Tarlós kijátszotta a Lázár-kártyát

kiégett metrókocsi
Budapest, 2011. április 20. Az április 19-én a hármas metró vonalán kiégett metrókocsi a BKV Kőér utcai járműtelepén. A kocsi Forgách utca és az Árpád híd közötti szakaszon gyulladt ki, utasokat nem szállított. MTI Fotó: Máthé Zoltán
Vágólapra másolva!
A főpolgármester a miniszterelnökhöz fordul a BKV pénzügyei és a vizes világbajnokság kormány által kért területei miatt. Tarlós István szerint a BKV jövőre finanszírozhatatlanná válik, és komoly járatritkítások várhatóak. A főváros nem akarja ingyen odaadni a Dagály fürdő területét sem.
Vágólapra másolva!

Meglephették Tarlós Istvánt Lázár János szavai a BKV finanszírozása és a Dagály fürdő ügyében, mert a főpolgármester mindkét, a miniszter által felvetett témában Lázár főnökéhez, Orbán Viktor miniszterelnökhöz fordul segítségért.

Ha igaz, amit beszél

"Ha Lázár János szavai igazak, és a helyzet így marad, akkor jövőre a BKV súlyos helyzetbe kerül" - mondta a főpolgármester pénteken, amikor bejelentette, hogy Orbán Viktor miniszterelnökhöz fordul a BKV finanszírozása miatt.

Tarlós István a kormányfőnek írt levélben vár magyarázatot Lázár János szavaira Forrás: MTI/Kovács Tamás

Tarlós István utalt arra, hogy előző nap a Kormányinfón Lázár János a BKV csökkenő állami támogatásáról beszélt. A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint az elmúlt fél évben tárgyaltak a témában, és nem erről volt szó, hanem egy hosszú távú, kiszámítható finanszírozási modellről.

Újratermelődő adósság

Nem új információ pedig, hogy a kormány csökkentené a BKV állami támogatását. Ez már a 2016-os költségvetés májusi benyújtásánál kiderült, hiszen abban csak 18 milliárd forint normatív állami támogatás szerepel, szemben az idei 24 milliárddal. ehhez még további 16 milliárd forintnyi fogyasztóiár-kiegészítés társul az állam által előírt kedvezményes diák- és nyugdíjas bérletek miatt.

A főpolgármester szerint a BKV és a fővárosi közösségi közlekedés nagy bajba kerülhet jövőre Fotó: Polyak Attila - Origo

A következő évek évi 3-5 milliárdos támogatás-csökkentését egyébként Lázár azzal indokolta, hogy a BKV teljes, 52,3 milliárd forintos adósságának állami átvétele után ennyi kamatot spórol meg a cég. Csakhogy, mint arról az Origo beszámolt, így hamar újratermelődik a BKV adóssága, mivel az idén még 24 milliárdos állami támogatás után is marad egy 15 milliárdos lyuk a BKV büdzséjében.

Dagályos vita a Dágályról

Tarlós István azt is jelezte, az állam ellenérték nélkül vállalja át a BKV adósságállományát, így nem adhatja "ajándékba" a főváros a Dagály uszodát és környékét. Ha ezt nem tisztázzák, a jövő kedden ülésező közgyűlés nem tud a kérdésben dönteni, ami a 2017-es vizes vb beruházásainak csúszását jelentheti. Az Origo beszámolt róla, hogy a 49 milliárdos tendert Garancsi István érdekeltsége nyerte.

Tarlós szerint csak akkor tudnak átadni ingatlant, ha a BKV-tól hiányzó 15 milliárd forintot kifizeti az állam.

A vb helyszínéül szolgáló, fővárosi tulajdonú Dagály államnak történő átadásáról korábban az Origo azt írta, hogy bár az állam papíron valóban nem várta el, a főváros - szimbolikus gesztusként - mégis átadná ingyen a Dagály fürdőt és strandot, valamint legalább egy további fővárosi ingatlant.

A Dagály strand területe, itt rendezik a 2017-es FINA világbajnokságot Forrás: Google Earth

A felkínált ingatlanokról tényként beszélt májusban az Origónak adott interjúban Varga Mihály miniszter, ám Tarlós István akkor azt állította, ez fel sem merült. Az Origóval májusban a Városházán azt közölték, hogy még tárgyalnak, és a tárcánál is azt, hogy még egyeztetnek arról, "mely fővárosi vagyonelemeket érint az ingyenes átadás, melyek elősegítik a közfeladatok ellátását."

Sínen van a 3-as metró

Kérdésre válaszolva a főpolgármester elmondta: a 3-as metró szerelvényeinek felújítására kiírt tenderen két érvényes ajánlat érkezett, a "valamivel olcsóbb rendkívüli kockázatokat rejt magában", hiánypótlás is elképzelhető. Jelezte, hogy ő maga semmilyen közbeszerzési kérdésben nem dönt.

Hatvan milliárdos devizahitelből újítja fel a főváros a régi orosz metrókocsikat Forrás: MTI/Máthé Zoltán

Tarlós amúgy reméli, hogy hogy a metrókocsik felújítása időben, ez év végén, jövő év elején elkezdődhet, és 2017-re befejeződhet. Emlékeztetett, hogy a főváros engedélyt és kormánygaranciát kapott a szükséges 60 milliárdos hitelfelvételre, de annak törlesztését is a fővárosnak kell fizetnie.

Nyolc új díszpolgára van Budapestnek

A fővárosi közgyűlés pénteki ünnepi ülésén díszpolgári címet vehetett át Marton Éva Kossuth-díjas operaénekesnő, Hámori József biológus, Portisch Lajos olimpiai bajnok sakkozó, Rudas Ferenc korábbi válogatott labdarúgó és sportvezető, valamint Rudolf Péter színművész. A színházigazgató Bálint András távollétében a díszpolgári címet fia vette át. Az elismerésben posztumusz részesült Kerkápoly mérnök és Varga Zoltán olimpiai bajnok labdarúgó. A díszpolgári elismeréshez bruttó egymillió forint is jár.