Orbán Viktor haragja elsöpörheti Lázárt is

Jung László; Orbán Viktor
Galyatető, 2015. szeptember 19. Orbán Viktor miniszterelnök (b) beszédet mond a galyatetői turistaközpont és a kilátó átadási ünnepségén 2015. szeptember 19-én. Mellette Jung László, az Egererdő Zrt. vezérigazgatója. MTI Fotó: Komka Péter
Vágólapra másolva!
Könnyen lehet, hogy Orbán Viktor nem fogja marasztalni Lázár Jánost, mert nem szereti, ha ultimátumot adnak neki – értesült az Origo kormánypárti forrásokból. A miniszterelnök számára nagy veszteség lenne, ha Lázár távozna, de a Simicska Lajossal való konfliktus is bebizonyította, hogy még évtizedes barátaival is tud szakítani. 
Vágólapra másolva!

Nem aratott osztatlan lelkesedést a Fidesz felső vezetésében, hogy Lázár János meglebegtette a lemondását a kihelyezett frakcióülés idején – értesült az Origo.

Orbán Viktor miniszterelnök egyáltalán nem szereti, ha valaki ultimátumot ad neki,

és a saját maradásához bizonyos feltételeket támaszt. Úgy tudjuk, a kormányfő emiatt már nem is annyira bánná, ha a Miniszterelnökség vezetője távozna.

Orbán Viktor nem szereti, ha ultimátumot adnak neki Forrás: MTI/Máthé Zoltán

A Simicska-példa

Sokan nem gondolták korábban a Fideszben, hogy Orbán Viktor Simicska Lajossal is a legvégsőkig elmegy. A miniszterelnök számára az egyik legfontosabb dolog a személyéhez való lojalitás, és aki ezt megkérdőjelezi, az nagyon könnyen a süllyesztőben találhatja magát.

Simicska Lajos esetében az is kódolta a konfliktust, hogy a nagyvállalkozó túl nagy hatalomra tett szert a Fideszben,

ami Orbán mellett már nagyon sokaknak szúrta a szemét.

Orbánt az is zavarja, hogy éppen egy válsághelyzet idején állította ilyen helyzet elé Lázár János. A kormányfő azt várta volna, hogy a szolgálati útnak megfelelően a miniszter tudomásul veszi a döntését, és megpróbál hozzá alkalmazkodni. Lázár János érzékelve a miniszterelnök hangulatváltozását, csütörtökön már egyáltalán nem beszélt a lemondásáról, és a 2018-as választási győzelmet helyezte a legfontosabb helyre.

Lázár János is sejti, lehet, hogy rosszat lépett Forrás: MTI/Kovács Tamás

Orbán mérges?

Úgy értesültünk, hogy Lázárnak azért is vigyáznia kell, mert kormányfő az utóbbi időben egyáltalán nem nyugodt. A rengeteg konfliktus miatt meglehetősen feszült, többször is elragadta az indulat. Egyes forrásaink ennek tudják be Hende Csaba lemondását is, akit a kormányfő erőteljesen erre kényszerített. Forrásaink ebből arra következtetnek, hogy ha Lázár János sokáig feszíti a húrt, Orbán vele sem fog kivételezni.

Lázár János sincs egyáltalán könnyű helyzetben, mert ha lemondana a miniszteri tisztségéről, egy nagyon komoly politikai hátországot veszítene el. Forrásaink szerint ezért

mindenképpen maradni fog, és megpróbál majd együttműködni Rogán Antallal.

Bár azt egyelőre senki nem tudja, hogy hétfőn Orbán milyen konstrukciót vázol majd a felek számára.

Fáradtság

Más forrásaink egyáltalán nem zárták ki annak a lehetőségét, hogy a Miniszterelnökség első embere veszi a kalapját. Lázár az utóbbi időben rengeteg fideszes vezetővel került konfliktusba, belefáradt a küzdelmekbe, nem lenne meglepő, ha a 2018-as választókerületi készülődés jegyében eggyel hátrébb lépne.

Lemondása azt is jelentené, hogy biztosan tagja marad a Fidesz elnökségének,

így az információk terén továbbra is naprakész lenne. A kormányból való távozása azt is segítené, hogy néha "ellenzékibb" hangnemet üssön meg, ami helyben hozhat neki szavazatokat.

Rogán Antal miniszterelnöki kabinetvezetővé való kinevezése felzúdulást keltett Forrás: MTI/Kovács Tamás

Ők kerülhetnek az elnökségbe

Az utóbbi napokban a politikai helyzetet némileg bonyolította, hogy a Fidesz frakcióvezetőjévé választott Kósa Lajos nem indul a Fidesz alelnöki posztjáért a párt novemberi kongresszusán. Jelenleg úgy néz ki, hogy Lázár maradása esetén Rogán Antal, Kocsis Máté és nagy valószínűséggel Gulyás Gergely kerül majd az elnökségbe. Egyelőre rajtuk kívül nincs olyan vezető személyiség, aki mind a párttagok, mind a felső vezetés bizalmát élvezné.

Abban az esetben, ha Lázár János lemond, Rogán és Kocsis lehet a befutó az elnökségben.

Korábban az Origo arról írt, hogy Lázár János várhatóan nem távozik a Miniszterelnökség éléről, csupán Orbán Viktorral való sakkjátszmájában dobta be a lemondását, a mostani pártbéli küzdelmek mögött pedig már a novemberi fideszes kongresszus húzódik meg. Ugyanakkor vannak, akik azt is elképzelhetőnek tartják, hogy Lázár János mégis lemond, de azonnal új tárcát is kap.

Szavazzon!

Ön szerint ki a második ember Orbán Viktor mögött?