A Fideszen belül sincs egység a határzárról

Vágólapra másolva!
Nem lesz vaskerítés a határon, „egyszerűen nem fogjuk őket beengedni" - mondta a bevándorlással összefüggésben Kósa Lajos, a Fidesz ügyvezető alelnöke nyolc nappal ezelőtt.
Vágólapra másolva!

Határzárásra készül a Fidesz-frakció, javaslatot tesznek rá, hogy a kormány zárja le a déli határvonalat - erről Rogán Antal frakcióvezető beszélt 10 napja a Kossuth rádióban. A politikus akkor azt mondta: törvényt alkotnának arról, hogy aki biztonságos tranzitországon, például Görögországon, Szerbián át érkezik Magyarországra, az ne kaphasson politikai menedékjogot.

Arról, hogy gondolkodnak-e technikai zárásban - szögesdrót, esetleg fal - arra sem a Belügyminisztérium, sem a kormányszóvivő, sem pedig a Fidesz-frakció nem válaszolt.

Kósa Lajos cáfolta

Nem sokkal Rogán Antal után Kósa Lajos, a Fidesz ügyvezető alelnöke is megszólalt. Ő azt mondta: Nem lesz vaskerítés a határon,

„egyszerűen nem fogjuk őket beengedni".

Hangsúlyozta: ha valaki Szerbia felől jön Magyarországra, már nem lehet menekült, csak illegális határátlépő. a magyar hatóságok tehát mindenféle vizsgálat nélkül visszatoloncolhatják Szerbiába, mert Magyarország nem jogosult a menekültkérelmét elbírálni.

Hogy a Fideszen belül mennyien osztották Kósa Lajos álláspontját a kerítés szükségtelenségéről, nem tudni, a kormány mindenesetre négy méteres kerítés felhúzásáról döntött.

Januárban ötletelt a jobbikos polgármester

A kerítésépítés ötlete a jobbikos Toroczkai Lászlótól származik. Ásotthalom polgármestere még januárban beszélt arról, hogy ez lehetne a megoldás a határsértők megállítására.