Vágólapra másolva!
Nagyon simán győzött a Jobbik a tapolcai időközi önkormányzati választásokon, és a pártnak többsége lett a helyi képviselő-testületben. Lévai József, a város alpolgármestere, akit a Jobbikkal való összefogás miatt kizártak az MSZP-ből, azt mondta, hogy a voksoláson az volt a lényeg, ne fideszes nyerjen, mert könnyen Esztergom lehetett volna a városból.
Vágólapra másolva!

A vártnál is sokkal könnyebben győzött a Jobbik a tapolcai augusztus 30-i időközi önkormányzati választásokon. A radikálisok 30 százalék alatti részvétel mellett több szavazatot szereztek, mint az összes többi induló együtt.

A tapolcai jobbikos győzők Forrás: Jobbik tapolcai szervezete/Facebook

A kórházügy repíthette a Jobbikot

Helyi ügyek, főleg a tapolcai kórház körüli viták vezettek el ahhoz, hogy a Jobbik ilyen simán győzött a vasárnapi voksoláson – mondta Kiszelly Zoltán az Origónak. A politológus szerint az ellenzéki párt nagyon sikeresen tudta magát a kórház megmentőjeként beállítani, így

sikerült az elégedetlen fideszes szavazók szimpátiáját is elnyernie.

A Jobbik sikerének a másik oka, hogy a városban élők minden bizonnyal elégedettek a polgármester munkájával. Éppen ezért nem látták értelmét annak, hogy az ellenzéki képviselőre voksoljanak – mondta Kiszelly Zoltán. Emlékeztetett, hogy országosan a felmérések szerint stagnált a Jobbik népszerűsége, amit ez a választás nem igazolt vissza. Ezzel szemben

a baloldal országos visszaesését visszaigazolta a választás.

– mondta a politológus.

El akarták kerülni Esztergomot

Lévai József, a város alpolgármestere - aki korábban az MSZP tagja volt - megnyugvással vette tudomásul az eredményt. A politikus az Origónak azt mondta, nincs veszélyben a város működése azzal, hogy a Jobbik győzött,

a lényeg az volt, hogy ne egy Fideszhez köthető politikus nyerjen.

Lévai József szerint a fő cél az volt, hogy ne alakuljon ki egy Esztergom-szindróma.

Annak ellenére, hogy kizártak az MSZP-ből, továbbra is megmaradtak az emberi kapcsolatok – mondta Lévai József. Így például a szocialisták jelöltjeit is felhívtam a választás után, és gratuláltam nekik az elért eredményhez, ami a várakozásokhoz képest nem is olyan rossz.

Nagy volt a tét

Másfél éven belül immár ötödször égett kampánylázban Tapolca városa. Tavaly háromszor, míg idén áprilisban az időközi országgyűlési választáson járulhattak az urnákhoz az ott élők. Az átlagos időközi választásokhoz képest

az augusztus 30-i megméretéseknek komoly tétjük volt.

Mint arról az Origo elsőként beszámolt, a Veszprém megyei városban két olyan körzetben voksoltak, ahol a Jobbiké volt a mandátum.

Tapolcán másfél év alatt már ötödször szavazhatnak Fotó: Polyák Attila - Origo

Kettőt kellett nyernie a Jobbiknak

A radikálisok közül Rig Lajosnak azért kellett lemondania a mandátumáról, mert országgyűlési mandátumot szerzett. Dobó Zoltán pedig azért adta vissza a képviselői mandátumát, hogy

a Jobbik növelje a szavazati arányát a testületben.

Erre azért volt szüksége, mert azzal, hogy képviselő és polgármester volt egyszerre, nem jelentette azt, hogy két szavazata is van.

A testületben a választás előtt öt fideszes, három jobbikos, egy szocialista és egy független képviselő dolgozott. Azzal, hogy a radikálisoknak sikerült mindkét helyen nyerniük, többségük lett a testületben, mivel korábban egy MSZP-s képviselőt átcsábítottak. Lévai Józsefet alpolgármesternek választották, azonban a pártja ezután kizárta.

A Jobbik áprilisban kihasználta a tapolcai elégedetlenséget Forrás: MTI/Varga György

Nagyot nőtt a Jobbik

A tapolcai 3-as körzetben 2014 őszén a jobbikos Dobó Zoltán a szavazatok 40,53 százalékával győzött, míg fideszes riválisa csak 33,84 százalékot gyűjtött. Az MSZP 24,37, míg a szociáldemokraták 1,25 százalékot gyűjtöttek.

