Orbán: Egy ország sem szereti, ha hülyének nézik

Orbán Viktor, miniszterelnök, Magyar Rádió 2015.06.05
Budapest, 2015. június 5. Orbán Viktor miniszterelnök a Magyar Rádió stúdiójában, mielőtt interjút ad a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában 2015. június 5-én. MTI Fotó: Máthé Zoltán
Vágólapra másolva!
Ősszel újabb nemzeti konzultáció kezdődik, de egyelőre nem publikus, hogy milyen témában - mondta Orbán Viktor a Kossuth rádiónak adott interjújában. A miniszterelnök fél éven belül radikális változást ígért az építésügyi szabályrendszerben és az adóeljárási rendszerben.
Vágólapra másolva!

Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádió 180 perc című műsorában is megismételte a kormány működését értékelő beszédének főbb pontjait, hogy milyen eredményeket ért el az ország az elmúlt öt évben, és újra azt mondta: a válságkezelés helyett már a higgadt, polgári berendezkedést biztosító munka ideje jött el.

Orbán Viktor miniszterelnök a Magyar Rádió stúdiójában Forrás: MTI/Máthé Zoltán

A kormány igyekszik tanulni a hibáiból. Vannak olyan hibák, amiket rossz döntések okoztak, és olyanok is, amik a rosszul kommunikált, rosszul egyeztetett, de egyébként jó döntésekből adódnak. A kormányfő bejelentette, hogy ősszel egy újabb nemzeti konzultáció kezdődik majd, de ennek témájáról egyelőre nem nyilatkozott. Orbán Viktor szerint a kormány célja változatlanul az, hogy több munkahelyet teremtsen, kevesebb adót kelljen fizetni, és nyugodtabb legyen az emberek élete.

Két nagy ügy

A miniszterelnök azt mondta: körülbelül fél éve két nagy ügy körül forognak a mindennapjai, amiről a közvélemény nem sokat tudhatott. Újabb fél éven belül radikális változások lesznek két területen. Át szeretnék alakítani az építésügyi szabályrendszert és az adóeljárás rendszerét. Mindkét területen csökkenteni akarják a bürokráciát, egyszerűsíteni, felgyorsítani, letisztázni az eljárásokat. Orbán Viktor kiemelte: nem az adók mértéke változik, hanem azok adminisztrációs kezelése, ellenőrzése.

Még mindig nem tiszta, kik a bevándorlók, és kik a menekültek

Orbán Viktor elégedett a bevándorlás körüli vita fejlődésével, ami szerinte nagyjából ésszerű mederben zajlik, de még mindig nem tiszta a menekültek és a megélhetési bevándorlók közti különbség.

Egy ország sem szereti, ha hülyének nézik. Értjük, hogy vannak a világnak részei, ahonnét menekülnek emberek, mert veszélyben érzik magukat, de őket nem szabad összekeverni azokkal, akik jobb életre vágynak.

Görögország, Macedónia, Szerbia, ahol már nincs politikai üldözés, megfelelő terület lenne azoknak, akik politikai okokból menekülnek el az országukból. Azzal, hogy ezek az emberek mégsem maradnak ott, hanem jönnek tovább nyugatra, gazdasági bevándorlókká válnak.

Magunkra maradnánk

Orbán Viktor megismételte, hogy nem hisz a kvótarendszerben, mert az azt jelentené, hogy magunkra maradnánk a problémával. Saját hatáskörben szeretné megoldani ezt a kérdést Magyarország.

Megértjük, hogy ezek az emberek a jobb élet reményében jönnek, de azt is meg kell érteni, hogy mi akarjuk eldönteni, hogy kit engedjünk be az országba - mondta Orbán Viktor.

Nem bevándorlóbarát, de nem is kell annak lennie

A kormányfő szerint a magyar nyilvánosságban nem jönnek át a magyar kormányéval megegyező vélemények, pedig Hollandia, Nagy-Britannia, Finnország is hasonlóan gondolkodik, mint mi. Az Európai Bizottság javaslatát a franciák és a németek közösen utasították el. A nemzeti konzultáció kérdései jók, korrektek a kormányfő szerint. Akinek más véleménye van, azt is leírhatja. Tény, hogy a kérdőív nem bevándorlóbarát, de nem is kell annak lennie, hiszen a bevándorlók nem tesznek jót nekünk.

'56 más volt

Orbán Viktor emlékeztetett: 1956-ban a magyar menekültek nem kóricáltak szabadon Bécsben. Befogadó állomásokra kerültek, ráadásul krízisországból érkeztek a magyarok. Hamis érveket hoznak fel a kormány bevándorláspolitikájával szemben azok, akik az '56-os magyar menekülthullámot akarják összehasonlítani a mostani helyzettel.

Nem lehet szempont, hogy mindenkit beengedünk

- mondta Orbán Viktor.