Öt és fél milliárdot fizetünk a tankönyvekért

Debrecen, 2015. július 22.
Tankönyvek a debreceni Alföldi Nyomdában 2015. július 22-én. A nyomdában tartott sajtótájékoztatón bejelentették, hogy augusztus 3-án megkezdik a tankönyvek kiszállítását a Könyvtárellátó Nonprofit Kft. (Kello) raktáraiból az is
Új és átdolgozott könyvek is vannak a kínálatban
Vágólapra másolva!
A tankönyvek egy iskola kivételével mindenhova megérkeztek. Van, ahol már elkezdték kiosztani a könyveket, fizetni a szülőknek szeptember 15-ig kell. Ha nem fizetnek, a tartozást behajtják.
Vágólapra másolva!

Idén, több mint 4 219 613 kilogramm könyvet kell cipelniük az iskolásoknak. Ennyit vitt ki az iskolákba a Könyvtárellátó Nonprofit Kft. Ebben persze benne vannak az ingyenes tanári példányok is – közölte a Kello.

Forrás: MTI/Marjai János

Megérkeztek a tankönyvek

A könyveket a Kello már augusztus elején elkezdte kiszállítani az iskolákba. Az iskolák többségébe meg is érkeztek a tankönyvek.

Egyetlen egy budapesti felújítás alatt lévő iskola kérte, hogy a könyveket csak augusztus 31-én vigye ki a könyvtárellátó,

de az ő könyveik is már összecsomagolva várnak a szállításra – írta az Origónak a Kello.

A Kello augusztus 25-ig a 4229 iskolából 4228 iskolába

12 millió 483 ezer 701 darab tankönyvet szállított ki.

Fizetni szeptember 15-ig kell

Az iskolakezdésről szóló cikkünkben írtunk, arról, hogy a szegedi Orczy István Általános Iskolának a honlapján augusztus végén az az információ jelent meg, hogy a fizetős diákoknak csak a csekk bemutatása után adják oda a könyveket.

A tankönyveket csak csekk ellenében akarták odaadni Szegeden Forrás: Orczy János Általános Iskola, Szeged

A szegedi iskola igazgatója, Kádár Mihályné az Origónak jelezte,

A szegedi iskola a könyveket már megkapta, de a csekkek még nem érkeztek meg. Az igazgató azt mondta, minden diáknak odaadják a könyveket, amelyek árát szeptember 15-ig kell a szülőknek kifizetni.

Ez egyezik a Könyvtárellátó Nonprofit Kft. tájékoztatásával, amely szerint mind az iskolák, mind a szülők felé jelezték: a könyvek árát szeptember 15-ig kell kiegyenlíteni. A tankönyvek átadásának rendjéről, módjáról az iskola saját hatáskörben dönt, amiről saját SZMSZ-ének ide vonatkozó mellékletében rendelkezik. Ez nem a Kello kompetenciája – írták.

Az iskolák többsége már megkapta a tankönyveket Forrás: MTI/Illyés Tibor

A Könyvtárellátónak 5,5 milliárd forintot kell a szülőknek a gyerekek tankönyvei után postai csekken befizetni, vagy bankszámláról elutalni.

Aki nem fizet, az fizetési meghagyást kaphat

Ha valaki szeptember 15-ig mégsem fizeti ki a tankönyvek árát, akkor ugyanaz történik, mint bármilyen átvett, de ki nem fizetett áru esetében. A Könyvtárellátó a vonatkozó jogszabályok szerint jár majd el – közölték.

Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Arról, hogy ez pontosan mit jelent Magyar Gábor ügyvéd azt mondta az Origónak,


Idén szeptembertől az elsősök, a másodikosok és a harmadikosok kapnak ingyen tankönyvet. Tavaly 15 százalékkal, 2015-re pedig 36 százalékkal csökkent 2013-hoz képest a tankönyvek ára.