Ugyanebben a körzetben a 2015-ös időközi országgyűlési választáson a Jobbik jelöltje a szavazatok 52,52 százalékával diadalmaskodott.

A radikálisok népszerűsége fél év alatt 12 százalékponttal emelkedett.

A Fidesz-KDNP jelöltje tavasszal 28,97 százalékot gyűjtött ebben a körzetben, ami közel öt százalékpontos visszaesést jelentett. A szocialisták jelöltje idén tavasszal 19,09 százalékot gyűjtött, ami szintén visszaesést jelentett az őszi eredményhez képest.

További erősödés

Ehhez képest augusztus 30-án ebben a körzetben a Jobbik tovább növelte a támogatottságát, és majdnem 60 százalékot gyűjtött össze. A radikálisok erősödésével párhuzamosan tovább gyengült a baloldal, és vélhetően a Fidesz támogatottsága is, mivel az általuk támogatott független jelölt közel hét százalékpontot vesztett áprilishoz képest is.

Érthető lépés

A tapolcai 5-ös körzetben tavaly ősszel Rig Lajos a szavazatok 43,14 százalékával diadalmaskodott, a Fidesz-jelöltje 37,35 százalékot szerzett. A szocialisták 16,92, a szociáldemokraták pedig 2,59 százalékot értek el. Áprilisban a Jobbik jelöltje a szavazatok 56,56, a Fideszé 27,77, az MSZP-é 13,12 százalékát szerezte meg.

Ahol gyengült a Jobbik

Vasárnap ugyanebben a körzetben a Jobbik jelöltje 52,4 százalékot gyűjtött, ami a tavaszi eredményükhöz képest közel négy százalékpontos visszaesést jelentett. A Fidesz által támogatott független jelölt eredménye nagyjából megegyezett a párt tavaszi eredményével. A baloldal közel öt százalékpontot gyengült áprilishoz képest. A meglepetést egy független jelölt szállította, aki vélhetően mindegyik párt híveiből tudott támogatókat szerezni, így több mint 14 százalékot tudott gyűjteni.

Rig Lajos egykori körzetében áprilishoz képest egy picit visszaesett a Jobbik Fotó: Polyák Attila - Origo

Eperjes segített a Fidesznek

A választásra a Fidesz új taktikát választott azzal, hogy független jelölteket támogatott a voksoláson. A kampányban azonban nyilvánvalóan kiderült, hogy a kormánypártok vannak a két ember mögött, mivel a Fidesz tapolcai szervezetének Facebook-oldalán naprakész információkat találtunk a jelöltekről. A párt nagy neveket nem mozgatott meg, országos ismertségű emberek közül

csak Eperjes Károly vett részt a független jelöltek kampányában.

A pártelnökök is feltűntek

A Jobbik számára fontosabbnak tűnt a voksolás, mivel

a kampányba még Vona Gábor is beszállt,

aki a Veszprém megyei városban lakossági fórumot is tartott. A radikálisok azt hangsúlyozzák, hogy a város jó irányba tart, és hiba lenne, ha a testületben nem tudnák növelni a támogatottságukat.

A pártok közül még az MSZP-nek és a liberálisoknak közösen sikerült két közös jelöltet állítaniuk. A kampányban ők is bevetették pártjuk vezetőit, így

Tapolcára látogatott Tóbiás József MSZP-elnök és Bősz Anett, a liberálisok ügyvivője.

Az elmúlt hetekben a baloldal pörköltfőzőversenyt is rendezett, és Ujhelyi István is szórólapozott a választók között.

A baloldal ismét súlyos vereséget szenvedett Tapolcán Forrás: MTI/Nagy Lajos

Kifelé pattant a labda

Április 12-én Veszprém megye 3-as számú országgyűlési választókerületében, Ajkán, Tapolcán és még 58 településen azért tartottak időközi választást, mert a térség tavaly áprilisban megválasztott fideszes országgyűlési képviselője, Lasztovicza Jenő januárban elhunyt.

Urnazárás után gyorsan érkeztek az eredmények, a Jobbik hamar átvette a vezetést, és megszerezte első egyéni képviselői mandátumát. Orbán Viktor miniszterelnök nem a Fidesz vereségéről, hanem a vörösiszapról beszélt az ajkai tévében, a Facebookon viszont értékelte a kormánypártok újabb fiaskóját: a kapufáról kifelé pattant a labda. A baloldal örült, hogy a Jobbik legyőzte a Fideszt, az MSZP-s Gőgös Zoltán azt mondta, a jövőben mozgalmibb kampányokat vár a pártjától.