Kivásárolták az MSZP-t a Népszabadságból, megvan az új vezér

Vágólapra másolva!
Lezárult a Népszabadság Zrt. többségi tulajdonosának felvásárlási akciója. Az Origo úgy tudja, hogy Heinrich Pecina osztrák üzletember érdekeltsége már 99,9 százalékos tulajdonrészt birtokol a nagy múltú vállalatból, amelynek sorsa immár véglegesen elválhat a napilapétól, mert várhatóan beolvasztják az anyavállalatba. Közben Rónai Balázst nevezték ki a tulajdonos Mediaworks Zrt. új vezérigazgatójának.
Vágólapra másolva!

Már nem tulajdonos az MSZP alapítványa, a Szabad Sajtó Alapítvány a Népszabadság egykori nagy múltú kiadócégében, mivel lezárultak a hónapok óta tartó tárgyalások az eddigi többségi tulajdonos és az alapítvány között a tulajdonrész megvásárlásáról.

Az összeg nem ismert

A Népszabadság Zrt.-ben 99,9 százalékra növelte a korábbi 70,8 százalékos részesedését az osztrák Heinrich Pecina üzletember, miután az Origo információi szerint Pecina szövevényes céghálóba rendeződő érdekeltségei révén megvásárolta az MSZP Szabad Sajtó Alapítványának 27,69 százalékos részesedését, valamint a Népszabadság Zrt. Dolgozóinak Kulturális, Szociális Segélyező Egyesületének 1,4 százaléknyi tulajdonrészét a Népszabadság Zrt.-ben.

Lezárult az MSZP-alapítvány és a dolgozói egyesület kivásárlása a Népszabadság Zrt.-ből Forrás: MTI/Faludi Imre

Kránitz László, a Szabad Sajtó Alapítvány elnöke az Origónak azt mondta, gyakorlatilag lezárult az ügylet, ám részleteket nem közölt a cégjegyzékben amúgy nem látható változásról. Így nem árulta el a vételár összegét sem. Kelen Károly, a dolgozói egyesület elnöke az Origónak ugyancsak megerősítette, hogy eladták a részesedést, méghozzá „piaci érték fölött". Számára azonban - tette hozzá - az árnál fontosabb volt, hogy a tulajdonos átvállalt egyesületi feladatokat.

Maradt még 0,1 százalék

Az Origo információi szerint a lap munkatársai által birtokolt 0,1 százaléknyi részvény eladása egyelőre nem zárult le, és bár Heinrich Pecina eredeti szándéka szerint ezt is megszerezte volna, a Népszabadság Zrt. immár 99,9 százalékos tulajdonosaként e nélkül is keresztül viheti akaratát a cég jövőjével kapcsolatban.

Kormánypárti képviselők körében is népszerű a napilap Forrás: MTI/Bruzák Noémi

Az immár 99,9 százalékos tulajdonos Mediaworks Kiadó és Nyomda Kft. tulajdonosa a Mediaworks Hungary Zrt., amely tavaly ősszel átvette a magyarországi Ringier és Axel Springer kiadók érdekeltségeinek jelentős részét. A körülbelül 15 milliárd forint éves árbevételű médiacégnek mintegy 60 médiamárkája van.

A zrt. tulajdonosa az osztrák QDW Beteiligungen AG, amely az osztrák Vienna Capital Partners (VCP) befektetési csoport érdekeltsége. A VCP-tulajdonosként ismert befektető, Heinrich Pecina a Mediaworks Hungary Zrt. felügyelőbizottsági tagja.

Új vezérigazgatót neveztek ki

A Népszabadság és a médiacég dolgozóival ugyan az Origo értesülései szerint csak kedden délelőtt tudatták, de hétfőtől már új vezérigazgatója van a Mediaworks Hungary Zrt.-nek. A Vienna Capital Partners (VCP) felkérésére a közgazdász-mérnök végzettségű Rónai Balázs foglalta el ezt a posztot.

Rónai Balázs, a Napi Gazdaság Kiadó volt vezetője lett a Népszabadságot tulajdonló cég új vezérigazgatója.

Rónainak mintegy 25 éves médiapiaci tapasztalata van: 2013-ig, hat éven keresztül volt a Napi Gazdaság Kiadó vezetője, 15 évig a Napi.hu főszerkesztője. Rónai Balázs a kiadóvállalat vezérigazgatói posztján kívül a Mediaworks leányvállalatainak vezető tisztségviselője is lett, éppúgy, mint elődje, az egy hete közös megegyezéssel távozott Mihók Attila.

Az Origo úgy tudja, hogy Heinrich Pecina a Mediaworks piaci pozíciójának és jövőjének megerősítését várja Rónaitól - legalábbis a tulajdonos ezt üzente a dolgozóknak a kinevezés apropóján.

Beolvaszthatják a céget

Arról már az Origo korábban beszámolt, hogy a Népszabadság Zrt. nem éri meg alapításának huszonötödik, július 30-ai évfordulóját, mert a kivásárlás után az immár egyedüli új tulajdonos várhatóan beolvasztja a céget az anyavállalatba.

Ez azonban a Népszabadság napilap megjelenését és dolgozóit már nem érinti, mert a céget már "kiüresítették": nem rendelkezik a napilap kiadói jogával, és a tavaszi szerződésmódosítások nyomán már a lap munkatársainak sem a cég a munkáltatója. A kiadói és a munkáltatói jogok a Mediaworks-érdekeltség Mworks Print Zrt.-hez kerültek.

Lemondott a főszerkesztő

Két hete távozott a napilap éléről a Népszabadság főszerkesztője. Murányi Marcell azután mondott le, hogy megtudta, a baleset után több nappal meghalt az a kerékpáros, akit még március 30-án sodort el a fővárosi Rottenbiller utca és István utca kereszteződésében. Azóta Nagy N. Péter a megbízott főszerkesztő.

Murányi Marcell két hete mondott le a főszerkesztői posztról Forrás: MTI/Mohai Balázs

Az Origo is beszámolt róla, hogy cserbenhagyásos gázolás miatt gyanúsítottként hallgatta ki a rendőrség Murányi Marcellt, aki előzőleg az őt ért vádakra úgy reagált: nem észlelte azt, hogy elsodorta a kerékpárost, de amint otthon észrevette a karcolást az autóján, azonnal visszament a baleset helyszínére.