Több politikus volt a Pride-on, mint ellentüntető

Pride 2015., politikusok montázs
Vágólapra másolva!
Húszezren vettek részt az eddigi legbékésebb Budapest Pride-felvonuláson. A rendezvényen politikusokból nem volt hiány, ellentüntetőkből annál inkább. Budaházy György és körülbelül ötvenfős csoportja megpróbált ugyan a menet közelébe férkőzni, de esélyük sem volt. Maradt a fújolás. 
Vágólapra másolva!

Nem volt könnyű dolga az ellentüntetőknek az idei Budapest Pride-felvonuláson. A rendezvényre már bejutni sem volt egyszerű: szombat délután négy órakor még rengetegen vártak arra, hogy a kordonon belülre kerüljenek.

A lassúság a biztonság számlájára volt írható: a kapuknál még a vizet is megkóstoltatták az érkezőkkel,

tudósítónknak pedig a pogácsájába is bele kellett harapnia, hogy meggyőzze a szervezőket: nem mérgezett ételt visz magával. Talán emiatt is késett az indulás, a meghirdetett négy óra helyett jóval később indult el az első kamion a Tabán felé. Az Origo percről percre követte az eseményeket.

A menet az Andrássy útról két óra alatt ért a Tabánba Fotó: Polyák Attila - Origo

Készüljetek, provokálni fogunk!

- kiabálta egy lány az egyik kamionról, miután Fischer Iván elmondta a megnyitóbeszédet. A legnagyobb cégek külön kamionnal képviseltették magukat, a "Nyitottak vagyunk" kezdeményezés keretében később lufik százait engedték a magasba a Lánchídról.

A menetben sok volt a külföldi, volt, aki az egész családját elhozta, de a tütüs táncosoknál is feltűnőbbek voltak a politikusok, akik kifejezetten örültek, ha lefényképezték őket.

Kunhalmi Ágnes és Lendvai Ildikó együtt vonultak Forrás: Origo

Gyurcsány topogott a technóra

Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke feleségével érkezett, és élvezte a technót.

Transzparenst hoztak a Párbeszéd Magyarországért aktivistái is, rajta a kissé ironikus „Hallgass a szívedre” felirattal.

Gyurcsány Ferenc feleségével érkezett, és élvezte a technót Forrás: Origo

Feltűnt a tömegben Mécs Imre és Fodor Gábor, Bauer Tamás, a Demokratikus Koalíció volt alelnöke pedig egy európai uniós zászlóval vonult. Nagyon jól állt a szivárványos póló Kunhalmi Ágnes szocialista képviselőnek is, aki Lendvai Ildikóval együtt érkezett.

Colleen Bell büszke volt

Szél Bernadett, a Lehet Más a Politika társelnöke tudósítónknak elmondta: molinót nem hoztak, és azt sem beszélték meg, ki jön a pártból. Úgy véli, az elmúlt években még távolabb került az elfogadás a Fidesz húzásai miatt, holott számos nyugati államban konszenzusos téma a vonulás.

Ígéretükhöz híven a felvonulók provokáltak is, itt éppen tütüben Fotó: Polyák Attila - Origo

Kiálltak a rendezvény mellett a budapesti nagykövetségek is,

több munkatársuk vonult a tömegben. Colleen Bell amerikai nagykövet interjút adott a magyar meleg közösség honlapjának, a Pink Pulinak. Ebben azt mondta, büszke rá, hogy képviseltethetik magukat.

Budaházynak nem jött össze

Budaházy György viszont valószínűleg nem volt büszke magára és körülbelül ötvenfős csoportjára. Az ellentüntetőkre olyannyira vigyázott a rendőrség, hogy esélyük sem volt a vonulók közelébe férkőzni, pedig mindent megpróbáltak.

Budaházyék megpróbáltak a vonulók közelébe férkőzni, de nem sikerült Forrás: Origo

Először a menettel párhuzamosan vonultak, majd az Erzsébet hídon akartak a vonulók elé kerülni, ott azonban igazoltatták őket a rendőrök. Valahogy mégis átjutottak Budára,

a Várkert Bazár előtti rakparton transzparenseket emeltek a magasba, és egyszer még a falon is megpróbáltak felmászni

- sikertelenül. Végül annyit értek el, hogy messziről kiabáltak és fújoltak azoknak, akik még a Tabán előtt, a kordonon át hagyták el a rendezvényt.

A Lánchídon már látszott: ez lesz az elmúlt évek legbékésebb felvonulása Fotó: Csanádi Márton - Origo

Spontán buli tütüben

A menet eleje fél hét körül érkezett meg a Tabánba, ahol spontán buli kezdődött. Egy óra múlva már csak néhányan voltak a parkban, ők azonban mindent beleadtak, hogy emlékezetessé tegyék a huszadik Budapest Pride-ot.