Lefújták a BKV-sztrájkot, megegyeztek a béremelésről

metró, tömeg, busz, bkv, Nem jár a 3-as metró a Deák tér és az Árpád híd között
Vágólapra másolva!
Ugyan rövid távon csak kisebb eredményt tudtak elérni a szakszervezetek a BKV vezetésénél a pénteki bértárgyaláson, de az ígéret szerint hosszabb távon kedvezőbb bérrendszert alakítanak ki, ezért az érdekvédők lefújták a jövő heti kétnapos sztrájkot, ami megbénította volna Budapestet.
Vágólapra másolva!

Április elsejétől visszamenőleg 2,6 százalékos béremelésben és fejenként 140 ezer forintos éves cafetériában állapodtak meg végül a BKV szakszervezetei és a cégvezetés az idei béremelésről szóló pénteki tárgyaláson, ezért az érdekvédők lefújták a jövő hét csütörtökre és péntekre meghirdetett kétnapos sztrájkot. Ilyen hosszú, bénító erejű munkabeszüntetés utoljára öt éve volt Budapesten.

Nem sokat emelt a BKV

A 2,6 százalékos béremelés és a cafetéria 140 ezer forintos összege nem jelentős előrelépés ahhoz az ajánlathoz képest, amit a BKV menedzsmentje még a május közepi sztrájkbejelentés előtt tett - akkor 2,4 százalék és 130 ezer forint volt az ajánlat. Ám Gulyás Attila, az egyik legnagyobb szakszervezeti szövetség, a VTDSZSZ elnöke az Origónak azt mondta, két vitás kérdésben is megegyeztek, valamint hosszú távon kedvező ígéreteket kaptak.

Tömeg a metrópótló buszra várva - ennél jóval nagyobb fennakadást okozott volna a kétnapos sztrájk Forrás: Origo

Az érdekvédő elmondta, a munkáltató abban engedett, hogy a jubileumi elismerések és a balesetmentes közlekedésért adható jutalomalap idén 105 ezer forintra emelkedik, ráadásul 2016-tól mindig az aktuális béremelés százalékos mértékével tovább nő. Ezzel az elnök szerint sikerült bebiztosítani az értékállóságot.

Havonta 6100 forint fejenként

A másik vitatott kérdésben, a béremelés végrehajtási technikájában is sikerült kompromisszumra jutni - sorolta. Ez alapján idén fejenként havi 6100 forint az alapbéremelés mértéke, de az emelést differenciáltan hajtják végre.

Fejenként átlagosan 6100 forint béremelést kapnak a BKV dolgozói, a cafetéria összege pedig évi 140 ezer forint

Hosszú távú előny továbbá Gulyás szerint, hogy 2016-ban olyan bérmegállapodást kötnek, amelyben az emelés minimum 50 százalékát a személyi alapbérből számolva százalékosan, a többit fejkvótában számolva egységesen határozzák meg.

Nem tartják meg a sztrájkot

Miután a két kérdésben sikerült megegyezni, a másik nagy szakszervezeti szövetség, a BKSZSZ bejelentette, hogy hajlandó aláírni a megállapodást. Ezután pedig a VTDSZSZ is úgy döntött, elfogadja a bérmegállapodást, a június 11-12-re meghirdetett sztrájkot pedig nem tartják meg.

Nem kell munkabeszüntetéstől tartani, az összes busz forgalomba áll a jövő héten is Forrás: MTI/Beliczay László

A megegyezést a BKV közleményében úgy értékelte, hogy a bértárgyaláson a felek figyelembe vették a BKV gazdasági helyzetét és kiemelkedő jelentőséget tulajdonítottak a munkahelyek megőrzésének, hiszen fontos szempont volt, hogy a bérek megemelése mellett megmaradjon a vállalat stabilitása.