppen decemberi ankarai látogatásán jelentette be a projekt felfüggesztését.

2019-ig van idő

Találgatások voltak arról is, hogy a látogatásra az idén lejáró hosszú távú gázszállítási szerződés miatt kerül sor. A hosszú távú szerződést az oroszokkal 1996-ban még a Mol kötötte, majd 2005-ben került az E.Onhoz, amikor a német cég többségi részesedést vásárolt a Mol gázüzletágában. Az E.On gázüzletágának 2012-es magyar visszavásárlását követően ismét az állam tárgyalhat az orosz féllel.

Az Oroszország elleni szankciókban egyelőre egyetértenek a nagyhatalmak Forrás: AFP/Saul Loeb

A gázárszerződés valóban lejár, azonban úgy tudjuk, hogy az elmúlt évek kisebb fogyasztása miatt az át nem vett mennyiségek miatt 2019-ig hozzájuthat az ország a nyersanyaghoz a korábban megszabott áron. Éppen emiatt nincs szükség arra, hogy záros határidőn belül megállapodjon az állam az orosz féllel, ráadásul a helyzetünket javíthatja a hamarosan induló magyar–szlovák összekötő vezeték.

Ez lehet a megállapodás

Szakemberek szerint elképzelhető, hogy ennek ellenére születik egy új megállapodás, amelyben 1000 köbméterre vonatkoztatva 280-300 amerikai dollár (jelenlegi árfolyam mellett 72 800-78 000 forint) körüli ár születhet. Amiben nagy változás lehet, hogy korábban 18 milliárd köbméterre becsülték a hazai gázfogyasztást, azonban ennél mindig kisebb volt a felhasználás. Ezért 4 milliárd köbméterrel csökkenhet a maximális mennyiség.

A gázkérdések is napirendre kerülhetnek Forrás: Origo

Újévi üdvözletet is küldött Putyin

Putyin legutóbb az első Gyurcsány-kormány idején, 2006 februárjában járt Magyarországon, akkor az üzleti kapcsolatok erősítése volt a cél. Orbán Viktor a kormányra kerülése után fél évvel, 2010 novemberében kereste fel Putyint Moszkvában, majd 2013. februárban ismét az orosz fővárosban találkoztak. Tavaly év elején Orbán ismét Moszkvába ment, s akkor köttetett meg a paksi bővítésről szóló orosz–magyar szerződés is.

Az orosz elnök idei újévi üzenetében azt írta Orbánnak: számít az orosz–magyar kapcsolatokban rejlő lehetőségek megőrzésére és intenzívebbé tételére, „ez megfelel mindkét ország alapvető érdekeinek, és része az európai stabilitás és biztonság szavatolásának”.